Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl na 2279, návrat k normálu je zatím podle Babiše nejasný

Souhrnné zpravodajství o koronavirové situaci v ČR (zdroj: Události ČT)

Česko má k pátečnímu večeru 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Laboratoře dosud otestovaly přes 31 tisíc lidí. Dále platí nouzový stav, který se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prodlouží o 30 dní. „Myslím, že se tomu nevyhneme,“ uvedl ministerský předseda. Dále pro ČT uvedl, že zájem vlády je co nejdříve se vrátit do normálního stavu. „Kdy to bude, ale teď říct nemůžu,“ dodal.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • V Česku je aktuálně 2631 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jenom v pátek stoupl počet nakažených o 373. 
  • Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii, tento krok mu v souvislosti s pandemií koronaviru doporučili advokáti. 
  • Ministerstvo vnitra uvedlo, že nevypracovalo žádný výklad legislativního postupu v době šíření koronaviru. O stanovisku mluvila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), když zdůvodňovala změnu právního základu pro vydávání restriktivních opatření.
  • Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že pro nemocné seniory z domovů vyčlení stát více než 300 lůžek v nemocnicích.
  • Čas vyhrazený v obchodech s potravinami a v drogeriích pro seniory nad 65 let a lidi s handicapem starší 50 let je mezi 8:00 a 10:00. Na menší obchody ve vesnicích, pekárny či lahůdkářství se omezení nevztahuje.
  • Biskup Karel Herbst měl pozitivní test na koronavirus. Jeho stav je vážný a byl převezen na jednotku intenzivní péče. Arcibiskup Dominik Duka je proto v domácí karanténě a v izolaci zůstávají i další pražští biskupové.

Domovy pro seniory musí vyčlenit desetinu kapacity pro nakažené

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo mimořádným opatřením domovům pro seniory a podobným lůžkovým zařízením vyčlenit pro případně nakažené desetinu své kapacity, musí mít zvláštní sociální zařízení. 

Personál domovů důchodců navíc musí klientům ráno a večer měřit bezkontaktními teploměry teplotu, zakázané je společné stravování nebo aktivity. Ministerstvo původně opatření lůžkovým zařízením pro seniory doporučilo, nově jsou pro ně povinná. 

Obavy z toho, jak se personál bude starat o nakažené seniory, má Robert Huneš z Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče. Personál domovů důchodců a podobných zařízení podle něj není vyškolen ke správnému nošení ochranných pomůcek. Mohlo by to způsobit kolaps pečovatelských služeb.

S kritikou v pátek přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Úřad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prý nefunguje správně. 

„Já budu chtít od ministerstva zdravotnictví vyjádření, proč se situace přes veškeré apely nezlepšila. Známe ale ta čísla. Ministerstvo zdravotnictví prý nakupovalo, ale přesto reálně zajistilo setinu toho, co ministerstvo vnitra,“ uvedla.

Vojtěch nakonec po dohodě s Maláčovou a ministerstvem vnitra pošle do domovů pro seniory 200 tisíc respirátorů.  

Devadesát procent zařízení sociálních služeb nemá respirátory FFP3

Celkem 90 procent domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb nemá vůbec žádné respirátory nejvyšší třídy (FFP3). Každý dvanáctý poskytovatel péče pak nemá ani respirátory s nižší ochranou či roušky.

Valná většina uvedla, že jejich požadavky dosavadní dodávky nepokryly. Vyplývá to z průzkumu Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS), do něhož se ve středu zapojilo 347 zařízení z celé republiky. 

Petříček navrhne dvoutýdenní karanténu všem navrátilcům do ČR

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pondělí navrhne vládě kvůli zhoršení koronavirové pandemie ve světě, aby do povinné dvoutýdenní karantény musel každý po návratu do České republiky. Dosud se tato povinnost týkala pouze lidí vracejících se z rizikových destinací.

