Organizátoři hromadných akcí zavádějí přísnější opatření, některé události ruší úplně

Události: Opatření proti koronaviru komplikují pořádání akcí (zdroj: ČT24)

Lokální zpřísňování opatření proti šíření koronaviru přineslo zmatek a nejistotu pořadatelům akcí. Na mnoha místech se tak ruší poutě, ale i koncerty. Festivaly, které doposud nebyly zrušeny, snižují své kapacity a přidávají nové sektory.

Organizátoři, ale i veřejnost často tápou, za jakých podmínek se mohou hromadné akce konat. V některých krajích se totiž míchají dohromady krajská nařízení hygieny a nařízení ministerstva zdravotnictví. To se týká například venkovních akcí – zúčastnit se jich může zatím až tisíc osob.

Zatímco je většina republiky bez roušek, v Moravskoslezském kraji a na Vysočině ji musí mít účastníci nasazenou. V některých částech Moravskoslezského kraje je pak snížený i maximální počet účastníků – na akci, vnitřní i vnější, může přijít jen 500 lidí, rozděleni navíc musí být do pěti sektorů.

Maximální počet účastníků hromadných akcí ve vnitřních prostorách ve zbytku republiky stanovilo ministerstvo na 500 osob v jednom sektoru. Těch může být celkem až pět, každý ale musí mít vlastní vchod a východ, lidé mezi sektory nesmějí procházet.

Organizátoři snižují kapacity, rozdělují sektory

Pořadatelé akcí tak nyní často zavádějí nová bezpečností opatření tak, aby vyhověli normám. Například divadelní festival Jiráskův Hronov omezil počet účastníků na tisíc ve venkovních a pět set ve vnitřních prostorách. Hudební festival ve Studenici u Hlinska počítá maximálně s tisícovkou návštěvníků. Setkání fanoušků rockové a metalové hudby v Písku sice počet neomezuje, ale připravilo oddělené sektory i vstupy.

V hlavním městě je na sobotu naplánován trh mladých designérů, na sociálních sítích se o něj zajímá několik tisíc návštěvníků. V Nymburce se na Přístavní slavnost chystá kolem tisícovky lidí. Hrát se bude také v Liberci, na koncert kapely Čechomor se zatím prodalo téměř čtyři sta lístků. Organizátoři těchto akcí dosud žádná omezení neoznámili.

Festivaly se ruší kvůli kapacitám, ale i komplikované účasti zahraničních interpretů

Některé akce si ale lidé budou muset v diáři škrtnout úplně. Pořadatelé často doufali do poslední chvíle, někdy nepomohlo ani to, že se jednalo o festivaly venkovní. Například v topolovém háji u Tasova na Hodonínsku měl v tuto dobu začít 28. ročník multižánrového hudebního festivalu Beseda u Bigbítu.

Organizátoři akci ale nakonec, poprvé v její historii, zrušili. „Aktuální nařízení maximálně tisíc osob je pro nás ekonomicky neúnosné. Festival, který je několik let na nule, neboli neziskový, má v našich číslech návštěvnost zhruba 1700 osob,“ uvedl ředitel festivalu Pavel Uretšlégr.

Konat se nebudou ani plánované koncerty festivalu s názvem Prague Classics v Kutné Hoře, zejména proto, že nemohou dorazit zahraniční hudebníci. Některá města rovněž ruší například historické slavnosti nebo dožínky.