Teplicko volí nástupce Kubery v Senátu. Účast během prvního dne byla asi dvanáct procent

Voliči na Teplicku začali v pátek ve 14 hodin vybírat nástupce Jaroslava Kubery (ODS) v Senátu. Ve 22 hodin se volební místnosti uzavřely, lidé mohou přijít k urnám i v sobotu mezi 8:00 a 14:00. První den byla volební účast zhruba dvanáct procent. Volby provází zvýšená hygienická opatření v místnostech i při shromažďování a sčítání hlasovacích lístků. Na hlasování i dodržování nasazené roušky dohlíží policie.

Voličská účast se v pátek výrazně lišila podle okrsků. Zatímco v okrscích v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách hlasovalo minimum lidí, ve čtvrti Trnovany v Teplicích byl odpoledne zájem voličů podstatně větší.

Málo lidí přišlo například do volební místnosti ve Švabinského ulici v Bílině. „Nikdo na otevření místnosti nečekal,“ řekla předsedkyně volební komise Iveta Patová. V tomto okrsku je podle ní účast vždy nízká s ohledem na to, že se nachází v sociálně vyloučené lokalitě. Z téměř 800 zapsaných voličů jich k páteční 17. hodině přišlo 12.

Do místností se může jenom v omezeném počtu

 Po koronavirové krizi jsou to vůbec první volby, které se konají v České republice. Voliči musí dodržovat ve volebních místnostech rozestupy a vcházet v omezeném počtu, ostatní musí počkat venku.

Lidé dostali do svých poštovních schránek deset hlasovacích lístků, vybírat ale mohou jen z devíti kandidátů. Až po provedení registrace a vylosování čísla byla totiž stažena kandidatura Tomáše Tožičky (Česká pirátská strana). Občané jsou na to upozorněni ještě i ve volebních místnostech, kde je informace vyvěšena.

Volební místnosti se úplně uzavřou v sobotu ve 14:00 a zástupci okrskových volebních komisí poté předají zápisy o volbě statistikům. Český statistický úřad následně bude výsledky průběžně zveřejňovat na svém webu. Samotní kandidáti na ně podle zjištění ČTK počkají doma či ve volebních štábech.

Volební účast při posledních senátních volbách na Teplicku v roce 2018 byla v prvním kole 35,64 procenta a ve druhém kole 15,73 procenta. Kubera tehdy zvítězil nad ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem, který kandiduje nyní znovu. Kubera 20. ledna zemřel a vítěz voleb se mandátu ujme na zbytek jeho funkčního období v Senátu, tedy do 13. října 2024.