Chybí strategie a výhled do budoucna. Jinak experti hodnotí komunikaci vlády kladně

Experti o komunikaci vlády ČR (zdroj: Události komentáře)

Od vyhlášení nouzového stavu se situace a s ní i vládní opatření mění ze dne na den. Klíčová je v tomto kontextu komunikace. Podle vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na Univerzitě Karlově Denisy Hejlové si vládnoucí politici vedou dobře. „Když to porovnáme se situací v ostatních zemí, se kterými se můžeme srovnávat velikostí, ekonomickou situací, tak u nás komunikace není vůbec špatná,“ myslí si. Děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík je v hodnocení zdrženlivější.

Podle Hejlové je postup vlády reaktivní a chybí strategie. „Není zaměřená příliš na výhled do budoucna,“ myslí si. Zásadní podle ní bude vývoj epidemie. „Pokud by bylo více nakažených, více úmrtí, tak by určitě všichni komunikaci vlády hodnotili mnohem hůře.“

Kabinet Andreje Babiše (ANO) pořádá pravidelné tiskové konference, na které se někdy dívají až miliony občanů. „Je vidět, že Andreji Babišovi evidentně došlo, že toto je tak vážná situace, že v ní nemůže hrát hlavní roli 24 hodin denně a také se evidentně poučil z těch prvních dnů, kdy chtěl být vidět všude a začal se do toho zaplétat, až mu to začalo škodit,“ domnívá se.

Zeman prý přednesl „strejcovské“ popovídání

Projev prezidenta Miloše Zemana ke koronavirové krizi přišel ve čtvrtek 19. března. „Od prezidenta jsme neslyšeli prezidentský projev, spíš jakési, pan prezident promine, strejcovské popovídání si před kamerou,“ myslí si Balík.

Naopak u projevu Andreje Babiše se oba experti na komunikaci shodují, že byl spíše prezidentský, než premiérský. Balík v něm postrádal sdělení toho, jak bude vláda postupovat dále. „Neslyšeli jsme ten projev, který by řekl, co jak bude, o čem vláda přemýšlí, jak plánuje některé věci.“

Hejlová ocenila, že v něm několikrát zaznělo poděkování všem, kteří krizi vzdorují. Projev byl podle ní dobře napsaný z pohledu politické komunikace, ale nebyl konzistetní s tím, jak premiér mluví a jakým je člověkem.

Březnový projev předsedy vlády Andreje Babiše (zdroj: ČT24)