Opatření zavedená v Česku kvůli koronaviru se dají zvládnout, myslí si podle průzkumu většina

V uplynulých dvou týdnech zavedla česká vláda postupně různá restriktivní opatření, aby co nejvíce omezila šíření koronaviru. Jak lidé vnímají situaci, zkoumala pro Českou televizi agentura Kantar CZ. Průzkum proběhl na vzorku 801 osob během 17. a 18. března 2020.

Omezení volného pohybu, povinné nošení roušek nebo zavření restaurací a části obchodů  pokládá 71 procent oslovených za něco, co se dá zvládnout. Šestnáct procent uvedlo, že se jich omezení hodně dotýkají a komplikují jim život. Naopak třináct procent je pociťuje málo. 

A jaký je vliv na pracovní režim lidí? Podle 27 procent respondentů vládní opatření nijak zásadně neovlivňují jejich práci. Třetina uvedla, že do jisté míry ano. Značná omezení pociťuje pětina oslovených. Vůbec v současné situaci nepracuje 18 procent, buď je jejich firma zavřená, nebo se musí doma starat o děti.

Ovlivňuje nějak současná situace vaši práci?
Zdroj: technologie CASI/17. až 18. 3. 2020/ze vzorku 801 resp. odpovídá 409 resp./Kantar CZ pro ČT

Skoro dvě třetiny lidí považují vládou přijaté kroky za adekvátní. Zhruba třetina by ještě přitvrdila. Jen pět procent říká, že omezení jsou zbytečně přísná.

Jak vnímáte opatření zaváděná vládou?
Zdroj: technologie CASI/vzorek 801 respondentů/17. až 18. 3. 2020/Kantar CZ pro ČT

Souhlas s jednáním vlády

A jak vláda současnou situaci zvládá? Bezmála čtyřicet procent respondentů si myslí, že dobře, dalších 41 procent hodnotí ministry ještě lépe. Jen pětina s jejich prací spokojená není.

Jak podle vás celou situaci vláda do této chvíle zvládá?
Zdroj: technologie CASI/vzorek 801 respondentů/17. až 18. 3. 2020/Kantar CZ pro ČT

Kabinet od pondělí 16. března až do úterního rána 24. března omezil v celé zemi volný pohyb lidí. Předtím už v sobotu 14. března uzavřela vláda obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších a zakázala přítomnost v provozovnách stravovacích služeb.

V Česku platí nouzový stav, až na výjimky nesmí přes hranice Češi ven a naopak nemohou do země cizinci bez povolení k trvalému pobytu. Zrušená je také výuka na všech typech škol kromě mateřských.