Postupně by mohly otevírat školy, tvrdí Babiš. Ochranné pomůcky bude Česko kupovat i doma

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se mohly postupně začít otevírat školy. Jako první by přišly na řadu mateřské a první stupeň základních. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že Česko bude více nakupovat ochranné pomůcky u tuzemských firem, některým už vláda dodávky nařídila. Pro stát by tak měly pomůcky vyrábět například Sigma Lutín nebo Gumárny Zubří.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Ve čtvrtek se otevřely prodejny domácích potřeb, které nabízí ochranné prostředky, a prodejny například smíšeného zboží, kde se prodej potravin oddělí od dalšího sortimentu.
  • Šest vybraných firem má dodávat přednostně pro stát. Jde o výrobce ochranných prostředků nejvyšší kvality, které mohou využít zdravotníci a zaměstnanci v první linii.
  • Ústřední krizový štáb a vláda se shodli na prodloužení nouzového stavu o třicet dnů. Zatím má končit 11. dubna. S prodloužením souhlasí i zástupci opozice v krizovém štábu.
  • Vláda schválila mimořádné opatření, podle něhož mají být ve všech krajích připravena lůžka pro seniory. Jde o 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by se mohly začít postupně otevírat školy. Nejdříve mateřské a první stupeň základních škol. Je však nutné zajistit metrový odstup mezi dětmi. 
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Česko, která je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, jako jsou samoživitelky, sociálně slabí nebo lidé, kterým hrozí, že přijdou o práci. Konto sbírky SOS Česko: 3789 3789 / 0300
  • Celkem je v Česku 3805 potvrzených případů nákazy, za čtvrtek jich přibylo 216. Nemoci podlehlo už 44 lidí, 67 pacientů se uzdravilo.

Postupné otevírání škol by podle Babiše mělo vypadat tak, že jako první by se zprovoznily mateřské a také ročníky na prvním stupni základních škol. Premiér ale upozornil, že by školy musely zajistit dodržování některých opatření, například metrový rozestup mezi žáky nebo rozfázování výuky.

„Konzultoval jsem to s ministrem zdravotnictví a žádné takové plány nejsou na stole,“ reagoval ale na tato pravidla ministr školství Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích.

„Co se týká metrových rozestupů, to je na našich školách nepředstavitelné,“ uvedl šéf resortu. „Co se týká rozfázování hodin, menších skupin, tak to si organizačně neumím představit,“ dodal. S některými opatřeními, jako například zvýšená hygiena či kontrola symptomů nákazy koronavirem, která premiér také zmínil, ale Plaga souhlasí. Podle něj je však předčasné se teď bavit o konkrétních omezeních. „Pokud se prognózy potvrdí, školy by se mohly otevřít v polovině května,“ odhaduje.

Metrový odstup žáků považuje za nereálný i předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Pokud by se školská zařízení měla otevřít s takovým opatřením, bylo by podle něj lepší, aby raději zůstala zavřená a pokračovala ve výuce on-line.

Babiš také uvedl, že souhlasí s prodloužením nouzového stavu jen do konce dubna. Původně měla vláda v úmyslu termín až 11. května. „Je to fajn datum, 30. duben. Alespoň si to všichni zapamatují, teď je to uprostřed měsíce,“ vysvětlil premiér změnu v pořadu Události ČT. „Chceme ochránit zdraví občanů a rychle nakupovat pomůcky,“ objasnil důvody k prodloužení nouzového stavu. 

Hamáček už dříve na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že s prodloužením o třicet dní souhlasili také zástupci opozice. Zároveň vysvětlil, že prodloužení nouzového stavu neznamená automaticky i prodloužení restriktivních opatření. Některá omezení se mohou rušit či zmírnit, i když platí nouzový stav.

Firmy začínají vyrábět pro stát

Jednou z českých firem, které by státu měly dodávat ochranné pomůcky, je valašská firma Gumárny Zubří. Společnost asi za tři měsíce dodá státu třicet tisíc ochranných civilních masek CM-6. Kromě Gumáren bude státu dodávat materiál dalších pět firem, například Sigma Lutín z Olomoucka, která vyrábí filtry do respirátorů.

