Poškození živnostníci dostanou patnáct tisíc měsíčně a dosáhnou i na ošetřovné

Živnostníci postižení státními opatřeními proti šíření nového koronaviru budou moct žádat každý měsíc o patnáctitisícovou podporu. Ministři se na tom dohodli na jednání vlády. Dílčí úleva už v pátek čeká provozy nabízející opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost – přestane se na ně vztahovat zákaz prodeje. Tužší režim se naopak od čtvrtka týká pendlerů, kteří až na drobné výjimky nesmí pravidelně přejíždět hranice. Ve čtvrtek země evidovala 1925 nakažených a devět obětí nemoci COVID-19. Uzdravilo se 10 lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Opatření ministerstva zdravotnictví omezilo pohyb na veřejnosti. Lidé se mohou venku pohybovat maximálně ve dvou. Výjimky se vztahují na členy domácnosti, pohřby, výkon povolání nebo podnikatelské a jiné obdobné činnosti.
  • Od čtvrtka začala platit tvrdší opatření pro pendlery, kteří jezdí za prací do Německa a Rakouska. Ti za hranice nemohou vyjet na méně než 21 dní a po návratu na ně čeká dvoutýdenní karanténa. Pokud se vrátí dřív, ztratí status pendlera. Přísnější pravidla se ale nedotknou lidí ve zdravotnictví či sociálních službách.
  • Vláda rozhodla o kompenzaci pro OSVČ, které postihla opatření kvůli koronaviru. Po dobu jejich trvání bude živnostníkům vyplácet 15 tisíc korun měsíčně. Příslušnou legislativu připraví ministerstvo financí.
  • Prezident Miloš Zeman podepsal zákony související se současnou krizí: pozastavení EET, pravidla pro maturitní a přijímací zkoušky, odpuštění odvodů pro OSVČ a ošetřovné pro rodiče.
  • Počet nakažených koronavirem v Česku se ke čtvrtečnímu večeru zvýšil na 1925 případů. Během dne přibylo 150 pacientů. V Česku se provedlo 26 698 testů. Z nemoci se vyléčilo už deset lidí, devět infekci podlehlo.
  • Čas vyhrazený v obchodech s potravinami a v drogeriích pro seniory nad 65 let a lidi s handicapem starší 50 let je mezi 8:00 a 10:00. Na menší obchody ve vesnicích, pekárny či lahůdkářství se omezení nevztahuje, prodejci ale mají nařízeno seniory a starší lidi s handicapem při prodeji upřednostnit.

Vláda oznámila úlevy pro živnostníky

Kvůli šíření koronaviru ve čtvrtek, už potřetí v tomto týdnu, jednala vláda. Oznámila, že drobným podnikatelům, které postihla současná protipandemická opatření, se bude po dobu jejich trvání vyplácet měsíční podpora ve výši 15 000 korun. Patřičnou legislativu připravuje ministerstvo financí. Drobným podnikatelům chce státní kasa také zjednodušit situaci s úvěry, například odložením splátek.

„Ptá se mě taxikář, říká: Ale já vlastně mohu živnost provozovat, ale nemám koho vozit. To nejsou jenom ti, kterým jsme uzavřeli provozovny, ale jsou to i ti, kterým jsme těmito opatřeními znemožnili výkon,“ objasňuje šéfka státní pokladny Alena Schillerová (za ANO).

Jak informoval ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), OSVČ dosáhnou i na ošetřovné. Bude ve výši 424 korun denně v maximální vyčerpatelné částce 13 144 korun za měsíc. Žádat o něj mohou rodiče dětí do 13 let po celou dobu, co budou kvůli pandemii uzavřeny školy, a to prostřednictvím živnostenských úřadů.

Ředitel ČSSZ František Boháček vysvětluje změny v ošetřovném (26. března) (zdroj: ČT24)

Dílčí úlevou pak prochází i tuzemské podniky. Z aktualizovaného opatření ministerstva zdravotnictví vyplývá, že od pátečních šesti hodin se zákaz maloobchodního prodeje přestane vztahovat na zámečnictví či opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost. Omezeny nebudou ani myčky automobilů.

Opatření platí do středy 1. dubna 06:00. Ministerstvo zároveň nařídilo provozovatelům prodejen potravin, aby u vchodu bezplatně poskytovali zákazníkům jednorázové rukavice nebo jiný ochranný prostředek na ruce.

Úleva se nově týká i hotelů a penzionů; ty mohou poskytovat službu lidem, kteří požadují ubytování kvůli práci.

Vedle opatření hospodářských resortů (finance, průmysl, práce) se balíček záchranných opatření připravuje i na ministerstvu kultury, kabinetu ho šéf resortu hodlá předložit příští týden. Příspěvkové organizace hlásí už teď ztráty v desetimilionech korun, pro nezávislou kulturu mohou být zákazy likvidační. Kina, divadla, galerie i další postihla vládní opatření mezi prvními.

Vláda také z rozpočtové rezervy vyčlenila 111 milionů korun pro potřeby ministerstva zahraničí v souvislosti s repatriací Čechů ze zahraničí. O finance žádal Černínský palác, protože v běžném rozpočtu neměl dostatek prostředků.

