Ráno vrátilo do Česka zimu. Teploty spadly pod nulu, před rizikem varují silničáři i horská služba

Celá republika se v pondělí probudila do mrazivého rána. Na horách klesly teploty i pod minus 10 stupňů Celsia a jiné to nebude ani v příštích dnech. S dopady musí počítat řidiči – silnice kloužou – a také lidé, kteří by se chtěli vydat na hory. Krkonošská horská služba varovala před zledovatělým terénem.

Na Sněžce bylo ráno minus 13,8 stupně Celsia, vál vítr o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu, pocitová teplota tak podle horské služby klesla pod minus 20 stupňů. Podobné počasí panuje i jinde na horách. V Krkonoších vydala horská služba varování jednak před náledím, jednak před závějemi.

Přestože v Česku panuje nouzový stav kvůli šíření koronaviru a platí omezení volného pohybu a přestože zimní sezona v souvislosti s vládními nařízeními již předčasně skončila, podle ČTK se po Krkonoších pohybuje nebývale hodně lidí. Horská služba proto vyzvala návštěvníky hor, aby byli zodpovědní a zbytečně neriskovali. Zásahy záchranářů jsou vzhledem k mimořádné situaci v zemi náročnější než obvykle.

Mrazivé počasí ale nepanovalo po ránu jen na horách, mrzlo v celém Česku. Silničáři proto varovali před kluzkými silnicemi. V Libereckém kraji byly v noci v terénu i sypače. „Techniku jsme měli připravenou,“ ujistil Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která zajišťuje údržbu komunikací v regionu. Přesto podle něj mohou být vozovky zledovatělé, a to hlavně v místech, kde jsou u nich ještě sněhové mantinely.

Výstrahu vydali také meteorologové. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se budou mrazy po ránu vyskytovat i v příštích dnech – až do čtvrtka. „Zejména v polohách pod 400 metry nad mořem hrozí poškození vegetace, především kvetoucích ovocných stromů,“ uvedl ČHMÚ.

Dny nebudou tak chladné jako rána, oteplovat se ale bude pozvolna. V pondělí bude maximálně 1 až 5 stupňů Celsia, v dalších dnech mají maxima pozvolna stoupat. Kolem 10 stupňů by mělo být až ve čtvrtek, tedy poslední den s mrazivým ránem.