Mrazíky poničily ovocné sady. Plodiny kvůli teplé zimě ztratily mrazuvzdornost

Události: Mráz poničil meruňky (zdroj: ČT24)

Česko se musí připravit na horší úrodu některého ovoce. Silné mrazy, které v neděli a na počátku týdne zasáhly Česko, poničily například sady meruněk. Pučící keře a stromy po teplém týdnu zažily šok a pěstitelé říkají, že část z nich plodit nebude. Pokud mrazy zničily celou úrodu meruněk, pro ovocnáře to znamená ztrátu až 80 milionů korun. Riziko hrozí také u broskví a dalších peckovin, naopak například jabloně by mrazy neměly zásadně poškodit.

Kvůli teplé zimě se celá příroda probouzí dřív. Zatímco rozkvetlé kvítí na loukách a sakury v parcích skýtají kolemjdoucím příjemný pohled, pro ovocnáře to znamená problémy. Například na jižní Moravě minulý týden vykvetly pod slunečními paprsky meruňky, nyní je ale poničily mrazy.

Meruněk se v Česku ročně sklidí zhruba dva tisíce tun. Například ovocnáři na Znojemsku mluví o katastrofě. „Ekonomické ztráty u meruněk budou. U ostatních druhů je na předjímání škod brzy, protože mrazivé noci budou pokračovat. Jasno o ztrátách by mělo být po odkvetení stromů, tedy za dva měsíce,“ avizuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Mrazy srazily úrodu ovoce i loni – meziročně o 27 procent na 130 tisíc tun. Ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovocnáři loni odhadli asi na 200 milionů korun. Jarní mrazy decimovaly úrodu ovoce v Česku i v letech 2017, 2016 a 2011.

Problémová je kombinace mrazíků s teplou zimou

Březnové mrazíky nejsou podle odborníků ničím výjimečné, problém jsou ale mírné zimy, kvůli kterým plodiny ztrácejí svou mrazuvzdornost. „Letos se sešly dvě věci dohromady. Díky velmi teplé zimě stromy začaly dříve rašit a meruňky i kvést, a to o dva až tři týdny dříve. A do toho přišly silné mrazy, které nebyly po celou zimu,“ komentuje Ludvík.

Kromě pěstitelů meruněk budou ztráty počítat nejspíš také pěstitelé máku, již právě zaseli. Mák sice odolá šestistupňovému mrazu, jenže pouze na chvíli. „Pokud to trvá déle, tak půda kolem může mít minus deset stupňů a to už pro rostliny není příznivé,“ vysvětluje ředitelka spolku Český modrý mák Stanislava Koprdová.

Ještě horší situaci by pěstitelé čelili, pokud by mrazy přišly za měsíc či dva, kdy jsou plodiny v plném rozpuku. „Kdyby se ochladilo o dvacet stupňů během dne, tak rostlina nestačí zareagovat. Teď je ještě schopná metabolismus utlumit, jsme na začátku vegetace,“ popisuje František Hnilička z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů z České zemědělské univerzity.