Začátek května přinese ochlazení, na horách může i sněžit

Začátek května přinese ochlazení. V příštím týdnu se ráno objeví přízemní mrazíky a teploty přes den většinou nepřesáhnou 20 stupňů Celsia. Na horách bude možná i sněžit. Po zbytek května se pak budou střídat chladnější a teplejší období. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi ústavu. V květnu bude také podle ČHMÚ přetrvávat sucho.

Příští čtyři týdny přinesou jako celek teploty odpovídající dlouhodobým průměrům pro toto období. Zvláště příští týden ale bude chladný. Ranní teploty se budou pohybovat podle meteorologů od šesti stupňů až po nulu. Až do konce týdne se tak mohou objevit přízemní mrazíky.

Denní teploty mohou klesnout hlavně v první polovině týdne na devět až 13 stupňů. Až koncem týdne by mohly vystoupat na 22 stupňů Celsia.

Česko se v poslední době potýká se suchem a podle meteorologů moc vody nenaprší ani tento měsíc. „Všeobecně sušší charakter počasí bude pokračovat i v květnu. Na začátku očekáváme minimum srážek a během května se týdenní úhrny budou postupně zvyšovat. Více srážek by mohlo spadnout v závěru měsíce,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.