Většina sněmovních stran loni hospodařila s přebytkem. Komunisté přišli o devět milionů

Události: Hospodaření stran (zdroj: ČT24)

Většina sněmovních stran, kromě KSČM, hospodařila v loňském roce s přebytkovým rozpočtem. Vyplývá to z finančních zpráv, které strany zveřejňují ke konci prvního čtvrtletí. Přebytek 63,4 milionu mělo vládní hnutí ANO, koaliční ČSSD díky úspěchu ve sporu o dluh s dědici advokáta Zdeňka Altnera vykázala zisk dokonce 98,8 milionu. V plusu skončila i ODS, Piráti, SPD, lidovci, Starostové a TOP 09. Ztrátu devět milionů korun naopak zaznamenali komunisté.

Hnutí ANO, které má nejvíce poslanců, má od státu nejvyšší příjmy, téměř 150 milionů za rok. Vládnímu hnutí se podařilo výrazně snížit výdaje, i přesto mělo nejdražší kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Hnutí ANO také nedávno splatilo poslední část půjčky svému předsedovi a zakladateli Andreji Babišovi ve výši 24 milionů korun. Koncem roku 2017 činila bezúročná půjčka současného premiéra 124 milionů, splatnost měla v úterý 31. března. 

„Šlo o historickou půjčku. Pan Babiš na začátku do hnutí nějaké prostředky investoval, když ty možnosti ještě byly, kdy to nebylo omezeno zákonem,“ uvedl poslanec a hlavní manažer hnutí Jan Richter.

ČSSD odvrátila hrozbu platby za vysouzení Lidového domu

Hospodářský výsledek ČSSD zásadním způsobem ovlivnil úspěch u Nejvyššího soudu ve sporu s dědici advokáta Zdeňka Altnera. Ten straně pomohl získat zpět její sídlo, za což měla ČSSD zaplatit 318 milionů korun. Díky tomu strana vykázala zápornou nákladovou položku 117,39 milionu, což snížilo celkové náklady na 10,25 milionu korun.

„Dneska máme i pohledávky například vůči panu Altnerovi ve výši více než sedmnáct milionů korun. Máme nějaké soudní spory, které pro nás vypadají dobře,“ řekl statutární místopředseda strany Roman Onderka. 

ODS vybrala na darech a členských příspěvcích víc než ANO

Občanští demokraté měli loni přebytek 11,6 milionu korun. Od státu dostali 85,6 milionu, od dárců dalších čtrnáct milionů. Ke kladnému výsledku se občanští demokraté vrátili po předloňské ztrátě, která činila skoro čtrnáct milionů. Způsobily ji výdaje ve volební kampani před senátními a komunálními volbami.

Piráti vykázali přebytek 7,2 milionu korun, když jejich výnosy činily 49,3 milionu a náklady 42 milionů. Ze státního rozpočtu získali Piráti přes 35 milionů na činnost a skoro deset milionů na úhradu volebních nákladů. Na členských příspěvcích Piráti vybrali přes 445 tisíc korun, dary dohromady činily 3,78 milionu.

SPD měla podle výroční zprávy přebytek 7,7 milionu korun, lidovci ještě o dvě stě tisíc více. TOP 09 dosáhla na 6,45 milionu, Starostové a nezávislí (STAN) vykázali přebytek 22,7 milionu korun. „Jsme zvyklí jako dříve neparlamentní strana hospodařit s relativně nízkými náklady,“ zmínil člen předsednictva hnutí STAN zodpovědný za finance Věslav Michalik. 

Ztráta komunistů je devět milionů, i tak jsou spokojeni

I když komunisté zaznamenali ztrátu devět milionů, jsou spokojeni, počítali totiž se schodkem až 22 milionů korun. „Pro nás momentálně je (výsledek) úspěšný, i když vykazujeme ztrátu. Většina ztráty je u nás kvůli výdajům na volby,“ uvedl první místopředseda strany Petr Šimůnek.

Na volební kampaň před evropskými volbami a kampaň před volbami do Senátu vynaložili komunisté 9,8 milionu korun. Příjmy KSČM loni činily celkem 96,7 milionu, stát přispěl 45 miliony. Nejvíc vydala KSČM na mzdy, celkem 43,5 milionu korun.