Neskupujte léky s paracetamolem, je jich nedostatek, vyzval Státní ústav pro kontrolu léčiv

Události: Kompletní zpravodajství o aktuální situaci (zdroj: ČT24)

V Česku je aktuálně 694 nakažených, ve čtvrtek přibylo 122 případů. Z pražské Nemocnice Na Bulovce utekl pacient s koronavirem, venku byl asi půl hodiny. Státní ústav pro kontrolu léčiv vyzval veřejnost, aby zbytečně nehromadila léky s obsahem paracetamolu, mimo jiné Paralen. Ve čtvrtek začala kvůli šíření koronaviru platit povinnost vycházet ven pouze se zakrytými ústy a nosem. Opět jednala vláda, která například změnila čas vyhrazený pro nákupy seniorů, nově platí od 07:00 do 09:00. K aktuální situaci večer promluvil prezident Miloš Zeman.

  • V Česku trvá nouzový stav a celorepubliková karanténa. Školy, restaurace a obchody jsou zavřené s výjimkou těch s nejpotřebnějším zbožím (potraviny, drogerie, lékárny – a nově i galanterie kvůli nákupu materiálů na šití roušek).
  • Začala platit celorepubliková povinnost chodit na veřejnosti jen se zakrytým nosem a ústy (respirátorem, rouškou či šátkem). 
  • Poprvé mohli do obchodů s potravinami, hygienickým zbožím, kosmetikou a jiným drogistickým zbožím, do lékáren a výdejen zdravotnických prostředků mezi 10:00 a 12:00 pouze senioři. Stejné časy pro seniory uvolnila i Česká pošta. Ve čtvrtek večer pak vláda oznámila, že nově bude platit vyhrazený čas 07:00 až 09:00.
  • Do Číny ve čtvrtek odletělo první letadlo společnosti Smartwings. Dopravce pro zdravotnický materiál postupně vyšle sedm strojů do dvou čínských měst. Dohodl se na tom s vládou. Také z Kyjeva odlětelo letadlo, obří letoun Ruslan, které má do Česka přivézt materiál: 106 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus.
  • Státní ústav pro kontrolu léčiv vyzval veřejnost, aby zbytečně nehromadila léky s obsahem paracetamolu, kterých je nedostatek. Jde například o Paralen. Horečka je průvodním jevem onemocnění COVID-19. 
  • Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se stará o „svého“ prvního pacienta s nemocí COVID-19 v těžkém stavu. Muž, ročník 1961, je napojený na plicní ventilátor.
  • Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy na Filipínách k návratu domů. 
  • V Česku je ke čtvrtečnímu večeru 694 nakažených nemocí COVID-19.

V Česku je aktuálně 694 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Údaje platné k 18:00 oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Za čtvrtek přibylo 122 nových nakažených, což je zatím největší denní přírůstek. Vyléčení zůstávají tři lidé. 

Podle informací ministra zdravotnictví je pět nemocných ve vážném stavu. Prvního pacienta s nemocí COVID-19 ve velmi vážném stavu přijala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Devětapadesátiletý muž je napojen na plicní ventilátor.

Brněnskou svatoanenskou nemocnici stát vyčlenil spolu s pražskou Nemocnicí Na Homolce pro pacienty v nejtěžších stavech s nákazou koronavirem. Svatá Anna na to má připraveno 30 lůžek s plicními ventilátory.

Pacientka ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, která je v těžkém stavu, oproti původním informacím není nakažená koronavirem. 

Z nemocnice utekl pacient s koronavirem, venku byl půl hodiny

Z pražské Nemocnice Na Bulovce ve čtvrtek odpoledne utekl pacient nakažený koronavirem. Policisté ho vypátrali po půl hodině nedaleko nemocnice, oznámila mluvčí pražské policie Lucie Drábková. Podle policie se muž venku nedostal s nikým do kontaktu.

Oznámení o útěku pacienta z infekčního oddělení dostali pražští policisté podle Drábkové v 16:50. Už zhruba po půl hodině muže našli nedaleko Bulovky v Povltavské ulici. „Podle prvotních informací šel muž z nemocnice pěšky a s nikým nepřišel do kontaktu,“ oznámili později policisté.

„Infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce svévolně opustil pacient pozitivní na COVID-19,“ potvrdila mluvčí nemocnice Simona Krautová. „Ihned jsme kontaktovali Policii České republiky,“ doplnila. Pacient byl podle mluvčí hospitalizovaný na lůžkovém oddělení od 14. března.

Vláda minulý pátek oznámila, že COVID-19 zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření může být považováno za trestný čin. Podle trestního zákoníku hrozí za šíření nakažlivé choroby až tři roky vězení, a v případě stavu ohrožení státu dokonce až osm let.

Nakaženého má pražská záchranná služba i poliklinika v Rožnově

Nákaza novým koronavirem byla potvrzena u lékaře na poliklinice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Hygiena dohledává, kdo s ním byl ve styku, informoval starosta města Radim Holiš (ANO).

Poliklinika je v provozu. „Ordinace a přilehlé prostory jsou dezinfikovány. Poliklinika Rožnov je nadále v provozu, bohužel však dnes došlo k výpadku pevné telefonní sítě. Na opravě se pracuje,“ uvedlo město na svých webových stránkách ve čtvrtek. Všichni pacienti lékaře a lidé, se kterými přišel do kontaktu, byli již informováni.

Pozitivní test na koronavirus mají také lékařka na chirurgii Vsetínské nemocnice a lékárnice Kroměřížské nemocnice. Ženy jsou v karanténě, nemocnice s hygieniky dohledávají zaměstnance a pacienty, kteří se zdravotnicemi přišli do styku. Vsetínská chirurgie nebude zatím přijímat pacienty, výdejna lékárny v Kroměříži je od začátku týdne uzavřená v souvislosti se změnou režimu nemocnic.

