Ministerstvo zdravotnictví omezilo pohyb lidí na veřejnosti, s výjimkami mohou ven po dvou

Pondělní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví výrazně omezuje pohyb na veřejnosti. Lidé se venku mohou nově pohybovat maximálně ve dvou, s výjimkou členů domácnosti, při výkonu povolání, pohřbů a podnikatelské činnosti. Opatření také zakazuje lidem zdržovat se jinde než v místě bydliště. Pobyt na chatách a chalupách ministerstvo nedoporučuje. Ve středu v Česku přibylo 185 nakažených, tuzemské úřady celkem evidují 1654 lidí. V souvislosti s koronavirem v Česku zemřel šestý člověk.

  • Do Česka se ve středu vrací stovky Čechů z Filipín, Hondurasu, Mexika a dalších zemí.
  • Na pardubickém letišti ve středu už podruhé přistál velkokapacitní letoun Ruslan se zdravotnickým materiálem z Číny.
  • Senát schválil pětici zákonů, které vláda připravila kvůli epidemii koronaviru. Mezi nimi je například návrh vlády o pozastavení EET nebo o termínech přijímacích zkoušek na střední školy a maturit.
  • Čas vyhrazený v obchodech s potravinami a v drogeriích pro seniory nad 65 let a lidi s handicapem starší 50 let je od středy mezi 08:00 a 10:00. Na menší obchody ve vesnicích, pekárny či lahůdkářství se omezení nevztahuje, prodejci ale mají nařízeno seniory  a starší lidi s handicapem při prodeji upřednostnit.
  • Pondělní opatření ministerstva zdravotnictví omezuje pohyb na veřejnosti. Lidé se budou moci nově pohybovat venku maximálně ve dvou osobách. Výjimky se vztahují na členy domácnosti, pohřby, výkon povolání nebo podnikatelské a jiné obdobné činnosti.
  • V Česku bylo ve středu ráno 1654 prokázaných případů nákazy novým koronavirem. Během středy přibylo 157 nových případů, celkem bylo testováno 22 600 lidí. Koronavirus si ve středu vyžádal tři životy, celkem v Česku zemřelo šest pacientů s nemocí.
On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

V Thomayerově nemocnici zemřel po srdečním selhání šestý člověk nakažený novým typem koronaviru. Pátou obětí se stal osmaosmdesátiletý muž z Kladenska, který byl v domácím léčení. Trpěl chronickým onemocněním. 

V Česku přibylo 157 nakažených

V Česku bylo ve středu večer 1654 případů nákazy novým typem koronaviru, během dne přibylo 157 nových infekcí. Oficiálně se z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem vyléčilo v tuzemsku zatím deset nakažených.

V nemocnicích jsou podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) ve vážném stavu zhruba dvě desítky lidí. Jeden pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze je na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. V úterý mu lékaři začali podávat lék remdesivir pro experimentální léčbu, který dorazil z USA. 

Onemocnění probíhá dvoufázově

V domácí izolaci také stále zůstává jeden z prvních diagnostikovaných pacientů v Česku. I po měsíci u něj lékaři virus stále detekují, podle nich to ale není neobvyklé. Podle šéfa krizového štábu Romana Prymuly onemocnění totiž probíhá dvoufázově. „V řadě případů se v druhé vlně zase zvedne vylučování toho viru,“ popisuje Prymula.

„Proto máme tak málo vyléčených. Pacienti jsou už dávno bez obtíží, stále ale vylučují virus,“ říká ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Při kontrole musí pacientovi vyjít dva negativní testy s odstupem jednoho až dvou dnů, pak je teprve považován za vyléčeného. „Ten algoritmus teď nějakým způsobem upravujeme. Ta doba se ještě po tom prvním negativním testu protáhne na čtrnáct dní,“ dodává Prymula.

Resort zdravotnictví nedoporučuje lidem trávit čas na chatách

Co se týče mimořádných opatření, ministerstvo zdravotnictví důrazně doporučuje lidem, aby vycházeli z domovů jen v nejnutnějších případech a omezili návštěvu svých rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy.

Resort zároveň upozornil, aby občané, kteří jsou v karanténě nebo po kontaktu s pozitivním člověkem, v žádném případě neopouštěli svá bydliště. Oproti tomu lidé, co nepociťují příznaky onemocnění, mohou vycestovat do jiné lokality, s výjimkou těch uzavřených. Musejí být ale vybaveni rouškou a dodržovat základní hygienická pravidla. Šéf krizového štábu Prymula se ve vysílání televize Prima omluvil za to, že ministerstvo o zpřísnění volného pohybu informovalo až ve středu.

Do Česka se vrací desítky krajanů z Filipín a Jižní Ameriky

Po půlnoci se do Česka vrátilo letadlem 88 Čechů, kteří kvůli opatřením proti koronaviru uvázli na Filipínách. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) Česko jako první ze zemí Evropské unie evakuovalo své občany z filipínského ostrova Cebu, další desítky lidí letadlo nabralo v Manile. Do Prahy přepravilo také 90 lidí z dalších evropských zemí, mimo jiné Rakušany a Slováky.

