Iniciativa zachraňuje srnčata při senosečích, po úspěchu na jihu Čech se má rozšířit po celé zemi

Dobrovolníkům na jihu Čech se v rámci kampaně Stop sečení srnčat podařilo letos na jaře zachránit dvakrát víc mláďat než minulý rok. Do činnosti se na 13 honitbách v kraji oproti loňsku zapojilo také dvakrát víc lidí. Iniciativa plánuje pro příští rok sjednotit skupiny dobrovolníků po celém Česku tak, aby informace měla veřejnost a lidé se spolu mohli snadno domluvit.

Koordinátorka kampaně Stop sečení srnčat Pavla Benettová pomáhá spolu s dobrovolníky zachraňovat zvířata během senosečí v jižních Čechách. Loni s nimi spolupracovalo sedm honiteb, letos už třináct.

„I když jsme chodili v poměrně husté rojnici, tak za celou letošní sezonu víme asi o pěti až sedmi posečených srnčatech. Na druhou stranu je třeba uvést, že jsme v rámci naší skupiny spolu s myslivci a opatrnými traktoristy vynesli a vyhnali kolem šedesáti sedmdesáti srnčat,“ uvedla Benettová s tím, že loni bylo zachráněných srnčat mezi třiceti až čtyřiceti.

V předchozích letech se do skupiny v jižních Čechách zapojovalo kolem pěti dobrovolníků, loni se jich připojilo 20, letos až 40. „Samozřejmě ne najednou, každý dle svých časových možností. Nejlepší akce byly ty, kde se nás i spolu s myslivci sešlo třeba 16 a více. To už je totiž opravdu znát. Třicetihektarová louka se mnohem snáz prochází v 16 lidech, než když tam stojíte ve čtyřech. I to se nám zpočátku stávalo a je to veliká bezmoc a beznaděj,“ popsala koordinátorka.

Myslivci spolupracují se zemědělci

Kampaň, kterou zastřešuje spolek Hlas zvířat, vítá hlavně zapojení mysliveckých spolků. „Bylo pro mě velmi potěšující, že nás s prosbou o pomoc oslovily i další myslivecké spolky. Dříve jsem se totiž setkávala spíše s uzavřeností myslivců a neochotou vpustit si do honitby 'aktivisty'. Myslím ale, že aktuálně je mnoho mysliveckých spolků, které si uvědomují přínos této spolupráce a o pomoc stojí,“ říká Benettová.

Podle myslivců se obecně zlepšila spolupráce se zemědělci. „Zemědělci myslivce informují o chystané senoseči častěji, a proto je možné srnčata více chránit. I přes dosavadní úspěchy je zde však stále prostor pro zlepšení informovanosti ze strany zemědělců. Věříme, že většina mysliveckých spolků má kapacity na to, aby srnčata ve svých honitbách chránila v ještě větší míře. Prospělo by rovněž větší nasazení moderních technologií,“ nastínila mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Andrea Güttlerová.

„Letos jsem poznala úžasné zemědělce s citem pro přírodu, kteří nejenom že mají zájem na ochraně zvěře, ale skutečně dělají maximum pro to, aby sladili své zemědělské aktivity s časem myslivců a dobrovolníků na kontrolu terénu. Bohužel, jsou také zemědělské podniky, kde toto načasování nijak neřeší, myslivci projdou louku brzy ráno před prací, traktor do toho ale vjede až ve čtyři odpoledne, a to je pak jisté, že polovina mláďat je zpátky zalehlá na svých původních místech. Tohle by se skutečně stávat nemělo,“ doplnila Benettová.

Kampaň se má rozšířit po celé zemi

Zákon o myslivosti stanovuje povinnost zemědělců oznámit honitbě zemědělské práce s předstihem. Když práce nenahlásí, hrozí jim pokuta ve výši 10 tisíc korun. „Ministerstvo zemědělství umožnilo zemědělcům identifikovat uživatele honitby pomocí registru zemědělské půdy LPIS. Pokud zemědělský subjekt plánuje provádět práce, klikne si na daný půdní blok, zobrazí se mu informace, kdo je uživatel honitby a pod který orgán státní správy myslivosti (OSSM) spadá. Následně kontaktuje OSSM pro získání kontaktních údajů uživatele honitby,“ popsala mluvčí resortu Helena Šindlerová.

Koordinátorka kampaně Stop sečení srnčat se chce nyní zaměřit na lepší komunikaci mezi dobrovolníky v celém Česku. „Chystáme se dát dohromady seznam všech fungujících skupin tak, aby se o nich dozvěděli i další. Chceme na tom začít pracovat v průběhu tohoto roku, na podzim a v zimě, aby bylo vše na příští sezonu připraveno,“ popsala Benettová, která by chtěla seznam všech dobrovolnických skupin zveřejnit na webu kampaně a dále jej šířit na sociálních sítích.

Nyní se mohou zemědělci, myslivci a dobrovolníci z celé republiky registrovat na portálu Senoseč online. Podle Jana Bartošky z Katedry systémového inženýrství České zemědělské univerzity, která portál provozuje, je tam aktuálně zaregistrováno 474 myslivců, 577 zemědělců a 6947 dobrovolníků. Od loňského podzimu do letošního jara se zaregistrovalo 60 nových dobrovolníků, pět nových myslivců, ale žádný zemědělec.