Vláda zřejmě prodlouží omezení volného pohybu. Zemřela nakažená zdravotní sestra

Jednou z obětí nového typu koronaviru v Česku je zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. Zprávu v neděli večer přinesly Seznam Zprávy. Žena je tak zřejmě první obětí nákazy mezi zdravotníky. Vláda pravděpodobně minimálně o týden prodlouží omezení volného pohybu. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Současné nařízení platí do 1. dubna. Domovy pro seniory mohou od pondělí přijímat jen ty klienty, kteří podstoupí test na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Mezi zemřelými na COVID-19 je zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice v Praze, napsaly Seznam Zprávy. Zemřela doma, sdělil mluvčí nemocnice. S ohledem na přání rodiny ale neuvedl žádné další informace.
  • Počet nakažených novým typem koronaviru se v Česku k nedělnímu večeru zvýšil na 2805. Za sobotu jich přibylo 262. Už 16 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo.
  • Hygiena zrušila od pondělí karanténu Litovelska a Uničovska.
  • Kraj Vysočina požádal armádu o pomoc v domově seniorů v Břevnicích, kde jsou nakažení. Armáda žádosti nevyhoví, údajně na to nemá kapacity.
  • Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne ve středu vládě plošné pozastavení splácení hypoték a dalších úvěrů na půl roku. Ministerstvo práce a sociálních věcí žádá vládu o šest miliard korun na příspěvky na mzdy ve firmách.
  • Do země se pomocí repatriačních letů vracejí čeští občané ze zahraničí, konkrétně z Indie nebo Peru.
  • Česko posílá dvacet tisíc ochranných obleků koupených v Číně do Španělska a Itálie. Vědci z Liberce zároveň vyzvali firmy, aby začaly s výrobou nanofiltrů do roušek. Firmy prý mají kapacity až na milion filtrů denně.
  • Domovy pro seniory a podobná zařízení mohou od pondělí přijímat jen ty klienty, kteří podstoupí vyšetření na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem.

Jednou z obětí nového typu koronaviru v Česku je zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice, uvedly v neděli večer Seznam Zprávy. Mluvčí nemocnice Petr Sulek sdělil, že zdravotní sestra zemřela doma. Žena je tak pravděpodobně první obětí nákazy mezi zdravotníky.

„Můžeme potvrdit, že doma zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice. S ohledem na přání rodiny k tomu nebudeme sdělovat žádné další informace,“ uvedl mluvčí Thomayerovy nemocnice.

V Česku zemřelo zatím 16 lidí, kteří byli pozitivně testovaní na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Dosud to byli převážně lidé, kteří byli ve vyšším věku a již dříve trpěli závažnými zdravotními problémy. Počet nakažených večer přesáhl 2800.

Thomayerova nemocnice ve středu uvedla, že se na její klinice geriatrie a následné péče nakazilo 13 seniorů, jeden z nich zemřel. Ředitel nemocnice Zdeněk Beneš v pátek řekl, že celkem se na oddělení nakazilo 25 pacientů a dvě sestry, podle něj byly v dobrém stavu a bez teploty. 

Další úmrtí v souvislosti s koronavirem

Další z obětí je klientka domova seniorů v Břevnici u Havlíčkova Brodu. Mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo uvedla, že žena měla i jiná vážná chronická onemocnění.

Nákaza se v břevnickém domově podle hygieniků potvrdila u dvaceti z celkových 22 klientů a u devíti pracovníků zařízení. Ministr zdravotnictví Vojtěch uvedl, že nakažení klienti se přesunou do lázní Toušeň.

Domácí zpravodajství o situaci kolem šíření koronaviru (zdroj: Události ČT)

Kraj Vysočina požádal ministerstvo obrany o nasazení armádních sil a prostředků v domově v Břevnici. Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) by armáda mohla pomoci s personálním zajištěním chodu domova. Armáda ale informovala o tom, že žádosti nevyhoví, údajně na to nemá kapacity.

