Záchrana klokánků? Fond ohrožených dětí změnil stanovy i šéfa

Praha – Fond ohrožených dětí zvolil do svého čela dosavadního ředitele klokánku ve Štěrboholech Jana Vaňka. Předchozí vedení v čele s Marií Vodičkovou se funkcí vzdalo. Fond na zasedání v Praze také upravil své stanovy. O budoucnosti zadlužených klokánků, tedy zařízení pro děti v tísni, chce začátkem příštího týdne jednat se zástupci vlády. Vaněk má příslib, že se situace bude řešit. Kvůli dluhům dosahujícím desítky milionů korun fondu hrozí exekuce a klokánkům zrušení.

Změna stanov umožní z poboček a azylových domů Fondu ohrožených dětí udělat takzvané pobočné spolky. Nadále budou fungovat pod zastřešující organizací, ale už nebudou odpovídat za její dluhy. Samy si také budou obstarávat peníze na provoz a žádat kraje o dotace. O tom, které z poboček se stanou pobočnými spolky, rozhodne nové předsednictvo fondu.

Zadlužených klokánků se ale tato změna netýká. „Co se týče klokánků, tak zatím se to nezměnilo. Pokud neprojde změna zákona, tak to není možné, protože samostatné klokánky by nebyly schopny samy o sobě fungovat,“ řekl na jednání fondu jeho nový předseda Vaněk.

Zakladatelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková
Zdroj: René Volfík/ČTK

„Určitě se to musí nějakým způsobem dál řešit. Je to o dalším jednání v Poslanecké sněmovně, s vládou,“ řekl. S vládními představiteli, zejména z ministerstva práce a sociálních věcí, se chce Vaněk sejít hned zkraje příštího týdne. Je přesvědčen o tom, že nové vedení bude mít u vlády otevřené dveře pro další vyjednávání. Kritická situace se musí vyřešit, konec fondu nepřichází v úvahu, míní.

Fond ohrožených dětí má 22 poboček a pět azylových domů. Podle svého webu provozuje 23 klokánků a čtyři rodinné klokánky pro pět stovek dětí. Fond dluží na sociálních odvodech za 600 zaměstnanců přes 20 milionů korun, desítky milionů pak za provoz a na výplatách.

Z vedení po čtvrt století odešla Marie Vodičková, která Fond i Klokánky založila. Právě jejím odchodem měly některé instituce podmiňovat budoucí existenci a pomoc zařízením. „Bylo mi řečeno, že kdybych byla dál předsedkyně, tak hned zítra začnou odvážet děti do dětských domovů a bude na nás exekuce,“ uvedla bývalá předsedkyně a zakladatelka Fondu ohrožených dětí. Podle ní zapříčinily finanční problémy fondu pozdě posílané příspěvky od státu i způsob jejich určování. Ministerstvo práce ale tvrdí, že fond špatně hospodaří.

Fond ohrožených dětí mění vedení i stanovy (zdroj: ČT24)

Změny vítají i zástupci státu. Ti navíc přislíbili, že když fond přistoupí na jejich navrhované kroky, dají vládě návrh na bezúročnou půjčku fondu. „Na základě toho, že budou ochotni prodat nějaký majetek, budou v tomto směru nějaké další kroky,“ řekla poslankyně a předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Radka Maxová (ANO).

Kvůli úhradě dluhů bude nové předsednictvo fondu uvažovat také o tom, že by nabídlo budovu klokánku v Prostějově městu, které by v ní mohlo mít byty, nebo prodalo kroměřížský klokánek.

Olomoucký Klokánek
Zdroj: ČT24

Klokánky jsou určeny pro okamžitou a přechodnou pomoc v době, kdy děti nemohou být u své rodiny, případně po dobu, než se pro ně najde trvalá náhradní rodinná péče. Celkem pečují o téměř 500 dětí. Mohou v nich být pohromadě i sourozenci různého věku, což je v ústavní péči problém.

Vydáno pod