Francouzská ambasáda na Twitteru poděkovala za přepravu tří francouzských občanů, britský velvyslanec Nick Archer na stejné sociální síti poděkoval za dva přepravené Brity.

Evakuační let z Latinské Ameriky přivezl dvě hodiny po půlnoci 124 Čechů, kteří uvázli bez spojení na ostrově Roatán v Hondurasu. V Mexiku přibral dalších 45 českých občanů, podle Petříčka šlo o seniory, rodiny s malými dětmi a nemocné. Tento let do Evropy přepravil také dalších 12 osob z jiných evropských zemí.

V Praze ve středu přistanou ještě další letadla, která evakuují Čechy v nouzi domů. Společnost Smartwings, se kterou ministerstvo zahraničí spolupracuje, přiveze Čechy z Panamy, Kuby, Dominikánské republiky, Kostariky a Kolumbie. Podle mluvčí dopravce Vladimíry Dufkové bude o víkendu následovat let z Peru. „Jedná se o 130 osob, které jsou v důsledku uzavření peruánských letišť a vzdušného prostoru uvězněni v Peru,“ řekl Petříček.

Ministr ve středu na tiskové konferenci poděkoval všem, kteří vládě při repatriaci Čechů pomáhají. Zároveň oznámil, že do Prahy dorazil speciální let z Vietnamu, který přivezl 204 Čechů. Na palubě se rovněž nacházelo 82 občanů z dalších jedenácti zemí Evropské unie. Byl to první repatriační let koordinovaný s Evropskou unií.

Letadlo z Vietnamu kromě lidí přepravilo do Česka také bezmála půl milionu jednorázových roušek, které v asijské zemi nakoupila česká diplomacie, a tisíce šitých roušek. „Je zde vidět sounáležitost vietnamské komunity. Na palubě byly dary řady institucí a spolků, které budeme využívat k pomoci našim občanům,“ okomentoval zásilku Petříček.

Další lety ministerstvo zahraničí připravuje, Češi například v Austrálii nebo na Novém Zélandu už podle Petříčka nemají možnost vrátit se do Česka komerčními linkami. Ministerstvo také jedná s dalšími státy, s nimiž by si mohlo při vracení krajanů domů pomáhat. Pro malé skupiny Čechů je totiž podle Petříčka složité vyjednat letadlo. 

„Ve středu odpoledne budeme mít koordinační jednání přes videokonferenci s partnery z Rakouska, Slovenska a Maďarska, protože bychom chtěli koncem tohoto týdne připravit evakuaci našich občanů ze vzdálených oblastí, jako je například Austrálie a Nový Zéland. V běhu je také příprava evakuace z Thajska, kde je několik stovek našich občanů, a řeší se také Indonésie a Bali,“ dodal Petříček.

Ministr zahraničí chce na jednání vlády mluvit i o možné pomoci Itálii a Španělsku, které nejhůř z evropských zemí zasáhla epidemie koronaviru.

Petříček: Návrat Čechů musíme koordinovat i s dalšími státy, pro malé skupiny se jenom nám nevyplatí letět (zdroj: ČT24)

Senátoři rozhodli o zákonech kvůli koronaviru

Senátoři ve středu večer ve zrychleném režimu rozhodli o návrzích zákonů, které připravila vláda v souvislosti s epidemií koronaviru. Schválení se dočkal například vládní návrh o pozastavení EET na dobu trvání stavu nouze a tři další měsíce. Znamená to, že daňoví poplatníci, jichž se to týká, nebudou muset dočasně evidovat své tržby, jak jim ukládá zákon. Úředníci navíc nebudou tuto povinnost kontrolovat.

Senát schválil také návrh o ošetřovném. Stát ho bude vyplácet za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi, a to rodičům dětí do třinácti let, kteří s potomky zůstali doma. Rodič dostane 60 procent redukovaného vyměřovacího základu, a to i zpětně.

Vláda také nově odpustí drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset hradit zálohy v tomto období vůbec, byť by byly vyšší. Odvody budou moci doplatit až při ročním zúčtování.

Senátoři ve zrychleném režimu rovněž rozhodli o tom, že přijímací zkoušky se uskuteční asi počátkem června, pokud se školy znovu otevřou v půlce května po opadnutí epidemie nového koronaviru. Týden po přijímacích zkouškách by se pak konaly maturitní zkoušky, mají být do konce června.

Sněmovna v úterý večer schválila změny v ošetřovném, dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb a úpravu přijímacích zkoušek na střední školy a maturit. Poslanci podpořili také půlroční odpuštění minimálních záloh osobám samostatně výdělečně činným na zdravotní a sociální pojištění. Sněmovna schválila rovněž prohloubení schodku letošního státního rozpočtu, o něm ale Senát nejedná. 

Lidé nebudou mít nárok na kompenzaci škod, píše iRozhlas.cz

Server iRozhlas.cz upozornil, že mimořádné opatření, které vytvořilo ministerstvo zdravotnictví, nebylo vyhlášeno podle krizové legislativy, ale zákona o ochraně veřejného zdraví. Lidé tak prý nebudou mít nárok na kompenzaci škod.