„Museli jsme některé zakázky odsunout, zákazníci samozřejmě nejsou rádi, ale chápou situaci, ve které se nacházíme. V posledních týdnech masivně prodáváme policii, hasičům, městským policiím, zdravotníkům, zájem má i civilní obyvatelstvo,“ řekl ředitel marketingu a prodeje Gumáren Zubří Zdeněk Masařík. 

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu (zdroj: ČT24)

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Česko

V reakci na ekonomické dopady vyvolané pandemií koronaviru v Česku vyhlásil Člověk v tísni sbírku SOS Česko, která je určená na pomoc nejohroženějším obyvatelům, jako živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci nebo těm, kteří přicházejí o práci. 

Organizace chce posílit tým dluhových expertů nebo podpořit poradenské a vzdělávací služby, u kterých se setkává s masivní poptávkou ze strany rodin, učitelů a lidí, kteří se dostávají do problémů.

„Osobně pevně věřím, že je česká společnost silná a současnou krizi překonáme. I tak budou mezi námi lidé, kteří se ocitnou v nouzi a budou urgentně potřebovat pomoc. Proto jsme dnes vyhlásili sbírku SOS Česko na pomoc obětem koronavirové krize,“ uvedl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Konto sbírky SOS Česko: 3789 3789 / 0300

Otevřely se obchody s domácími potřebami

Prodejny domácích potřeb, které nabízejí ochranné prostředky, mohou od čtvrtečního rána otevřít.  Zákaz prodeje se nově nevztahuje ani na prodej potravin v obchodech, kde lze oddělit sekci potravin od ostatních částí. Týká se to například takzvaného smíšeného zboží.

Podmínkou pro otevření prodejen s domácími potřebami je, že mezi ostatním sortimentem budou nabízet například i respirátory, roušky, ústenky, šátky, šály, rukavice nebo dezinfekci. Pokud toto splní, mohou otevřít od 06:00.

„Chceme umožnit obyvatelům, aby si mohli pohodlně nakoupit prostředky, které dnes musí kupovat v lékárnách nebo specializovaných drogeriích,“ řekl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Zákaz se dále netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků. 

Další miliardy na ochranné pomůcky

Ministerstvo financí uvolnilo z rozpočtové rezervy pro ministerstvo vnitra dalších 4,3 miliardy korun na nákup ochranných pomůcek. Dohromady tak resort uvolnil už 6,6 miliardy korun, napsala na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Schillerová uvedla, že peněz na boj proti koronaviru je v rozpočtové rezervě dost. „Novelou zákona o rozpočtu jsme ji navýšili o 59,3 miliardy právě pro tyto případy,“ napsala. Původně bylo před změnou rozpočtu, která navýšila jeho schodek ze 40 na 200 miliard korun, v rozpočtové rezervě 4,9 miliardy.

Vláda prodloužila kontroly na hranicích

Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem potrvají do půlnoci pátku 24. dubna. O prodloužení vnitřní ochrany hranic o 20 dnů rozhodla vláda. Ministerstvu vnitra na ně dala 18,1 milionu korun z vládní rozpočtové rezervy.

Kabinet obnovil hraniční kontroly v souvislosti s hrozbou šíření nového koronaviru od soboty 14. března, původně na pět dnů. Následně je prodloužil do soboty 4. dubna a nyní opět. Týkají se také letišť.

K hranicím s Polskem a se Slovenskem se vládní usnesení ke kontrolám nevztahují. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve řekl, že režim na nich se řídí rozhodnutím Polska a Slovenska a není důvod, aby Česko reagovalo stejným nařízením.

Kolik je v Česku nemocných

Denní nárůst počtu potvrzených případů nákazy koronavirem po třídenním růstu v Česku zpomalil. Zatímco v úterý přibylo 307 nemocných, ve středu testy odhalily 281 nakažených. Ve čtvrtek zatím přibylo 216 nových.

Nejvíce případů hlásí Praha, která má evidovaných nemocných 991. V hlavním městě připadá na každých 100 tisíc obyvatel přes 72 nakažených. Druhý největší podíl případů má Olomoucký kraj, a to přes 52 na 100 tisíc obyvatel.

Celkem je v Česku 3805 případů nákazy, nemoci podlehlo už 44 lidí, 67 pacientů se uzdravilo.