Babiš se s Pompeem ve středu setká v Kramářově vile. Jednat budou o koronaviru i kyberbezpečnosti

Události: Harmonogram návštěvy Mikea Pompea (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) přivítá amerického ministra zahraničí Mikea Pompea ve středu v Kramářově vile. Při pracovním obědě budou jednat o kybernetické bezpečnosti, o zkušenostech s bojem proti koronaviru, o zdravotnickém výzkumu a o hospodářské spolupráci. Pompeo bude v Česku od úterý do čtvrtka, čeká ho také jednání s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Po jednání v Kramářově vile by měli Babiš a Pompeo vystoupit na společné tiskové konferenci ve Strakově akademii. Odpoledne se plánuje setkání Pompea se Zemanem na Pražském hradě, kterého se bude účastnit i Babiš.

Už v úterý se Pompeo sejde s Petříčkem v Plzni, kde si připomenou 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města americkou armádou.

Západočeské město se na návštěvu šéfa americké diplomacie už připravuje. Pompeo se svým českým protějškem společně navštíví muzeum Patton Memorial Pilsen a položí květiny u památníku Díky, Ameriko! Při té příležitosti Pompeo přednese projev.

Návštěvu města zakončí Pompeo v pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde bude s Petříčkem jednat o bezpečnostní spolupráci mezi Českem a USA, obchodních tématech a mezinárodních vztazích s důrazem na Čínu a Rusko. Pobyt v Plzni si vyžádá omezení v dopravě. Jeho rozsah bude upřesněn.

Události: Pompeo přijede v úterý do Prahy (zdroj: ČT24)

Cestu do Plzně zvažoval Pompeo již dříve, a to u příležitosti letošních květnových oslav 75. výročí osvobození města americkou armádou, uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková. Plány na velkolepé oslavy, na které přijíždějí kadoročně desetitisíce lidí, ale zmařila pandemie koronaviru. Plzeň tradiční akci v ulicích zrušila a přesunula ji do virtuální podoby. Uskutečnila sedmihodinové on-line vysílání na internetu.

„Jsem hrdý na to, že si Mike Pompeo vybral k návštěvě právě Plzeň, která je tolik propojená s americkou historií. Každoročně si květnovými slavnostmi připomínáme těžce získanou svobodu, kterou nám právě američtí vojáci v květnu 1945 přinesli. O to více, že jsme o ni záhy přišli. Plzeňané jsou vděční za možnost si osvobození připomínat a radují se ze setkání s veterány,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS). Podle něj je pro celou republiku důležité si připomínat, že naše a americké dějiny jsou propojeny. 

Slavnosti svobody v Plzni
Zdroj: Chaloupka Miroslav/ČTK

Pompeo chce řešit otázku závislosti na energii z Ruska

Ve středu se Pompeo setká také s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem, sdělila senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Jednat budou podle ní o společných zájmech v aktuálních zahraničněpolitických otázkách. Při návštěvě v Senátu Pompeo přednese veřejný projev k senátorům, poslancům, zahraničním diplomatům a dalším hostům. „Po projevu ministra bude následovat diskuse moderovaná senátorem Pavlem Fischerem,“ doplnila tisková tajemnice.

Americké ministerstvo zahraničí ve vyjádření uvedlo, že Pompeo chce vznést rovněž otázku závislosti na energii z Ruska. Na schůzce se Zemanem a Babišem chce pak jednat o spolupráci v jaderné energetice a o „snahách o obranu před neblahým jednáním Ruska a komunistické Číny“.

Česká policie nechystá kvůli Pompeově návštěvě žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Lze očekávat pouze krátkodobá dopravní omezení, například uzavírky křižovatek při průjezdu americké delegace.

Návštěva měla být původně už v květnu

V pořadu Události, komentáře příblížil zákulisí domluv Pompeovy návštěvy náměstek českého ministra zahraničí Martin Tlapa. Vysvětlil, že původně měl americký ministr zahraničí přijet už v květnu při příležitosti oslav konce války. Kvůli koronaviru ale z tohoto termínu nakonec sešlo.

Přípravy na druhou verzi návštěvy pak trvaly měsíc a půl. Podle Tlapy může být Česká republika ráda, že je první zemí, kterou Mike Pompeo na svém turné Evropy navštíví. Dále navštíví Rakousko, Slovinsko a Polsko.  Již zmiňovanou první zastávkou bude Plzeň, což bylo údajně Pompeovo přání. „Oslava konce války v Plzni ležela na srdci, aby ji uskutečnil,“ komentoval témata návštěvy Tlapa.

Česko si o návštěvu podle všeho mělo říct. „Pan premiér byl ve Spojených státech, pan ministr Petříček se s Mikem Pompeem několikrát potkal a při té příležitosti ho pozval,“ vysvětlil. Musí se sejít témata, které chtějí obě strany. Tlapa vysvětlil, že česká strana věděla, které otázky USA chce řešit, ale zároveň navrhla vlastní témata.

Události, komentáře: Návštěva šéfa americké diplomacie (zdroj: ČT24)

Od zvolení Miloše Zemana vztahy s Amerikou ochladly, tvrdí Polčák

Návštěvu poté z politického hlediska komentovali europoslanci Kateřina Konečná (KSČM), Stanislav Polčák (STAN) a místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO).

Mike Pompeo je po dlouhé době prvním významným americkým politikem, který do České republiky přijede. „To ochlazení pozoruji od doby zvolení Miloše Zemana. Otevíral dveře do Ameriky nepochybně Václav Havel, ale i období prezidenta Klause bylo četné na ty americké vztahy a teď je útrum,“ myslí si Polčák.

S takovým hodnocením nesouhlasí Bžoch, který považuje návštěvu za důležitou i přesto, že se nejedná hned o hlavu Spojených států. „Závisí to na politické reprezentaci a pokud Donald Trump nechce cestovat do České republiky, tak nebude,“ oponuje.

Konečná připomněla, že jeden z hlavních bodů návštěvy bude závislost na energie z Ruska. „Bude se jednat o dostavbě jaderných elektráren, návštěvu vnímám jako čistě obchodní, ne politickou,“ řekla Konečná. Podle ní všechny americké předvolební průzkumy ukazují, že Trumpova administrativa končí, takže tomu jinak ani být nemůže. 

Podle Polčáka Američané varují před vlivem čínských společností v českém telekomunikačním prostředí. Podíl vlivu Číny v tomto odvětví se podle něj nedá rovnat s ostatními státy z bývalého středo-východního bloku. „Je to jednoznačně vlivem obchodní politiky Hradu,“ řekl.

„Amerika si velmi cení toho, jak s nimi spolupracujeme. Čínský vliv se řešit bude,“ reagoval Bžoch.