Letní den nebyl jen těsně. I tak padaly teplotní rekordy

Jen těsně nemá za sebou Česko letní den, tedy takový, kdy maximální teplota překročí 25 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo ve čtvrtek v Plzni-Bolevci, a to 24,6 stupně. Přesto padla řada historických rekordů platných pro 16. duben. Nové denní maximum má zhruba pětina ze stanic, které měří nejméně 30 let.

Teplota 24,6 stupně Celsia naměřená v Bolevci byla nejvyšší v republice a zároveň novým denním rekordem. Ten dosavadní platil pět let – v roce 2015 zde bylo o půl stupně méně. Velmi teplý den za sebou má především západ a severozápad republiky. Více než 24 stupňů zaznamenali meteorologové také v Žatci, středočeských Dobřichovicích, v Plzni-Mikulce, v Ústí nad Labem-Vaňově, v pražských Komořanech a v Mostě-Kopistech.

Ze stanic měřících 30 a více let zaznamenaly nové maximum pro 16. dubna například také Domažlice, Tušimice v severních Čechách nebo Kralovice v Plzeňském kraji, oznámil Český hydrometerologický ústav.

Počasí s maximálními teplotami nad 20 stupňů Celsia má pokračovat i v dalších dvou dnech, od neděle se bude podle předpovědi mírně ochlazovat. Přeháňky nebo bouřky meteorologové očekávají jen ojediněle.