Česká armáda dočasně stáhla vojáky z Iráku, důvodem je i koronavirus. Muži už jsou doma

Česká armáda dočasně stáhla vojáky z Iráku. Zdůvodnila to výrazným omezením operačních úkolů, bezpečnostními hrozbami, epidemií koronaviru a plánovanou restrukturalizací mise. Tři desítky mužů se do Čech vrátily v úterý večer, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Česká armáda měla v Iráku výcvikovou jednotku chemického vojska a příslušníky působící v mezinárodních štábech. V zemi byl také výcvikový tým Vojenské policie. Nasazeni byli v rámci dvou spojeneckých misí, a to OIR (Operation Inherent Resolve) a NMI (NATO Mission Iraq).

Vojáky zpět do Česka přepravil armádní speciál A-319, přistál na vojenském letišti v pražských Kbelích.

„Naše vojáky dočasně stahujeme kvůli výraznému omezení plnění operačních úkolů. Důvodem jsou bezpečnostní hrozby, aktuální epidemie koronaviru a také plánovaná restrukturalizace obou misí,“ uvedl Josef Kopecký, velitel armádního Velitelství pro operace. Stažení bude podle Dvořákové platné do vydání dalšího rozhodnutí velitelů spojeneckých misí OIR a NMI.

Výcvikové jednotky v Iráku působily od roku 2017. „Chemici“ cvičili irácké kolegy v ochraně proti zbraním hromadného ničení (CBRN). Za úkol měli připravit irácké instruktory, kteří by následně sami převzali výcvik svých vojáků. Irácké kolegy školili třeba v detekci či monitorování otravných látek.

Vojenští policisté pak irácké policisty cvičili třeba na kontrolu a potlačování davu a nepokojů. Jednotlivci zároveň působili na spojeneckých velitelstvích.

V minulosti byl v zemi také letecký poradní tým, který pomáhal Iráčanům s ovládáním českých bitevníků L-159, které si země pořídila v České republice.