Kvůli koronaviru jsou omezeny i pietní akce k 75. výročí konce druhé světové války v Praze a Plzni

Ve výrazně pozměněné a redukované podobě si letos Česká republika připomene 75. výročí konce druhé světové války. Například tradiční pietní akt na pražském Vítkově sice proběhne, ale za přísných opatření proti šíření koronaviru. Politici budou na místo přijíždět postupně v desetiminutových intervalech a po položení věnce budou muset odejít. Omezí se i počet účastníků. Komornější byl i středeční pietní akt v Plzni, který mohla veřejnost sledovat pouze on-line.

V minulosti se před hrobem neznámého vojína na Vítkově scházeli na společnou pietní akci politické špičky státu a představitelé veřejného života, váleční veteráni i veřejnost. Běžně šlo o několik stovek lidí, což ale letos nebude možné. Počet přítomných ministerstvo obrany výrazně zredukuje. 

Pietní akt začne v 10:30 příjezdem prezidenta Miloše Zemana, kterého přivítá trubač Ústřední hudby Armády ČR. Po položení věnce bude následovat minuta ticha, na její závěr trubač, který bude stát na ochozu pomníku, zahraje signál Večerka a Zeman odjede. Stejně by to mělo vypadat i u dalších účastníků. 

Účast už potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO), šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník generálního štábu Aleš Opata, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kardinál Dominik Duka a představitelé České obce sokolské, Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu.

Pietní akce budou komornější i na dalších místech v Česku

Politici či zástupci různých organizací mají v plánu se jít poklonit hrdinům i obětem války třeba v Praze k památníku na Klárově, k památníku padlých československých letců na náměstí Svobody, k pomníku parašutistů v Praze 6 nebo na Olšanské hřbitovy, kam chtějí přijít i čeští sympatizanti ruského motorkářského klubu Noční vlci. Všechny akce však budou komornější a bez účasti veřejnosti.  

Oproti minulosti se na Pražském hradě neuskuteční jmenování nových generálů, proběhne pravděpodobně až v říjnu při oslavách 28. října.

Skromnější provedení mají i letošní plzeňské Slavnosti svobody, komornější byl například středeční pietní akt u pomníku Díky, Ameriko!, kterého se kromě zástupců města zúčastnili také velvyslanci USA a Belgie. Veřejnost však mohla akt sledovat jen on-line. 

75. výročí konce druhé světové války však může Plzeňanům připomínat například nová pamětní bankovka, kterou si mohou od středy koupit za osmdesát korun. Zájem o ni je už teď obrovský. „Ozval se nám například vnuk George Thompsona, který by si rád nechal několik bankovek poslat do USA, stejně jako vnuk generála Pattona George Patton Waters,“ řekla vedoucí marketingu Plzeň-TURISMUS Helena Mařanová. 

Pamětní bankovka k 75. výročí osvobození Plzně
Zdroj: Stránky města Plzně

Oslavy budou omezené i v jiných zemích

Omezení oslav konce druhé světové války se dotklo i dalších evropských zemí. Rusko například odložilo tradiční vojenskou přehlídku, která se měla konat v sobotu na Rudém náměstí.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti německým nacistům ve válce na západní i východní frontě.