V zahraničí stále zůstávají stovky Čechů, mnoho jich je zejména v Oceánii a jihovýchodní Asii. Stát pro některé z nich vypraví speciální lety, v USA ambasáda doporučila krajanům, ať si zarezervují spoje do Evropy.  

Stav pacienta se po remdesiviru výrazně zlepšil

Stav pacienta s nemocí COVID-19, kterému lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze podávají uplynulé tři dny experimentální lék remdesivir, se výrazně zlepšil. Nemocnice přijala muže se selháním plic, nyní ho lékaři mohli odpojit od mimotělního okysličování krve.

„Situace se vyvíjí mírně pozitivním směrem. Byli jsme schopni ho odpojit od mimotělního oběhu, nadále zůstává ventilovaný, čili jeho stav je nadále velmi vážný,“ upozorňuje ředitel nemocnice David Feitl.

Terapie je velmi komplexní, tvrdí ošetřující lékař Martin Balík. V odvykání od ECMO přístroje zaznamenal pacient pokrok už zkraje týdne, vysvětluje. Experimentální lék podle něj mohl značně přispět, až další dny ale ukáží, nakolik remdesivir urychlí rekonvalescenci.

Česká republika k pátečnímu večeru evidovala 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je o 217 lidí více než ve čtvrtek. 

Laboratoře dosud otestovaly přes 31 tisíc lidí. Podle Romana Prymuly současná kapacita umožňuje pět tisíc testů denně, po zapojení akademických pracovišť stoupne na 10 tisíc.

V pátek se v Ústřední vojenské nemocnici v Praze jeden pacient uzdravil, celkový počet zotavených tak stoupl na jedenáct. Devět lidí nemoci COVID-19 podlehlo.

Brněnská fakultní nemocnice má nakaženého zaměstnance

Jednoho zaměstnance s koronavirem eviduje Fakultní nemocnice Brno. Ředitel zařízení Jaroslav Štěrba neřekl, zda jde o lékaře, nebo jiného pracovníka, uvedl ale, že dotyčný se nakazil v práci. Několik lidí kvůli tomu šlo do karantény, někteří pracují se zvýšenými ochrannými pomůckami. Nemocnice se stará o desítku pacientů s infekcí COVID-19.

Brněnská fakultní nemocnice se také v uplynulých týdnech musela vypořádat s následky kybernetického útoku, kvůli němuž musela omezit provoz. „V pondělí jsme je postupně začali zapínat. Z celkových 2500 koncových stanic máme v provozu asi 1500. Oživení nemocničního informačního sytému je pro klinický provoz nejdůležitější,“ komentuje Štěrba.

Kynice se otevřou 1. dubna

Obec Kynice na Havlíčkobrodsku, která je od minulého pondělí uzavřená kvůli obavám z šíření koronaviru, bude otevřena ve středu 1. dubna. V karanténě zůstanou rodiny, u nichž testy potvrdily infekci COVID-19. České televizi to potvrdili hygienici.

Automobilka Škoda Auto v pátek prodloužila odstávku výroby ve všech třech českých závodech nejméně do 14. dubna. Vedení firmy o tom informovalo zaměstnance v dopisu. Na svá pracovní místa se zaměstnanci měli původně vrátit 6. dubna.

Od pátku mohou otevřít zámečnictví, myčky automobilů a opravny zařízení pro domácnost. Prodejny potravin musí u vchodu bezplatně poskytovat zákazníkům jednorázové rukavice nebo jiný ochranný prostředek na ruce, například sáček.

Hotely a penziony mohou od pátku poskytovat své služby lidem, kteří shánějí ubytování kvůli práci. Nadále mají také výjimku ze zákazu ubytovávat cizince do doby opuštění České republiky či cizince s pracovním povolením na českém území.

Vláda maloobchodní prodej a provoz služeb zakázala v noci na sobotu 14. března. Od začátku měly výjimku například prodejny potravin, lékárny či drogerie. Otevřené mohly být také prodejny výpočetní techniky, zverimexy, trafiky, zahrádkářství či květinářství. Později dostaly výjimku ze zákazu i galanterie, realitní kanceláře či účetní poradci a pohřební služby.

