Za znásilnění a vraždu dívky z Klášterce dostal příbuzný 20 let vězení

Ústí nad Labem – Krajský soud rozhodl o trestu dvaceti let vězení za znásilnění a vraždu devítileté dívky z Klášterce nad Ohří pro jejího příbuzného. Součástí rozsudku je i ústavní sexuologická léčba. Verdikt soudu je zatím nepravomocný.

Dvacetiletý trest vězení vyměřil ústecký krajský soud pětadvacetiletému muži, který loni v září znásilnil a zavraždil devítiletou dívku. Má jít do věznice se zvýšenou ostrahou. Soud vyhověl žalobci, který stejnou výši trestu požadoval. Muž, jenž patří k širšímu okruhu příbuzných oběti, trpí podle znalců útočným sadismem. Babička, u které zavražděná dívky žila, má nárok na 450 tisíc korun odškodného za nemajetkovou újmu. Matce dítěte soud odškodnění nepřiznal, má se obrátit na civilní řízení. S dcerou totiž udržovala minimální kontakt a naposledy ji viděla čtyři měsíce před vraždou. Obviněný se během řízení přiznal k vraždě, znásilnění ale popírá.

Podle soudu odjel muž loni 9. září z Chomutova do Klášterce, kde na dívku počkal před školou s úmyslem ji znásilnit a usmrtit. Dívku vylákal na odlehlé místo, kde ji podle soudu znásilnil, škrtil a rdousil. „Ještě předtím, než usmrtil poškozenou, vykonal na ní zaživa pohlavní styk. Jiná konstrukce není možná,“ řekla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Kamila Krejcarová. Muž se později na místo činu vrátil, aby se přesvědčil, že dítě je mrtvé. Noc strávil na nedalekém posedu. Po dívce pátrali ještě večer a v noci policisté, hasiči a dobrovolníci. Tělo policisté našli u Ciboušova druhý den.

Muž dostal trest na samé horní hranici zákonné sazby, která je 15 až 20 let.