Zadeh podal dovolání proti osmiletému trestu za ovlivňování svědků

Nejvyšší soud se musí zabývat verdikty, podle kterých by měl jít do vězení za ovlivňování svědků podnikatel íránského původu Shahram Abdullah Zadeh a čtyři další lidé. Všichni podali dovolání, Zadeh se nyní připojil ke zbylé čtveřici, která se obrátila na Nejvyšší soud již dříve.

Shahram Abdullah Zadeh má strávit osm let za mřížemi za to, že ovlivňoval svědky v jiné své kauze, v níž čelí obžalobě daňových úniků, a snažil se je přimět k nepravdivé výpovědi. Podle pravomocného rozsudku se dopustil křivého obvinění, nadržování a podplácení.

Že podal Zadeh dovolání, upozornila ČTK s odvoláním na databázi InfoSoud a potvrdila mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková. V případu ovlivňování svědků je odsouzeno šest lidí, pět z nich podalo dovolání, již před Zadehem tak učinili Jan Šebek, Záviš Löffelmann, Eva Halamková a Martin Veselý. Ti dostali tresty od 5,5 roku po sedm let. Tresty všem obžalovaným zvýšil odvolací soud, podle kterého fungovali jako organizovaná skupina. Původně od městského soudu odešli s podmínkami, pouze Zadeh měl strávit 3,5 roku ve vězení. 

Zadeh již dříve označil trestní řízení za komedii, soud za brněnskou justiční mafii a obžalobu za nesmysl.

Shahram Abdullah Zadeh se na Nejvyšší soud již dříve neúspěšně obrátil, tehdy se snažil domoci odškodného za to, že byl v roce 2016 zadržen, když měl po složení kauce opustit vazební věznici. Ještě ve věznici na něj však čekali policisté v souvislosti s žádostí o vydání do Íránu. Nakonec však soud zamítl návrh na vzetí do vazby, a tak mohl Zadeh z vězení přece jenom odejít. Své zadržení považoval za nezákonné, soudy o tom však nepřesvědčil.

Zadeh neúspěšně žádal také o odškodnění za první vazbu, ani v tomto případě neuspěl a obrátil se na Nejvyšší soud. Napsal také ústavní stížnost, v ní si kromě vazby stěžoval i na délku řízení. Ani s ní však neuspěl.

Klíčová Zadehova kauza zatím na své vyústění stále čeká. Loni odhadoval Krajský soud v Brně, že by mohl vynést rozsudky letos, zatím se tak ale nestalo. Íránce s českým občanstvím Zadeha a dalších čtrnáct lidí obžaloba viní z daňových úniků s celkovou škodou 2,5 miliardy korun. Jsou podezřelí, že šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Hrozí jim až třináct let vězení.