Opatření jsou platná do 1. dubna. Otevřené provozy nemají nárok na kurzarbeitové příspěvky na mzdy od státu kvůli vládním omezením. 

Energetický úřad varuje před šmejdy

Energetický regulační úřad (ERÚ) varuje před takzvanými energetickými šmejdy. Současnou krizovou situaci prý zneužívají pro nekalé praktiky. Úřad zaznamenal několik případů, kdy podvodníci nabízeli roušky proti podpisu, ve skutečnosti šlo ale o podpis pod smlouvou o změně dodavatele energií.

„Zprvu to byl jeden případ, nyní jich ale přibývá a naše zkušenosti napovídají, že jich brzy budou stovky. Šmejdi se rychle učí. Ještě nedávno nechávali podepisovat lidi výkaz o návštěvě, který byl ve skutečnosti smlouvou, nyní to má být formulář o převzetí roušky, ale opět je to lež,“ líčí předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

ERÚ důrazně apeluje na všechny spotřebitele, aby zvláště nyní nepřistupovali na nabídky podomních a telefonických prodejců, které mají za cíl změnu dodavatele energie. „Nepouštějte si je do bytu, nic jim nepodepisujte, rozhodně je nenechte fotit si vaši fakturu nebo občanský průkaz,“ podotýká Trávníček.

Úřad také zaznamenal první školení, na nichž se zprostředkovatelé učí nové triky. Typicky jde prý o nabídku levných energií, jejichž ceny údajně klesají kvůli koronaviru. „Ačkoliv na burze energie skutečně zlevňují, v cenících dodavatelů se to může projevit až se zpožděním. Nyní jde většinou o prázdné sliby,“ zdůrazňuje mluvčí ERÚ Michal Kebort.

  • Poukazy místo hotových peněz jako řešení současné situace navrhlo minulý týden ministerstvo pro místní rozvoj. Kvůli koronaviru a vládním opatřením se cestovní kanceláře potýkají s obrovskými ztrátami.

Limit pro bezkontaktní platby bez PINu banky nezvýší

Banky ve světle současné situace neplánují zvýšit hranici, do níž při bezkontaktní platbě kartou není nutné zadávat PIN, ze současných 500 korun. Finanční instituce k tomu vyzvaly přepravní firmy, aby snížily kontakt mezi kurýrem a zákazníkem na minimum. Navrhovaly navýšení limitu na 1500 či dva tisíce korun.

„Změnu není možné uskutečnit v operačně krátké době ani na straně vydavatelů karet, ani na straně zúčtovacích bank či společností,“ reaguje tajemník Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán. Nastavení softwaru a terminálů by podle něj trvalo týdny. Podle mluvčí Raiffeisenbank Petry Kopecké by mohlo jít dokonce o měsíce.

Havlíček navrhuje odklad plateb za naftu

Čeští dopravci by mohli díky státní garanci platit za odebranou naftu až s půlročním odkladem. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) už o možnosti prodloužit splatnost faktur za naftu ze třiceti na 180 dní jednal s vedením státního distributora paliv Čepro a sdružením autodopravců Česmad Bohemia, píší Lidové noviny.

Půlroční odklad plateb za naftu je podle Havlíčka spolu s kurzarbeitem zásadní možností, jak by stát mohl dopravcům pomoci překonat současnou krizi. „Chceme začít nabízet dopravcům naftu s odloženou splatností a s nějakou státní zárukou. Šest měsíců je, myslím, na překlenutí krize dostatečná doba v té první fázi,“ komentuje vicepremiér.

Dopravci varují, že kvůli koronavirové krizi přišli o polovinu dosavadních zakázek, navíc se zpožďují platby zákazníků. Silniční nákladní dopravě proto hrozí zhroucení, míní firmy. Většina společností proto zvažuje vyhlášení insolvence a konec činnosti, upozornilo ve čtvrtek sdružení dopravců Česmad Bohemia.