Nehod na řekách a přehradách letos přibylo, některé byly tragické. Ministerstvo vydalo bezpečnostní desatero

Události: Nehod na vodě letos přibylo, ministerstvo vydalo bezpečnostní desatero (zdroj: ČT24)

Nehod na řekách a přehradách letos přibylo. Oproti loňským jedenácti jich bylo už 21. Úřady evidují čtyři velké plavební nehody, z čehož tři skončily utonutím. Jen za červenec a polovinu srpna už utonulo 30 lidí. I proto ministerstvo dopravy vydalo takzvané bezpečnostní desatero.

Letošní počet nehod nevybočuje z dlouhodobého průměru mezi deseti a třiceti incidenty, uvedla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. „Čím je letošní rok výjimečný, je počet utonutí vůdců a posádek na lodích bez vlastního strojního pohonu,“ upozornila Němcová.

Za nárůstem proti loňsku podle ní stojí i fakt, že letos bylo více vody v řekách kvůli dešťům. „Jsou poměrně velké výkyvy počasí, což hraje také svoji roli,“ říká Němcová.

Podle Státní plavební správy patří mezi hlavní příčiny letošních nehod plavba za zvýšeného vodního stavu, přecenění síly při splouvání jezu nebo absence záchranných vest. Na vině bývá často také alkohol.

K bezpečnému koupání, splouvání řek nebo plavbě je nutné držet se základních deseti zásad plavebního provozu.

Pět pravidel je určeno pro koupající se lidi a vodáky. Klíčové je koupat se jen tam, kde je to povolené a vymezené, dodržovat bezpečnou vzdálenost od plavidel a hlavně nepít alkohol.

Pravidla pro koupající a vodáky
Zdroj: ČT24
Pravidla pro koupající a vodáky
Zdroj: ČT24

Dalších pět pravidel je pro vůdce malých lodí. Ti by měli zkontrolovat lodní osvědčení a platnost průkazu, stejně jako poznávací znaky, respektovat snížení rychlosti a nedělat zbytečně vlny. Vůdce plavidla je jako řidič v autě, proto i pro něj platí zásada nepít alkohol.

Pravidla pro vůdce malých plavidel
Zdroj: ČT24