Nouzový stav má podle vlády trvat další měsíc. Opozice chce znát důvody

Události 28. března o koronaviru (zdroj: ČT24)

V Česku už je více než dva a půl tisíce nakažených koronavirem. Šíří se mimo jiné v domovech seniorů. I nadále platí nouzový stav, který chce vláda Andreje Babiše (ANO) prodloužit o 30 dní. O tom musí rozhodnout poslanci. Prezident Miloš Zeman odmítl výzvu advokátů k udělení amnestie. Mezi nakaženými je také biskup Karel Herbst, v domácí karanténě je proto i arcibiskup Dominik Duka.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • V Česku je aktuálně 2631 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jenom v pátek stoupl počet nakažených o 373. 
  • Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii, tento krok mu v souvislosti s pandemií koronaviru doporučili advokáti. 
  • Ministerstvo vnitra uvedlo, že nevypracovalo žádný výklad legislativního postupu v době šíření koronaviru. O stanovisku mluvila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když zdůvodňovala změnu právního základu pro vydávání restriktivních opatření.
  • Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že pro nemocné seniory z domovů vyčlení stát více než 300 lůžek v nemocnicích.
  • Čas vyhrazený v obchodech s potravinami a v drogeriích pro seniory nad 65 let a lidi s handicapem starší 50 let je mezi 8:00 a 10:00. Na menší obchody ve vesnicích, pekárny či lahůdkářství se omezení nevztahuje.
  • Biskup Karel Herbst měl pozitivní test na koronavirus. Jeho stav je vážný a byl převezen na jednotku intenzivní péče. Arcibiskup Dominik Duka je proto v domácí karanténě a v izolaci zůstávají i další pražští biskupové.

V Česku je v sobotu večer 2631 osob s prokázaným onemocněním COVID-19. Aktuální údaje k 22:25 zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. V 18:00 ministerstvo zdravotnictví ohlásilo celkově jedenáct úmrtí, jedenáct osob se dosud z nemoci zotavilo. 

Jenom v pátek přibylo 373 prokázaných případů nákazy, což je zatím nejvíc za den. Nemoc COVID-19 už byla potvrzena minimálně v sedmi domovech pro seniory. 

Vnitro odmítlo, že vypracovalo posudek, o kterém měla mluvit Schillerová

Ve vládě mezitím vypukl spor mezi resorty. Ministerstvo vnitra tvrdí, že nevypracovalo žádný výklad legislativního postupu v době šíření koronaviru. O stanovisku resortu přitom 26. března na tiskové konferenci mluvila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když zdůvodňovala změnu právního základu pro vydávání restriktivních opatření

Vláda původně postupovala podle krizové legislativy, nově se opírá o zákon o ochraně zdraví. Podle některých názorů chtěl kabinet zabránit tomu, aby se podnikatelé mohli domáhat náhrady za ušlý zisk. 

Ministerstvo vnitra uvedlo, že analýzu, proč by kabinet měl opustit vydávání opatření podle krizového zákona, nevydávalo. Podle mluvčího Ondřeje Krátošky resort dlouhodobě zastává stanovisko, že i podle této legislativy se poškozeným podnikatelům hradí pouze skutečná škoda. 

Spor mezi resorty se ale Schillerová snažila vysvětlit ve vysílání ČT. „Ten rozpor nespočíval v tom, že bych se opírala o analýzu, v důsledku které jsme přešli z krizového na zdravotní. Já jsem jenom tvrdila, že nelze počítat s tím, a za tím si stojím, že nebudeme hradit ušlý zisk, že se skutečně bude hradit jenom vzniklá škoda,“ uvedla ministryně.

Ministryně financí Alena Schillerová k vydávání restriktivních opatření (zdroj: ČT24)

Vláda chce delší nouzový stav

Nouzový stav bude podle premiéra Andreje Babiše potřeba prodloužit – a to o dalších třicet dnů, uvedl pro Českou televizi. Opatření zatím platí do 11. dubna. Apeloval také na lidi, aby dodržovali všechna omezení, jako je třeba povinné nošení roušek.  

Dále pro ČT uvedl, že zájem vlády je co nejdříve se vrátit do normálního stavu. „Kdy to bude, ale teď říct nemůžu,“ dodal. 

Opozice se nechala slyšet, že chce znát důvody prodloužení. S ním musí souhlasit poslanci.

Amnestii prezident nevyhlásí

Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii, kterou mu navrhli advokáti v souvislosti s pandemií koronaviru. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident je odpůrcem plošné amnestie, zároveň považuje v současné epidemiologické a ekonomické situaci podnět advokátů za velmi škodlivý. Advokát Petr Toman ho Zemanovi zaslal ve čtvrtek.  

Podle Tomana nebylo cílem hromadné propouštění vězňů, ale pouze těch s nejmírnějšími tresty. Navrhl, aby Zeman prominul tresty lidem, kteří byli odsouzeni za úmyslné trestné činy na méně než rok nebo za nedbalostní trestné činy nejvýše na dva roky. Prominout by mohl i některé podmíněné tresty či domácí vězení. Návrh také zmiňoval zastavení části trestních stíhání.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvedla, že Toman nebyl první, kdo s takovým návrhem přišel. Údajně o tématu diskutovala i s vězeňskou službou.

Biskup Herbst má pozitivní test na koronavirus, jeho stav je vážný

Pozitivní test na koronavirus má biskup Karel Herbst, v sobotu večer to potvrdilo Arcibiskupství pražské. Uvedlo, že jeho stav je vážný a byl převezen na jednotku intenzivní péče. V domácí karanténě je proto i arcibiskup Dominik Duka, v izolaci zůstávají i další pražští biskupové. Podle webu Pražského arcibiskupství Dukovi v pražské arcidiecézi pomáhají kromě Herbsta biskupové Václav Malý a Zdenek Wasserbauer.

Arcibiskupův mluvčí Romuald Štěpán Rob ČT řekl, že Duka se cítí naprosto zdráv, z preventivních důvodů se však bude držet v ústraní, aby dodržoval hygienická opatření. Bude i nadále pracovat a bude v kontaktu se spolupracovníky, dodal.

Karel Herbst byl v nemocnici podle webu České biskupské konference už od pátku, hospitalizován byl v Nemocnici pod Petřínem. „V sobotu 28. března bylo u pražského pomocného biskupa Karla Herbsta potvrzeno onemocnění COVID-19. Byl převezen do pražské střešovické nemocnice na jednotku intenzivní péče. Jeho stav je vážný. Modleme se za jeho uzdravení,“ uvedlo Arcibiskupství pražské.

Web České biskupské konference uvedl, že Herbst byl v nemocnici hospitalizován v pátek s plicním nálezem a s problémy se srdcem. Herbst, který se narodil v roce 1943, je emeritní pomocný biskup pražský. Na funkci pomocného biskupa na svou vlastní žádost rezignoval v roce 2016. Důvodem byla únava a vysoký věk.