Třináctiletí chlapci navrhli základnu na Měsíci. Za odměnu si popovídali s astronauty

Události ČT: Třináctiletí chlapci navrhli základnu na Měsíci (zdroj: ČT24)

Za návrh základny na Měsíci, se kterým skončili první v juniorské kategorii soutěže Evropské vesmírné agentury (ESA), si dva třináctiletí studenti Vojtěch Dvořák a Jan Vávra z Roudnice nad Labem mohli na dálku popovídat se dvěma astronauty, Samanthou Cristoforettiovou a Lucou Parmitanem z evropského vesmírného programu.

Účast v telekonferenci studentům zajistil jejich návrh měsíční základny pro minimálně dva astronauty. Uspěli i přes velkou konkurenci. Základnu pojmenovali Columbia. Jako poctu objeviteli Kryštofu Kolumbovi a také raketoplánu, který před sedmnácti lety shořel při návratu na Zemi.

„Během havárie byl na palubě izraelský astronaut Ilan Ramon. Měl s sebou obrázek s názvem Moon Landscape malovaný československým chlapcem Petrem Ginzem, který byl zavražděn v koncentračním táboře Osvětim,“ zdůvodnili chlapci pojmenování měsíční základny.

Museli vyřešit také nelehký úkol. Kompletně popsat, jak by zajistili jídlo, vzduch, vodu i energii. Modelovací program přitom viděli poprvé před dvěma měsíci.

„To je nesmírný úspěch. Protože si musíme přiznat fakt, že se zúčastnilo 135 týmů z 24 zemí světa,“ uvedl Jan Spratek ze Vzdělávací kanceláře Evropské kosmické agentury ESA. Nechyběli mezi nimi ani zástupci Číny nebo USA. Český tým uspěl v soutěži mezi účastníky členských zemí Evropské vesmírné agentury a Kanady.

Základnu studenti umístili k jižnímu pólu Měsíce. Světlo se tam totiž nedostane do hlubokých kráterů s ledem, které by mohly sloužit jako zásobárna vody i kyslíku. A také v této části Měsíce nejsou takové teplotní výkyvy.

„V naší základně chceme ubytovat šest kosmonautů po třech každých šest měsíců. Základna má sofistikovaný život zachraňující systém a měla by být co nejvíce soběstačná, ale některé části budou vyneseny ze Země. Chtěli bychom se specializovat na výzkum pěstování rostlin v regolitu (s biologickým odpadem) v podmínkách nízké gravitace. Chtěli bychom také hledat mikroorganismy v lunárním regolitu,“ uvádí žáci v popisu svého projektu.

Za odměnu si popovídali s astronauty

Vojtěch a Jan za vítězství ve své kategorii získali odměnu v podobě rozhovoru s astronauty Samanthou Cristoforettiovou a Lucou Parmitanem z evropského vesmírného programu.

„Samantho, jaká by byla vaše první věta, kdybyste byla první Evropankou na Měsíci?“ tázal se italské astronautky jeden z dvojice kosmických architektů Jan Vávra.

„To je velmi zajímavá otázka. Myslím, že bych se s tím hodně trápila,“ odvětila mu s tím, že by nejspíš volila slova reprezentující celé lidstvo.

Její kolega pak chlapcům popsal zážitek z roku 2013, kdy mu při výstupu do vesmíru z trhliny v kosmickém obleku začala proudit do helmy voda a astronaut se málem utopil.

„Věděl jsem, že se můžu spolehnout na svůj skafandr a na svůj trénink toho, jak se mám ve vesmíru zachovat. Nezpanikařil jsem, protože jsem dobře věděl, co mám dělat a jak problém vyřešit,“ odvětil na otázku připomínající tento zážitek.

Oba čeští žáci se také shodli na tom, že by se na základnu, kterou navrhli, i jednou rádi sami podívali. Zda by ale chtěli být také astronauty, zatím prý jasno nemají.