Hádky o děti kvůli obavě z nákazy koronavirem. Někteří rodiče odmítají střídavou péči

Střídavá péče v nouzovém stavu (zdroj: ČT24)

Část rodičů odmítá kvůli opatřením v boji s koronavirem předat dítě ve střídavé péči druhému rodiči. Vyhlášený nouzový stav ale podle odborníků na rodinné právo střídavé péči nijak nebrání. Upozorňují na to, že pokud dítě rodič nepředá, jde o maření úředního rozhodnutí.

Paní Jana má děti s bývalým manželem ve střídavé péči, už téměř dva týdny je ale neviděla. Zůstaly u otce, který je nechce předat. „Říká, že se bojí nákazy, a argumentuje i tím, že je stav nouze,“ řekla paní Jana. Po telefonu prý manžel nic řešit nechce, jejich komunikace se omezila na e-mailovou, ale na předání dětí se nedomluvili.

Paní Jana se obrátila na policii i Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „Policie mi sdělila, že moji stížnost zaevidovali, to je vše, na OSPODu mi poradili, abych se obrátila na soud,“ popsala.

Podobný problém řeší i pan Dario, který má podle rozhodnutí soudu o syna pečovat v určité dny v týdnu. Ani on ho od vyhlášení nouzového stavu neviděl. „ Bývalá žena říkala, že bude lepší, když bude dítě s matkou,“ řekl. I Dario se obrátil na policii, OSPOD a nakonec stejně jako Jana na soud.

Paní Zuzana je v opačné pozici, dceru má ona a k otci ji teď posílat nechce. „Bojím se jí posílat k otci, protože ji posílám vlastně do druhé rodiny, kde je dalších několik členů, kteří mohli přijít do kontaktu s koronavirem,“ vysvětlila.

Advokáti: komunikujte a zachovejte zdravý rozum

Podle Unie rodinných advokátů řeší tento problém aktuálně stovky rodičů, kteří nežijí spolu a děti si střídají. Advokáti se shodují na tom, že neexistuje žádný relevantní důvod, kvůli kterému by jeden rodič měl odepřít v aktuální situaci druhému rodiči péči o potomka. Výjimkou jsou jen případy, kdy je kvůli nákazu jeden z rodičů v domácí nebo zdravotnické karanténě.

„I ve výjimečném stavu platí soudní rozhodnutí a dohody. Dítě má právo na oba rodiče a žádné z těch opatření nezakazuje předávání dětí jednomu a druhému rodiči. Na druhou stranu doporučujeme, aby spolu rodiče hodně komunikovali a zachovali zdravý rozum,“ řekla prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová.

Unie zřídila i speciální internetovou poradnu, kam se mohou rodiče obracet se svými dotazy týkajícími se aktuální situace. Za posledních čtrnáct dnů se na ni obrátily přes dvě tisícovky lidí.

Soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková o střídavé péči (zdroj: ČT24)

Soud může vydat předběžné opatření

Jana i Dario se zatím svého práva nedovolali. Domluva s druhým rodičem nefunguje. Oba se obrátili na soud. Všechna soudní řízení, u kterých je potřeba osobní kontakt, jsou ale podle soudcovské unie kvůli opatření vlády minimálně do května pozastavená.

„Jsou zde možnosti, jak situaci vyřešit například předběžným opatřením,“ řekla soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková, která také apeluje na to, aby byli rodiče rozumní. Děti by podle ní měly být především v psychické pohodě, protože ta je i v odolnosti proti nemoci důležitá.

O předběžné opatření aktuálně požádala i Jana, na rozhodnutí čeká. Do té doby je vděčná alespoň za to, že si každý den může s dětmi telefonovat.