Radnice se díky novele snáz zbavují vraků aut

Události: Města se zbavují autovraků (zdroj: ČT24)

Strážníci se zaměřili na autovraky v ulicích. V centrech velkých měst jsou jich odhadem stovky a blokují potřebná parkovací místa. Některá takto odstavená auta mají propadlou technickou kontrolu i několik let. Díky změně zákonů mohou radnice v podobných případech nyní rychleji zakročit.

Od konce letošního dubna rozvázala radnicím ruce změna legislativy, která lépe definuje, které auto už je vrakem k odtahu. Od konce nouzového stavu tak přibyla práce odtahovým službám.

„Policie nás vyzve, ať provedeme odtah, místo už má zajištěné a nafocené. Naložíme vozidlo a odvezeme buď na naše parkoviště, nebo na policií určené parkoviště,“ uvedl přijímací technik odtahové služby Alfaomega Car Michal Vodička.

Nejčastějším problémem těchto vraků poté je, že policie nezjistí, kdo je jejich majitelem. O své nepojízdné auto se totiž nepřihlásí, a to pak zůstane na vrakovišti klidně půl roku.

Novela pomohla například Ústí nad Labem. „Zvýšila počet odtažených vozidel až o 30 kusů,“ uvedl primátor Petr Nedvědický (ANO).

Kromě vraků odtahují města i vozidla, která špatně parkují. V obou případech pak postupují stejně – snaží se dopátrat majitele a vymoci z něj úhradu nákladů za odtah nebo likvidaci vozu.