Výletní lodě moře nekřižují už dva měsíce. Posádky se ale vracejí domů až nyní

UDÁLOSTI: Posádky obřích výletních lodí se po dlouhém čekání vracejí domů (zdroj: ČT24)

Češi pracující na výletních námořních lodích se konečně vracejí domů. Posádky totiž musely čekat několik měsíců na další vývoj. Ve čtvrtek přicestovalo do vlasti pět Čechů, několik desítek dalších je ještě na cestě.

Zatímco v Česku je jedním z velkých témat postupné otevření hranic a obnovení možnosti cestovat, stále ještě jsou lidé, kteří řeší zcela opačný problém – návrat domů. Jde o pracovníky na námořních výletních lodích. Ty sice po vypuknutí pandemie přišly o pasažéry, posádky ale musely zůstat na plaubách.

„Dostali jsme všichni pokoj, který by normálně měli hosté. Byla povinnost nosit roušky, vycházet z pokoje pouze na dobu, kdy se stravujeme. Hodinu dopoledne a hodinu odpoledne máme povoleno jít se podívat na vzduch,“ vylíčila Michaela Srncová – členka posádky lodi Carnival Breeze, která před pandemií plula v Karibiku.

Na Bahamách potom došlo k velkému setkání výletních lodí, které si vyměnily posádky podle regionů. Jedna z lodí potom vyplula s Čechy, Slováky či Chorvaty k evropským břehům. „V záchranných člunech jsme se přemisťovali mezi loďmi, abychom se každý dostali na tu, která nás vezme domů,“ popsala Michaela Srncová. Plavba do Evropy trvala ještě měsíc, komplikace ale byly i s vyloděním. Loď odmítli přijmout v Římě, nakonec zakotvila až v Dubrovníku.

Pětice Čechů, kteří do Chorvatska připluli, se potom letecky přesunula do Záhřebu, kam pro ně již přijel Jiří Macháček – majitel agentury, která práci na lodích zprostředkovává – a odvezl je domů. Odhadl, že by mimo Česko mohlo být ještě dvacet až třicet lidí, kteří pracovali na moři, nepředpokládá však, že by pro ně také musel jet. „Zatím nás oslovila společnost Carnival. Ostatní si to řeší po své ose,“ uvedl.

Prozatím – po absolvování povinné karantény nebo negativním testování na covid-19 – si budou muset lidé, kteří se vrátili z výletních lodí, na několik měsíců hledat jinou práci. Podle Macháčka je optimistický předpoklad, že by výletní lodě mohly vyplout nejdříve v srpnu nebo září. „Já bych se spíše klonil k tomu, že to bude listopad nebo prosinec,“ dodal majitel agentury, která práci na jejich palubách zprostředkovává.