Rektorka VŠE: Akademici odmítnutí Zemanem se obrátí na soud

Akademici Jiří Fajt a Ivan Ošťádal z Karlovy univerzity chtějí zažalovat český stát kvůli tomu, že je prezident republiky odmítá jmenovat profesory. V Událostech, komentářích to uvedla rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková, která se Zemana neúspěšně pokoušela přesvědčit ke změně jeho stanoviska.

„Předpokládám, a pochopila jsem to tak, že dva kolegové z Karlovy univerzity se budou soudit s prezidentem republiky, potažmo s českým státem, protože podle jejich názoru jim ten (profesorský) titul náleží a stát jim ho odmítá dát,“ uvedla ve vysílání ČT24 Machková. Třetí odmítaný kandidát profesury, Jan Eichler, podle ní do soudního sporu vstoupit nechce.

O profesurách pro Eichlera, Ošťádala a Fajta ve čtvrtek bez výsledku s prezidentem republiky jednala jak rektorka Machková (na jejíž škole přednáší Eichler), tak rektor Karlovy univerzity Jiří Zima a ministr školství Marcel Chládek. Kvůli případnému soudnímu sporu také Zemana požádali o písemné stvrzení jeho odmítavého stanoviska. „Pan prezident se tomu divil, ale chtěli bychom, aby to byl oficiální dokument,“ konstatovala.

Machková: Splnili vše, co měli

U šéfa Národní galerie Zeman své rozhodnutí zdůvodnil snahou Fajta o dohodu s Komerční bankou na tom, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k jeho ředitelskému platu. V Ošťádalově případě byly důvodem jeho údajné kontakty se Státní bezpečností, u Eichlera pak působení v propagandistických útvarech československé armády.

Podle Zimova odpoledního prohlášení se Zemanovi během společného jednání nepodařilo vyvrátit fakt, že kandidáti profesury všechny potřebné podmínky splnili. To potvrzuje i Machková: „Mělo se tedy říct, že takoví lidé nemohou pracovat ve školství, zákonodárce ale nic takového neřekl a opakuji, že pan docent Eichler má čisté lustrační osvědčení. Jeho zavinění posuzovat nechci, mě zajímá jeho odbornost – a z hlediska odborného splnil vše, co požaduje vysokoškolský zákon.“

O dalším postupu se budou radit na zasedání pléna České konference rektorů (ČKR) příští týden. Podle Zimy se ale jmenovacího ceremoniálu, který se uskuteční 12. června, s největší pravděpodobností zúčastní. Situace je podle něj odlišná od té na začátku května, kdy postoj Hradu vyšel najevo jen dva dny před slavnostním ceremoniálem naplánovaným na 7. května. Rektoři byli připraveni slavnostní předávání dekretů bojkotovat. Vzhledem k tomu, že se množily i omluvy řady z 42 nových profesorů, byl ceremoniál odložen.

Machková: Akademici z UK se budou soudit s prezidentem (zdroj: ČT24)