V uplynulých dnech výrazně přibylo nakažených koronavirem mezi staršími lidmi v domovech seniorů po celé zemi. Nemoc COVID-19 už byla potvrzena minimálně v sedmi. Jejich zřizovatelé si v sobotu často stěžovali, že nemají dostatek ochranných pomůcek.

Domovy mohou přijímat jen seniory, u nichž se nepotvrdila nákaza

Domovy pro seniory a podobná zařízení mohou od pondělí přijímat jen ty klienty, kteří podstoupí vyšetření na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem. Poté je umístí po dobu 14 dní na samostatný pokoj. Ministerstvo zdravotnictví v neděli večer v tiskové zprávě uvedlo, že další mimořádné opatření má omezit šíření nákazy mezi staršími lidmi.

Opatření se týká všech poskytovatelů sociální péče v domovech pro osoby se zdravotním postižením a v domovech pro seniory i těch, kteří poskytují takzvané odlehčovací služby v pobytové formě.

„Cílem nového opatření je, aby se u této vysoce citlivé skupiny obyvatel co nejvíce snížila možnost přijít do styku s nákazou,“ uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch. Nové opatření probral i s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou a šéfem Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřím Horeckým, kteří s nimi souhlasili, dodal.

Vláda chce delší nouzový stav

Nouzový stav bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) potřeba prodloužit – a to o dalších třicet dnů, uvedl pro Českou televizi. Opatření zatím platí do 11. dubna. Předseda vlády také apeloval na lidi, aby dodržovali všechna omezení, jako je třeba povinné nošení roušek.

Dále pro ČT uvedl, že zájem vlády je co nejdříve se vrátit do normálního stavu. „Kdy to bude, ale teď říct nemůžu,“ dodal. Opozice se nechala slyšet, že chce znát důvody prodloužení. S ním musí souhlasit poslanci.

Ministr zdravotnictví Vojtěch České televizi řekl, že vláda pravděpodobně minimálně o týden prodlouží omezení volného pohybu. Současné nařízení platí do 1. dubna. Vláda by se prodloužením měla zabývat na jednání na počátku týdne, poprvé se kabinet sejde již v pondělí.

Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení či na pobyty v přírodě a parcích.

Vědci z Liberce vyzývají firmy k výrobě nanofiltrů

Firmy v Česku jsou prý schopné vyrobit každý den až milion nanofiltrů, které výrazně zvyšují účinek plátěných roušek. Informovali o tom vědci z Technické univerzity v Liberci. Vyzývají tak firmy v Česku, aby začaly tyto filtry vyrábět. Do výzvy by se podle univerzity mohl zapojit i stát.

Výroba nanofiltrů do roušek ve firmě Drylock z Hrádku nad Nisou
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Podle libereckých vědců se zatím využívá jenom zlomek kapacit. Díky filtrům z nanotextilie by bylo možné výrazně zvýšit účinnost roušek, a ochránit tak další obyvatele před nákazou koronavirem.

„Efektivita záchytu pro částici viru se pohybuje mezi 80 a 90 procenty,“ řekl vedoucí týmu Nanovlákenné materiály liberecké univerzity David Lukáš. Na škole tak vznikla studentská výzva Roušky s filtrem pro všechny, která se do výroby snaží zapojit co nejvíc českých firem.

Úroveň roušek s těmito filtry podle vědců odpovídá respirátorům typu FFP2, které Česko nakupuje v zahraničí. Z nanomateriálu se šijí i roušky, ukázalo se však, že efektivnější je vyrábět filtry. Z materiálu, který stačí zhruba na šest tisíc roušek, je možné podle liberecké univerzity vyrobit až dvacet tisíc filtrů. 

