Z Kutnohorska do pražské Libně. Projekt Bejt Olam vrací židovské náhrobky na původní místo

Události: Návrat židovského náhrobku (zdroj: ČT24)

Desítky let ležely jinde, teď se vracejí na původní místa: staré židovské náhrobní kameny, zachráněné před zničením. Pokračuje tak projekt „Bejt Olam“, který hledá ztracenou podobu někdejších hřbitovů. Starý náhrobek autoři projektu přesunuli z Kutnohorska až do pražské Libně.

Na zahradě chalupy na Kutnohorsku leží náhrobek, který pochází z židovského hřbitova v pražské Libni. Před zničením ho zachránil mladík, který následně emigroval. Jeho rodina uchovávala desku desítky let. O tom, že patří paní Hadas, která zemřela 21. srpna 1688, Tomáš Jelínek z projektu Bejt Olam nevěděl. Nápis byl čitelný až po očištění. Podobných kamenů už ale zachránil zhruba dvě desítky.

„Je to takový boj proti osudu těch židovských hřbitovů. Jejich ničení v moderních dějinách započalo v období nacismu, pokračovalo v období komunismu a je to taková snaha zachytit historii, protože řada židovských náhrobků vedle morální hodnoty obsahuje i cenné informace o židovském místopise,“ vysvětluje Jelínek.

Z Kutnohorska putuje kámen nejdřív do depozitu. Spolu s ním tam čekají i další, podobně nalezené kameny ze hřbitova v Jevíčku, který byl v sedmdesátých letech zničen a přeměněn na park. „Je tam podobný osud jako toho dnešního kamene, to znamená, lidé chtěli zachránit něco, co tehdejší moc ničila, a uchovali to u sebe přes padesát let,“ vysvětluje Jelínek.

Praha chce připomenout starý libeňský hřbitov

Teď se náhrobky vrátí na původní místa – třeba do pražské Libně. Starý židovský hřbitov je pod zhruba čtyřmi metry zeminy. Byl zavezen v roce 1965, v rámci akce Za Prahu krásnější. O tom, jak jeho osud přiblížit Pražanům, uvažuje i magistrát – v rámci oprav libeňského mostu.

„Chtěli bychom toto místo kolemjdoucím, procházejícím či cestujícím v tramvajích nějakým způsobem připomenout, kudy vlastně procházejí, a vyznačit nějak hranici starého židovského hřbitova,“ uvedl radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Prostranství totiž dnes sice patří židovské obci, části původního hřbitova ale sahají i pod most a dnešní silnici.