Čeká nás možná nejteplejší den roku

Je tu nejteplejší týden roku a vévodit mu bude doslova rozpálené úterý: téměř v celém Česku budou maxima mezi 31 a 34 °C, v Polabí a možná i na Jižní Moravě až 35 °C. Horké úterý také odstartuje novou výstrahu před požáry pro severozápad Čech. Na Moravě a na jihu Čech platí výstraha kvůli bouřkám. Praha kvůli varování ČHMÚ zakázala rozdělávat ohně na rizikových místech.

Zatím nejteplejší den roku 2020 v Česku byl 10. červenec, nejvyšší teplota byla změřena v Berouně 35,3 stupně Celsia. O tom, jestli to tak zůstane, nebo se najde ještě teplejší den, rozhodne úterý.

Předpověď počasí na následující týden
Zdroj: ČT24

Horký vzduch se k nám dostane v úterý přes Středozemní moře ze severní Afriky. Hned v noci na středu ho ale zastaví studená fronta a s ní se přiženou prudké přeháňky a bouřky. Potvrzuje se, že čím je vzduch teplejší, tím bývají bouřky divočejší. Hrozí tak krupobití, přívalové deště i poryvy větru až do 90 kilometrů za hodinu.

Výstraha před bouřkami
Zdroj: ČT24

I po mírném ochlazení ve středu ale zůstanou v Česku letní teploty až do konce týdne. Do soboty většinou s jasným nebo polojasným nebem, až v neděli další porce přeháněk a bouřek.

Varování meteorologů před vysokými teplotami platí pro úterní odpoledne pro celé Česko s výjimkou Karlovarského kraje.

Varování před vysokými teplotami
Zdroj: ČT24
Mapa úterních maximálních teplot
Zdroj: ČT24

Lidé by měli dodržovat v horku pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Dospělí by měli přes den vypít tři litry tekutin, v případě fyzické zátěže i více, děti až dva litry. Zároveň meteorologové upozorňují na možnou škodlivost klimatizací či větráků – pokud je rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím větší než pět stupňů Celsia, může přivodit bolest kloubů, zad či angínu.

  • Přiměřeně lehce se obléknout, v poledne a odpoledne nepobývat na přímém slunci omezit tělesnou zátěž.
  • Nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Klimatizované prostory by měly být maximálně o pět stupňů chladnější než venkovní. Vyšší rozdíl může přivodit angínu, bolesti zad či kloubů nebo letní chřipku. Zdravotní potíže mohou vyvolat i ventilátory.
  • Více pít: dospělý člověk by měl vypít tři litry tekutin, děti do 20 kilogramů dva litry. Při fyzické zátěži je nutné pít i více.
  • Používat krémy s vysokým UV filtrem, pokrývku hlavy a sluneční brýle.
  • Neskákat rozehřátý do studené vody – šok může způsobit křeče i srdeční kolaps.

Vzhledem k teplému počasí s minimem srážek bude od úterního rána hrozit nebezpečí vzniku požárů. K jejich rychlému šíření by mohlo přispět větrné počasí. Varování meteorologů před rizikem požárů se týká středních Čech, včetně Prahy, Libereckého, Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. 

Výstraha před požáry
Zdroj: ČT24

Varování před požáry bude v platnosti do odvolání. „Významnější srážky, které by nebezpečí zmírnily, na severozápadě a západě Čech neočekáváme minimálně do konce týdne,“ uvádí meteorologové.

Pražský magistrát na varování meteorologů reagoval zákazem rozdělávání ohňů na rizikových místech, který bude platit od úterý. Lidé v hlavním městě nebudou smět zakládat otevřené ohně například v parcích, zahradách či lesích, a to až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesního porostu. Zakázáno je v těchto místech také kouření a používání pyrotechniky. Opatření bude platit do odvolání, informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.