Kriminalita klesla v březnu meziročně o více než čtvrtinu, ubylo i nehod

Podle policejních statistik ubylo v březnu kriminálních činů meziročně o více než 25 procent a mírně poklesla také násilná a majetková trestná činnost. V Česku stále platí nouzový stav a od 16. března také omezení volného pohybu osob. Za některé přečiny tak hrozí zvýšené sazby.

V prvním čtvrtletí zaznamenali policisté šestiprocentní pokles trestných činů. Zatímco loni jich bylo 52 500, letos 49 300. „Při porovnání jednotlivých březnů (2019 a 2020) se jedná o více jak čtvrtinový pokles, který registrujeme v letošním roce,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Loni v březnu spáchali lidé zhruba 1200 násilných trestných činů, které zaznamenala policie. Letos ve třetím měsíci kolem 900. „V nejsledovanější subkategorii násilné trestné činnosti, tedy v počtu registrovaných vražd, došlo k poklesu v řádu jednotek, což s ohledem na statistické vykazování nelze považovat za signifikantní rozdíl,“ dodal mluvčí.

Varovná čísla v dopravě: úmrtí čtvrtletně přibylo

Pohled na situaci v dopravě nabízí dva rozdílné závěry. Zatímco dopravních nehod v Česku vzhledem k omezenému pohybu minulý měsíc logicky ubylo téměř o čtvrtinu (z 8078 na 6135), počet těch smrtelných poklesl jen mírně. 

V kvartálním srovnání pak vychází rok 2020 i přes pokles dopravních nehod hůř, neboť při nich zemřelo o patnáct lidí víc, tedy celkem 103.

Pouze mírně se podle Moravčíka snížila majetková kriminalita. V roce 2019 zaznamenala policie v prvním čtvrtletí 24 500 těchto trestných činů, letos 24 300. Výrazné rozdíly v březnu však podle mluvčího nebyly. „Nouzový stav se na majetkové trestné činnosti výrazně neprojevil,“ uvedl. Výrazně nepoklesla ani výroba a prodej drog.