Během prodlouženého víkendu vyhaslo na silnicích šestnáct životů. Nejhůře bylo v pátek a neděli

UDÁLOSTI: Tragický součet prodlouženého víkendu (zdroj: ČT24)

Velmi tragický byl prodloužený víkend na českých silnicích. Od pátku do pondělí zahynulo při dopravních nehodách šestnáct lidí. Nejtragičtějším dnem byl již pátek se šesti oběťmi, ale v neděli nebylo na cestách o mnoho bezpečněji – zemřelo dalších pět lidí. Za příčinu většiny smrtelných nehod považuje policie nepozornost a neopatrnost, tragickou roli sehrály i alkohol a drogy.

Šest mrtvých v pátek, pět v neděli, tři v sobotu a dva v pondělí. Celkem tedy měl letošní prodloužený víkend na počátku prázdnin šestnáct obětí. Ve srovnání s minulým rokem byly silnice mnohem nebezpečnější – loni zemřelo o prodlouženém víkendu deset lidí. Zatím posledním mrtvým byl cyklista, který zahynul v pondělí večer při nehodě ve Vodňanech.

Nejvíce obětí však bylo letos mezi motorkáři, zahynulo jich sedm. Posledním mrtvým byl motocyklista, který havaroval v Buchlovských kopcích.  Čtyři oběti byli spolujezdci a tři řidiči osobních aut, zemřeli také dva cyklisté a jeden chodec. Dvě z tragických nehod se staly na železničních přejezdech. Příčiny dalších souvisely především se způsobem, kterým řidiči jeli. „Nejčastěji se tam objevuje rychlost, mám tam nevěnování se řízení,“ vyčetl ze statistik Michal Hodboď z policejního prezidia.

Roli sehrál i alkohol – toho se podle policejní mluvčí Violety Siřišťové napila devětatřicetiletá žena, která pravděpodobně způsobila nehodu na pražské magistrále. Její vůz se střetl s policejním autem. Jeden policista při nehodě zahynul, další dva utrpěli zranění. „Na místě nadýchala víc než dvě promile akoholu a byla pod vlivem drog,“ upřesnila mluvčí. Řidička předtím bourala již v jiné části Prahy, od této nehody ujela.

Rok 2020 se z hlediska bezpečnosti na silnicích, respektive počtu smrtelných nehod vůbec nevyvíjí dobře. I když v době nouzového stavu provoz dramaticky zeslábl, ze statistiky tragických havárií to vůbec nebylo patrné. Poměrně přížnivý byl sice deštivý červen, kdy počet obětí meziročně poklesl o jedenáct na 47, ale meziročně za první pololetí zahynulo letos jen o čtyři lidi méně než loni – celkem 229.

Příčiny nehod se neustále opakují. Policie proto netrpělivě čeká na připravovanou novelu silničního zákona. Podle Michala Hodbodě si policisté mnoho slibují například od možnosti zadržet řidičský průkaz i v případě, že jej řidič hlídce nedá. Novela se ale připravuje již tři roky a dosud neprošla ani vládou – zatím je u její legislativní rady.