Zápisy do základních škol jsou kvůli koronaviru bez přítomnosti dětí. ČT spouští vzdělávací web

Zápisy do ZŠ bez přítomnosti dětí (zdroj: ČT24)

Na základních školách začínají zápisy dětí do prvních tříd, podle odhadů by se měly letos týkat téměř 140 tisíc předškoláků. Kvůli koronavirové epidemii se ale zápisy uskuteční bez přítomnosti budoucích žáků, někde i rodičů. Konkrétní termíny a způsoby podání přihlášky určují ředitelé jednotlivých škol. Období zápisů bude trvat do konce dubna.

K zápisu se letos musí přihlásit děti narozené od 1. září 2013 do 31. srpna 2014. Podobně jako v minulých letech jich pravděpodobně kolem pětiny bude mít žádost o odklad povinné školní docházky.

Obdobné množství dětí budou rodiče zapisovat znovu, protože dostaly odklad loni. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i potomka, který by do školy nastupoval v pěti letech.

Kvůli koronaviru půjdou děti k zápisu jen virtuálně

Podle odhadů ministerstva by mělo jít k zápisům kolem 111,5 tisíce šestiletých, 25,5 tisíce sedmiletých a 800 pětiletých dětí. Kvůli pandemii koronaviru ale budou zápisy probíhat bez jejich přítomnosti.

„Těšili jsme se všichni na to, že půjdeme do třídy, syn se na to podívá, seznámí se s prostředím a že to bude probíhat, jak to probíhalo, když my jsme byli malí,“ říká Denisa Kachlířová, jejíž syn Jakub v příštím školním roce nastupuje do 1. třídy. Nakonec se ale oba museli spokojit jen s odevzdáním přihlášky do schránky.

Že zápisy nebudou, mrzí i Tomáše Nejezchleba: „Podle mě je to škoda, vlastně před čtyřmi roky jsme tady byli s nevlastním synem, bylo to super.“

V případě, že rodiče budou chtít žádat pro dítě o odklad školní docházky o rok, budou muset stejně jako dříve doložit posudek z pedagogické poradny a potvrzení od lékaře.

Škole by měli poskytnout originál či ověřenou kopii dokumentů. Pokud žádost o odklad přijde bez doporučení, měl by ředitel školy zápis přerušit a vyzvat rodiče k doplnění dokumentů.

Školy přijímají přednostně děti ze spádových oblastí. V případě, že kapacita zařízení nestačí ani pro ně, mělo by o přijetí rozhodnout losování.

Ministr školství Plaga by rád v létě povolil dětské tábory

Kvůli šíření koronaviru jsou školy od 11. března zavřené. Ministr školství Robert Plaga (ANO) minulý týden řekl, že předpokládá jejich otevření v druhé polovině května. Záležet to bude na ministerstvu zdravotnictví.

„Učitelé by měli dát nohu z plynu a soustředit se na profilové předměty. Situace v rodinách je složitá, rodiče jsou na home office a mají doma děti, v některých případech navíc každé studuje na jiném stupni,“ poznamenal k nynější domácí výuce Plaga. 

Ministr školství by v létě rád povolil dětské tábory, pokud to zdravotní podmínky dovolí. Podle něj by rodičům odlehčily. Zda proběhnou, ale Plaga s jistotou říct nemůže. 

Startuje vzdělávací web České televize

Česká televize teď také spouští nový web ctedu.cz, který dalo dohromady 50 zkušených učitelů a odborníků. Pokrývají přes dvacet předmětů a jsou přehledně rozdělená podle stupňů vzdělávání i témat. V tuto chvíli portál nabízí přes tři tisíce vzdělávacích videí z pořadů ČT.

„Projekt ČT edu jsme původně připravovali pro učitele, aby na jednom místě našli videa pro doplnění svého výkladu. V této mimořádné situaci, kdy učitelé a žáci čelí náročné výuce na dálku, jsme se ale rozhodli, že ČT edu otevřeme i rodičům a dětem. A to v co nejkratším možném čase, přestože jsme původně měli projekt ještě několik měsíců vyvíjet,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Portál ČT edu je bez jakékoli registrace otevřený pro všechny, kteří mají přístup k internetu. Učitelé tak budou moci i „na dálku“ doplnit svá zadání pro žáky o názorná, výkladová nebo kontextová videa a rodiče a žáci najdou v podobě portálu ČT edu pomocníka pro domácí školní přípravu.

Ředitel ČT Dvořák o novém portálu ČT edu (zdroj: ČT24)

Učení on-line. Ne každý žák má techniku

Většina dětí se po uzavření škol v Česku učí na dálku prostřednictvím počítačů. Jsou ale i rodiny, které doma potřebnou techniku nemají. Třeba na základní škole ve Vysokém Veselí na Jičínsku je podle její ředitelky takových žáků zhruba čtvrtina.

Pro toho, kdo potřebuje poradit a nemá spojení přes sociální sítě nebo e-mail, jsou připravení učitelé na telefonech a funguje to i obráceně – učitelé telefonují dětem. Ředitelka ZŠ a MŠ Vysoké Veselí Magdaléna Neufussová vymyslela ještě další způsob „off-line“ spojení. Děti nebo jejich rodiče vkládají a vyzvedávají úkoly pomoci schránky u školy. 

I přesto kraje řeší, jak komunikaci mezi školou a rodinami, které nemají techniku, zlepšit. Královéhradecký kraj v souvislosti s tím vyzval firmy, aby školám a rodinám žáků pomohly a darovaly jim výpočetní techniku, kterou už nepotřebují. Registrovat se mohou na internetu.