Od středy se do Česka vrátí slunečné počasí s tropickými teplotami

Vydatný déšť v Česku vystřídá od poloviny týdne delší období beze srážek nebo jen s přeháňkami a bouřkami. Do poloviny srpna meteorologové další vlnu vydatných dešťů nečekají. Podle dlouhodobé předpovědi bude srpen srážkově průměrný, přitom velká část tohoto úhrnu už spadla v posledních třech dnech.

V neděli bouřky, v pondělí a v úterý trvalý déšť – to jsou projevy zvlněné studené fronty, která od neděle až do úterý ovlivňuje počasí v Česku. Přinesla vydatné srážky a v jejich důsledku i stoupající hladiny řek. Na jihu Čech a na Českomoravské vysočině bylo na osmi tocích ve 12 hlásných profilech ve 14 hodin odpoledne dosaženo 1. stupně povodňové aktivity (SPA), Černá se v Ličově dostala ve 12:40 dokonce na 2. SPA. Aktuální informace můžete sledovat ZDE.

Povodňová předpověď
Zdroj: ČHMÚ

Předpovědět množství deště na zvlněných studených frontách je pro numerické modely velmi náročné – ještě více se předpověď komplikuje v okamžiku, kdy se na frontě vyskytují bouřky, třeba i silné. A to byl právě případ této povětrnostní situace. Přesto jsou odhady dvoudenních úhrnů předpovídané modelem v neděli pro pondělí a úterý a stávající realita vcelku shodné. Předpokládáme totiž, že do půlnoci spadne v západní části Čech ještě kolem 20 milimetrů srážek.

Kolik napršelo
Zdroj: ČHMÚ
Kolik naprší za pondělí a úterý
Zdroj: ČHMÚ

Počasí se ale od středy zásadně změní. Zvlněná studená fronta postoupí dál k východu mimo Česko a do střední Evropy se nasune tlaková výše:

Synoptická předpověď
Zdroj: ČHMÚ

Ta by měla charakter počasí určovat až do poloviny srpna. Proto čekáme slunečné počasí, postupně tropické teploty a přeháňky či bouřky jen ojediněle.

Počasí v Česku bude ovlivňovat tlaková výše
Zdroj: ČT24

Ve středu bude více oblačnosti už jen na Moravě a ve Slezsku, ojediněle se tam může ještě objevit déšť. Jinak bude převládat polojasno nebo skoro jasno, ráno se mohou místy vyskytovat mlhy. Maximální teploty se dostanou na 20 až 24 stupňů Celsia, v Čechách může být až 26 stupňů.

Mlhy se po ránu místy objeví i ve čtvrtek. Přes den bude skoro jasno až polojasno, místy přechodně oblačno, už beze srážek v celém Česku. Maxima mohou znovu na nejteplejších místech atakovat 30 stupňů, průměr maxim vychází na 25 až 29 stupňů. V pátek pak bude počasí opět beze srážek, jasno nebo polojasno s teplotami do 31 stupňů.

Týden s třicítkami

V sobotu a v neděli by se ojediněle přeháňky a bouřky objevit mohly. Převládat bude jasno nebo polojasno. A nejvyšší odpolední teploty se budou držet kolem 30 stupňů, tedy mezi 28 a 32 stupni.

Ani příští týden by neměl přinést zásadní změny. Přeháňky a bouřky přijdou spíš výjimečně a teploty zůstanou pořád kolem 30 stupňů.