Návrat krajanů a odlet pomoci do Itálie a Španělska

V Praze v neděli odpoledne přistálo letadlo z Indie se 136 Čechy. Na palubě byli především zaměstnanci automobilky Škoda Auto, firma ale nabídla místa i pro další. Další repatriační speciál přistál v Praze v podvečer. Z Peru a Mexika dopravil asi 150 Čechů, Evropanů a Izraelců.

Česká republika v neděli zahájila pomoc nejpostiženějším evropským zemím, Španělsku a Itálii. Posílá dvacet tisíc ochranných obleků z policejních skladů v Opočínku u Pardubic. Obleky, které Česko obdrželo z Číny, rozdělí mezi obě země rovným dílem.

„Situace je v obou zemích velmi kritická. Jakákoliv pomoc je symbolem nejen solidarity a také snahy společně tu situaci zvládnout,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Vláda do Itálie poslala také vzorky masek, které vyrábí ČVUT s pomocí 3D tisku. Do Španělska míří také devadesát polomasek české firmy Nanologix.

Ministr zahraničí Petříček označuje španělskou vlajkou krabice s humanitární pomocí
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Ekonomice bude možná chybět až 700 miliard

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pořadu Partie televize Prima řekl, že do 30. června budou v ekonomice chybět zdroje za 600 až 700 miliard Kč. Třetina zdrojů je podle něj k dispozici v zásobách firem, třetinu bude postupně vkládat stát.

Vláda už dříve oznámila, že na pomoc ekonomice dá zhruba bilion korun, z toho sto miliard korun jako přímou podporu. „Z 900 miliard korun nepřímé podpory jsme již 330 miliard pustili přes EGAP,“ doplnil Havlíček s odkazem na Exportní garanční a pojišťovací společnost.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) upozornila, že ministerstvo financí ve výhledu ekonomiky počítá s restrikcemi do konce druhého čtvrtletí. „Pokud by to bylo déle, tak by to znamenalo další novelu zákona o rozpočtu, kde bych musela kalkulovat s dalším výhledem ekonomiky,“ uvedla.

Miliardy na kurzarbeit

Ministerstvo práce a sociálních v něděli infomovalo o tom, že bude potřebovat od vlády šest miliard korun na kurzarbeit. Peníze se využijí na příspěvky na mzdy ve firmách, na které dopadla nařízená omezení kvůli šíření koronaviru. Kabinet by měl požadavek projednat v pondělí.

Kurzarbeit je v programu na podporu zaměstnanosti s názvem Antivirus. Zahrnuje pět druhů příspěvků od státu na mzdy podle důvodu omezení výroby či služeb. Šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD) po schválení v pondělí řekla, že program zatím pokrývá měsíc březen. Podle potřeby by se pak prodlužoval, měl by trvat do konce června.

„Finanční dopady programu významně překračují rozpočtové možnosti ministerstva práce na realizaci národní aktivní politiky zaměstnanosti. Je proto nutné dodatečně uvolnit potřebný objem finančních prostředků,“ uvedlo ministerstvo.

Splácení hypoték se možná odloží

Ministryně financí Schillerová navrhne ve středu vládě půlroční plošný odklad splácení hypoték a dalších úvěrů, uvedla to v pořadu Partie televize Prima. Zároveň by podle ní mohl být po tuto dobu snížen i úrok.

S návrhem souhlasí šéf České národní banky Jiří Rusnok i někteří opoziční politici. Šéf ODS Petr Fiala poznamenal, že jeho strana to navrhla už před několika dny.

Konec uzavření obcí

Hygienici se rozhodli od pondělka zrušit mimořádná opatření, která na dva týdny uzavřela Litovelsko a Uničovsko. „Splnila svůj účel,“ řekla ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková.

Hlídky policie a vojenské policie se stáhnou po půlnoci, doplnil hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Oblast se zhruba 24 tisíci obyvateli byla uzavřena od pondělí 16. března. Lidé nemohli opustit katastrální území a striktně měli podle nařízení omezen také pohyb.