Server iRozhlas.cz píše, že ministerstvo zdravotnictví se při tvorbě opatření místo krizového zákona s odkazem na nouzový stav opřelo o zákon o ochraně veřejného zdraví. „Krizový zákon předpokládá, že když dojde kvůli krizovým opatřením ke škodám, že se nahradí. Teď se ale zavedla nová opatření, vesměs ve stejném rozsahu, jako byla ta původní, a to podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který žádnou náhradu škody nepředpokládá,“ uvedl pro zpravodajský web advokát Daniel Zinrák, který se specializuje na náhradu škod.

Odškodnění přitom bude možné požadovat pouze za deset dní trvání krize. To samé iRozhlasu.cz řekl advokát Tomáš Sokol. „Paragraf 36 krizového zákona zcela explicitně říká, že stát odpovídá za škody, které vznikly v přímé souvislosti s krizovým opatřením. Jevilo se tedy v zásadě jako zcela nepochybné, že ten, kdo přijde s příčinnou souvislostí, jako je třeba zavření hospody, tak může jednoznačně nárokovat škodu,“ řekl.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pro Českou televizi naopak uvedla, že mezi výkladem krizové legislativy a zdravotního zákona není rozdíl. „Ten výklad je stejný. Učinili jsme to takhle, protože se právě objevovaly různé spekulace,“ dodala.

V Pardubicích přistál už podruhé Ruslan s materiálem z Číny, další letadlo přistálo v Mošnově

Ve středu přistál na pardubickém letišti stroj Ruslan se zdravotnickým materiálem, z čínského Šen-čenu odstartovalo velkokapacitní letadlo v úterý ráno. Vykládku Ruslanu organizovala v Pardubicích armáda, která měla na místě asi stovku vojáků a dvacítku nákladních aut. Ochranné prostředky byly převezeny do centrálních skladů.

Na palubě bylo 52 600 ochranných obleků, 70 900 ochranných brýlí, 250 tisíc rukavic, víc než milion respirátorů a osm milionů roušek, sdělil ministr vnitra Jan Hamáček. Další let je naplánován na počátek příštího týdne.

Zdravotnický materiál z Číny dorazil také na Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku. Letadlo dopravilo ochranné pomůcky, například roušky a obleky. Přepravu organizovala logistická společnost EGT Express ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Materiál byl převezen do skladu Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech.

Vykládka zdravotnického materiálu na letišti v Mošnově
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Ve středu rovněž přiletí z Hanoje zásilka 250 tisíc respirátorů letadlem vietnamské aerolinky Bamboo Airways. V Česku je několik týdnů nedostatek zdravotních ochranných pomůcek. Zatím stát za jejich nákup v zahraničí vynaložil tři miliardy korun.

Prvních více než 100 tun roušek, respirátorů, ochranných obleků a dalšího zdravotnického materiálu Ruslan přivezl do Pardubic v noci ze soboty na neděli.

Do leteckého mostu, který zajišťuje dodávky ochranných zdravotních pomůcek ze zahraničí, je zapojena česká letecká společnost Smartwings, čínská letecká společnost China Eastern, vojenské speciály a velkokapacitní letouny An-124 Ruslan, jejichž využití je součástí programu Severoatlantické aliance s označením SALIS, jehož členem je Česká republika od roku 2006.

Senioři si nově nakoupí od 8 do 10 hodin

Senioři nad 65 let a handicapovaní starší 50 let pak mají od středy vyhrazený čas pro nákupy ve větších obchodech s potravinami a drogerií od 08:00 do 10:00. Na menší obchody ve vesnicích, pekárny či lahůdkářství se už omezení nevztahuje, prodejci tam ale musí tyto skupiny upřednostnit. Senioři jsou nejvíce ohroženi koronavirovou nákazou a opatření je má chránit.

V Olomouci nově zpracují až tisíc vzorků denně

Olomoucká laboratoř experimentální medicíny ve středu ráno spustila rozsáhlé testování vzorků s podezřením na koronavirus s kapacitou až tisíc vzorků denně. Pracoviště zdejších vědců tak urychleně zvýší dosavadní počet výsledků testovaných lidí. Kromě vzorků pacientů z Olomouckého kraje tam budou v případě volné kapacity mířit i odběry ze sousedních krajů. Olomouc tak nyní podle odborníků disponuje testovacím pracovištěm s největší kapacitou v zemi.

Laboratoř, která je součástí olomoucké lékařské fakulty, získala povolení k testování od Státního zdravotního ústavu v Praze minulý týden ve středu. K dispozici mají vědci velkokapacitní zařízení na izolaci a genotypizaci nového koronaviru. Velká kapacita testování jim podle Petera Vanka z Ústavu molekulární a translační medicíny umožňuje především automatizace procesů; vědci dokážou pomocí přístrojů zpracovávat i několik stovek vzorků naráz.