Ministerstvo práce a sociálních věcí očekává kvůli dopadům koronavirové krize statisíce žádostí na úřady práce a sociální správu, plánuje proto obě instituce posílit a poskytnout jim část svých pracovníků. „Státní tajemnice ministerstva prověřila, zda je možné pracovníky ve státní službě na ministerstvu práce přesunout na agendu úřadu práce a ČSSZ,“ popsala Maláčová a avizovala, že pracovníci ministerstva by se na dané úřady mohli přesunout od 1. dubna.

Odbory se s MPSV dohodly na tom, že lidé, kteří se nedostali do práce do uzavřených oblastí, budou dostávat náhradu mzdy jako v karanténě. Potvrdil to šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. V karanténě se vyplácí 60 procent základu příjmu.

Českomoravská konfederace odborových svazů také zkritizovala postup vlády, když po deseti dnech změnila režim vydávání mimořádných opatření z krizového zákona na zákon o ochraně zdraví.

Podle některých právníků tak podnikatelé kvůli omezením už nebudou mít nárok na úhradu škod. Středula to označil za „fatální přešlap“ a přirovnal k „chování šmejdů“. Podle něj by se měl k záležitosti vyjádřit premiér Andrej Babiš (ANO).

V pořadu 90' ČT24 ministr Havlíček oznámil, že vláda připravuje už třetí pokračování programu bezúročných půjček COVID. Na záruky by mě stát vyčlenit dalších deset miliard korun, čímž by měli mít podnikatelé k dispozici úvěry v objemu 40 miliard korun.

Vláda chystá i třetí pokračování programu bezúročných půjček COVID, řekl ministr Havlíček v pořadu 90′ ČT24 (zdroj: ČT24)

Zeman podepsal zákony související s pandemií

Podle předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly stát nechce zavádět další plošná opatření, která jsou náročná pro segmenty průmyslu či zemědělství. Pokud se prý současná omezení budou dodržovat, postupně se pravidla budou rozvolňovat. Prymula ale nevěří, že by nouzový stav skončil o Velikonocích. V současnosti platí do 11. dubna, bude ale nepochybně prodloužen, předpokládá šéf Ústředního krizového štábu. Prodloužení musí schválit sněmovna.

Jako problematické vidí Prymula například stravování. V některých závodech je v jídelnách obrovská koncentrace lidí, náměstek ministra zdravotnictví tak apeloval, aby chodili na oběd tak, aby se nepotkávali s jinými. Také v domovech seniorů je podle něj nutné opatření dodržovat a omezit rizika shlukování do skupin. 

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek také podepsal zákony související se současnou situací, které v týdnu schválily sněmovna i Senát. Zeman podpisem potvrdil pozastavení EET, pravidla pro maturitní a přijímací zkoušky, ošetřovné pro rodiče i odpuštění části záloh na zdravotní a sociální pojištění pro živnostníky.

Česká národní banka v reakci na očekávané ekonomické dopady současné pandemie snížila základní úrokovou sazbu na jedno procento. Kvůli koronaviru očekává silnou recesi, která potrvá po zbytek roku.

Jednání vlády s opozicí

Ve dvě odpoledne se setkal premiér s předsedy opozičních stran. Ti před jednáním konstatovali, že jim chybí hlavně strategie pro nastartování ekonomiky pro chvíli, kdy se uvolní restriktivní opatření. Předsedu vlády ve sněmovně při schvalování zákonů přijatých v legislativní nouzi taky opozice vyzvala k větší komunikaci s veřejností.

Podle předsedy ODS Petra Fialy byla schůzka s Babišem věcná. Občanští demokraté jsou připraveni v dolní komoře podpořit vládní opatření na pomoc živnostníkům. „My to vítáme, ale jak asi je známo, tak my jsme přišli před časem s vyšší částkou 30 tisíc korun a myslíme si, že ta částka by měla být ještě navýšena,“ komentuje Fiala.

Šéf SPD Tomio Okamura považuje vládní opatření mírnící ekonomické dopady pandemie za příliš pomalá. Kabinet by dle jeho slov měl řešit exekuce i práci na dohodu.

Dle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je 15 tisíc korun měsíčně pro poškozené živnostníky v některých případech neadekvátně málo. Jurečka by chtěl odpouštět silniční daň. 

V Českém Krumlově se nakazili klienti sociální služby

Nemoc COVID-19 se potvrdila i u šesti klientů odlehčovací sociální služby Sovy v Českém Krumlově a čtyř členů jejího personálu. Nemoc byla prokázána v jedné ze dvou budov služby, a to v objektu Za Soudem. Dva klienti ve věku kolem devadesáti let jsou v nemocnici. Podle redaktora ČT Martin Štěpánka ale není jejich stav vážný.

„Víme, že je tam napojení na někoho, kdo pracuje v zahraničí,“ tvrdí ředitelka tamních hygieniků Květoslava Kotrbová.

Testy podstoupilo 18 klientů odlehčovací sociální služby a 15 členů personálu, na výsledky jednoho z nich se čeká, uvedla to mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová. Radnice také informovala o tom, že město rozdá obyvatelům roušky a ochranné rukavice. Lidé je dostanou do poštovní schránky.

