Nemocnice a ordinace se vrací do normálního režimu. Pandemie české zdravotnictví natrvalo neovlivní, říká šéf VFN

Události, komentáře: Nemocnice se vracejí ke standardnímu provozu (zdroj: ČT24)

České nemocnice se vracejí ke standardnímu provozu. Zatímco od poloviny března prováděly většinou jen akutní zákroky, teď už znovu zvou lidi k běžným operacím a zákrokům. Zprovozňují se také ambulance, ve kterých je ale velmi náročné zachovat přísná hygienická pravidla a omezit setkávání pacientů. O tématu v Událostech, komentářích mluvil ředitel pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) David Feltl, podle kterého by pandemie české zdravotnictví natrvalo ovlivnit neměla. Druhým hostem byl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Péči v plném rozsahu by VFN podle Feltla mohla začít poskytovat už od 6. května. Plánované obnovení provozu ale prý budou provázet určitá omezení. Nemocnice například nebude moci pacientům poskytnout všechna lůžka.

„Počítáme s tím ještě řadu měsíců, dokud tady ta pandemie bude. Přesto si myslím, že od 4. května se budeme schopni na 90 procent rozjet,“ tvrdí Feltl. Personál VFN si prý navíc na opatření a hygienické normy zvykl.

„Budeme k tomu přistupovat s určitou starostlivostí a opatrností. Máme letáky a další kanály, kterými budeme informovat pacienty o příznacích nebo zda mají do ordinace telefonovat či chodit. Péči ale nemůžeme odkládat a vymlouvat se na koronavirus,“ uvedl Feltl. 

Co se týče zásob vybavení, VFN je na tom prý dobře. Existují období, kdy je něčeho míň a někdy zase dost, tvrdí ředitel. Málo je podle něj aktuálně odběrových sad na výtěry krků, pomocí kterých zdravotníci pomáhají určit u pacienta koronavirus. Naopak nejvíce je na skladě prý respirátorů FFP2. 

Pacienti by měli sami oslovit lékaře

Na otázku, zda mají pacienti s problémy, jejichž léčbu museli odložit kvůli vládním opatřením, vyhledat a sami oslovit lékaře, Feltl uvedl, že VFN nemá žádný problém s poskytnutím péče těm, kteří do nemocnice přijdou.

Podobně odpověděl i Petr Šonka. Praktičtí lékaři podle něho očekávají, že se jim pacienti začnou sami ozývat. „Prosím všechny, co mají akutní potíže, ať se ozvou. Pak můžeme spustit prohlídky a screeningové programy,“ dodal.

Běžný provoz v ordinacích praktických lékařů podle něho bude i nadále ovlivněn nařízeními ministerstva zdravotnictví. V prostorách čekárny se například i nadále nemůže pohybovat větší počet pacientů, než jsou tři.

Fronty u lékaře zůstanou minulostí, tvrdí Šonka

Šonka přesto předpokládá, že praktici nebudou mít s náporem pacientů žádný větší problém. „Myslím si, že fronty v ordinacích praktických lékařů zůstanou minulostí. Jestli si z této krize něco odneseme, tak objednavací systém. Ten tady nejspíš zůstane,“ řekl Šonka.

Podle něho si však lékaři budou muset od druhého pololetí pořizovat pomůcky sami na volném trhu, což pro ně bude znamenat větší ekonomickou zátěž. Praktiky prý nejvíce trápí nedostatek rukavic a ordinačních plášťů.