Fajtova výpověď z Národní galerie platí. Bývalý ředitel se neodvolal

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní Galerie Praha byla platná. Závěr Obvodního soudu pro Prahu 1 je pravomocný, Fajt se proti němu neodvolal. Odvolací soud v květnu rozhodoval už jen o nákladech řízení, a to neveřejně. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby, tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Původní informace, o níž psala i ČTK, a to že Městský soud v Praze potvrdil neplatnost výpovědi, byla nepřesná. Ten se totiž její platností vůbec nezabýval. Toto České televizi potvrdily mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná i Městského soudu v Praze Markéta Puci. Jak bylo před týdnem rozhodnuto o nákladech řízení, soudy zatím nekomentují, dokud rozhodnutí nedoručí účastníkům řízení. 

Fajta a také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa odvolal loni v polovině dubna tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to pochybeními v hospodaření galerie a muzea, na oba muže podal také trestní oznámení. Policie oznámení na Soukupa odložila už loni v listopadu, dvě trestní oznámení podaná Staňkem na Fajta odložila letos na jaře.

Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici. Stát se v květnu prostřednictvím ministerstva kultury Fajtovi za odvolání omluvil.

Podle Fajta přišla výpověď od neoprávněné osoby, podle soudu nikoliv

Bývalý ředitel NGP v původní žalobě uvedl, že se neohrazuje proti svému odvolání či jeho důvodům. Bránil se pouze proti výpovědi z pracovního poměru, protože ji podle něj nedostal od oprávněné osoby. Obvodní soud pro Prahu 1 však v prosinci rozhodl, že Morávek, který Fajtovu výpověď podepsal, měl stejná oprávnění, jako by jmenován byl. Výpověď proto byla podle něj platná.

Fajt od svého odchodu z NGP působí převážně v zahraničí. Na místa obou odvolaných ředitelů Staněk před svým odchodem z ministerstva vypsal konkurzy, jeho nástupce Lubomír Zaorálek (ČSSD) je záhy zrušil. NGP má od loňského září druhého dočasného šéfa, Zaorálek zřídil Garanční radu NGP a v polovině letošního dubna vypsal nové výběrové řízení.