V karanténě je kvůli pozitivnímu testu jednoho obyvatele a jednoho zaměstnance domov pro seniory U Trati v Litoměřicích. Pracovník do práce dlouhodobě nechodil, klient ležel na interně litoměřické nemocnice. V okamžiku podezření na nákazu ho zdravotníci převezli na infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. V domově, který je od 4. března uzavřen návštěvám, žije 75 obyvatel. Hygienici otestují všech 14 zaměstnanců.

Záchranáři se ve čtvrtek vrátili do domova seniorů v pražské Michli, odkud v úterý odvezli kvůli nákaze pacientku. Klienty domova byly také osmá a devátá česká oběť koronaviru. V zařízení žije přes sedm desítek klientů, které záchranáři plošně otestovali. Podle mluvčího pražských hygieniků také celé zařízení vydezinfikovali.

Vzorky zdravotníci odebírají také v domově seniorů na pražském Chodově, kde žil pětadevadesátiletý muž, který koronaviru podlehl jako první pacient v tuzemsku. „Jak u klientů, tak i u personálu – za celý dnešní den a pravděpodobně noc bude odebráno zhruba 450 vzorků,“ komentuje mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) informoval o tom, že mezi 89 nakaženými v kraji je nově i primář jednoho oddělení uherskohradišťské nemocnice.

Počet nakažených koronavirem v Česku se ke čtvrtečnímu večeru zvýšil na 1925 případů. Během čtvrtka přibylo oproti ranním údajům 150 výskytů. Provedeno bylo bezmála 27 tisíc testů. Z nemoci se vyléčilo už deset lidí, devět nákaze podlehlo.

V karanténě je 21 900 lidí, nejvíc v Praze a Moravskoslezském kraji. Počet izolovaných se za poslední den zvedl ve všech krajích, ukazují údaje ČSSZ. Souběžně s tím ovšem prudce vzrostly i počty denních testování (a s tím tedy i potenciál pro odhalování nových nákaz).

Své pacienty nově mohou přímo na testy posílat ambulantní plicní lékaři. Dosud k tomu potřebovali souhlas od praktických lékařů či hygieniků. Právě problémy s dýcháním jsou jedním z příznaků nemoci, pneumologové proto apelovali na ministerstvo zdravotnictví, aby dostali pravomoc posílat lidi na analýzu.

Nová pravidla pro pendlery

Od čtvrtka vstupují v platnost přísnější pravidla pro Čechy dojíždějící za prací do Rakouska a Německa. Takzvaní pendleři nemohou vyjet za hranice na méně než 21 dní a po návratu do Česka je čeká dvoutýdenní karanténa. Pokud tedy Češi zaměstnaní v Německu a Rakousku nechtějí s prací skončit, musí si tam najít ubytování.

Při přechodu hranic je čeští policisté zaregistrují do databáze, podle které bude možné určit, zda pendler dodržel režim 21 dní a případně i nařízenou karanténu. Vrátit se do Česka dříve možné je, v takovém případě ale člověk o postavení pendlera přijde.

Na ty, kteří pracují ve zdravotnictví, sociálních službách nebo v záchranných složkách, se nová pravidla nevztahují. Při překročení hranic budou tito pendleři potřebovat jen potvrzení o výkonu přeshraničního zaměstnání v těchto oborech, které jsou klíčové pro zvládání epidemie. Pro práci na Slovensku a v Polsku platí stejná pravidla jako doposud.

Chystá se evakuace Čechů z Kanady

Pokračuje i evakuace českých občanů z ciziny. Ministerstvo zahraničních věcí už v minulých dnech vypravilo lety pro Čechy na Filipínách nebo ve Vietnamu, v neděli ve dvě odpoledne odletí evakuační spoj i z kanadského Montrealu. Na Facebooku o tom informoval velvyslanec Bořek Lizec.

Zároveň vyzval zájemce, aby si registrovali místo v letadle a přihlásili se co nejdříve velvyslanectví v Ottawě nebo generálnímu konzulátu v Torontu. Upozornil rovněž, že další speciální lety z Kanady už se neplánují a že se omezují i možnosti komerční dopravy zpět do Evropy.

Mimořádné nouzové autobusové spoje pak místo ministerstva zahraničí vypravují hned čtyři soukromí dopravci. Společnost Umbrella Holiday na čtvrtek naplánovala odjezdy z Paříže, Amsterdamu, Londýna, Vídně, Bruselu a Frankfurtu. Na některé spoje je stále volná kapacita. RegioJet jede krom zmíněných destinací taky z Haagu, Mnichova Düsseldorfu, Kolína či ze slovenských měst.

Dalším dopravcem je Nobless Line, který na pátek vypravil spoje ze Švýcarska. Odjezdovými místy jsou Bern, Curych a St. Gallen. Posledním ohlášeným dopravcem je společnost Uchytil. Ta má zatím naplánovaný spoj na pátek z Frankfurtu a na duben ze Švýcarska. Spoje jsou určeny pouze pro občany České republiky nebo osoby s prokazatelným pobytem v Česku.