Zaměstnance nakaženého novým koronavirem zaznamenala také záchranná služba hlavního města Prahy, do karantény muselo 35 dalších. Od středy jezdí v Praze místo jedné čtyři speciální sanitky pro odběry vzorků pro testy na nákazu koronavirem, jeden vůz zvládne denně doma navštívit 25 až 30 testovaných.

Neskupujte léky s paracetamolem, vyzval Státní ústav pro kontrolu léčiv

Už ve středu lékárny oznámily, že v některých z nich docházejí Paralen a Ibalgin, tedy léčiva proti horečce, jež je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19, kterou způsobuje šířící se nový koronavirus.

„U nejprodávanějšího léčivého přípravku z této skupiny došlo v posledních týdnech k navýšení prodeje více než trojnásobně. Pro představu to znamená, že se během týdne prodala jindy měsíční poptávka, tedy přes 300 tisíc balení,“ uvedla mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Z dostupných informací je obdobný nárůst prodeje podle ní patrný i u dalších léčivých přípravků s obsahem paracetamolu, mnoho z nich se vyprodalo. „Enormní předzásobování ze strany pacientů vede na trhu ke krátkodobé nedostupnosti léčivých přípravků s obsahem paracetamolu. Připomínáme, aby se pacienti řídili příbalovou informací a nepřekračovali maximální doporučené denní dávky. V případě předávkování hrozí závažné poškození jater,“ upozornila Peterová.

Zentiva, která Paralen a další velmi používaný lék Ibalgin vyrábí v závodě v pražských Dolních Měcholupech, už minulý týden zvýšila výrobu paracetamolu a ibuprofenu o milion balení a je připravena k dalšímu navýšení výroby. Peterová ve čtvrtek potvrdila, že v příštích dnech jsou plánovány dodávky léčiv s obsahem paracetamolu v řádu několika set tisíc balení. Ministerstvo zdravotnictví a SÚKL podle ní zároveň jednají o zajištění dalšího dovozu.

„Přesto vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují. Pro doplnění uvádíme, že obdobná situace panuje ve více zemích Evropy, a proto některé státy (například Dánsko, Norsko, Irsko, Belgie) již omezily nařízením výdej volně prodejných léčivých přípravků. Jiné země (například Slovensko) uvádějí nedostupnost paracetamolu, ibuprofenu i acylpyrinu,“ dodala Peterová.

Testovat by na koronavirus mohly i veterinární ústavy

Analyzovat testy na koronavirus by mohly také Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Státní veterinární ústav Jihlava. Zvládly by stovky analýz denně. Ministerstvo zemědělství ve čtvrtek nabídku na využití jemu podřízených institucí navrhlo ministerstvu zdravotnictví.

„Kolegové už řeší podrobnosti s Fakultní nemocnicí v Brně a věřím, že se brzy dotáhnou všechny formální náležitosti do konce, aby testování bylo našim ústavům umožněno. Bylo by to opravdu velké ulehčení pro všechny a do budoucna i další navýšení testovacích kapacit,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Povolení testovat už ve středu dostala laboratoř lékařské fakulty, která je součástí Fakultní nemocnice Olomouc. Kraj tak může denně otestovat až 1100 vzorků, kapacitu tisícovky vzorků z laboratoře fakulty doplní ještě až sto vzorků, které denně zvládne laboratoř prostějovské nemocnice. Podle hejtmana Ladislava Oklešťka jde dosud o největší kapacitu na Moravě, naplno by se s testováním ve velkém objemu mohlo začít v pondělí.

Od čtvrtka jen se zakrytým nosem a ústy

Od čtvrtka v zemi rovněž platí zákaz pro lázeňská zařízení přijímat do péče nové klienty. Kvůli šíření koronaviru byl minulý čtvrtek vyhlášen v zemi nouzový stav, výrazná omezení ovlivňují volný pohyb lidí i většinu aktivit.

Roušek, respirátorů nebo ústenek je v Česku nadále nedostatek, chybějí i nemocnicím nebo domovům pro seniory. Zástupci vlády v minulosti uváděli, že zakrývání nosu a úst na veřejnosti může být povinné až tehdy, když bude ochranných pomůcek dost - od čtvrtka ale platí celorepubliková povinnost zakrývat si nos a ústa bez ohledu na stav trhu. 

Lidé si roušky šijí svépomocí, k jejich výrobě nově přistoupily některé firmy. Policie plánuje dodržování zákazu kontrolovat podobně jako nařízené karantény pro možné nakažené. Za neuposlechnutí výzvy hrozí až desetitisícová pokuta.

Ve čtvrtek začala platit nově vyhrazená doba pro nákupy seniorů v maloobchodě s potravinami, prodejnách hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, a to od deseti do dvanácti hodin.

V čtvrtek večer ale vláda po svém jednání oznámila, že od pátku bude nově platit vyhrazený čas pro nákupy seniorů od od sedmi do devíti hodin ráno. 

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví nezakazuje nakupovat starším občanům mimo vymezenou dobu, do obchodů by mimo určené dvě hodiny chodit neměli, protože tím ohrožují sami sebe, uvedl šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Některé řetězce ve čtvrtek nasadily u u vstupů do prodejen pracovníky bezpečnostní služby, aby hlídali věk zákazníků.

Česká pošta také vyhradila dvě hodiny jen pro seniory, posílání roušek je zdarma, řekl mluvčí Viík (zdroj: ČT24)

FlixBus pozastaví provoz

Autobusový dopravce FlixBus pozastaví od soboty kvůli současné krizi veškerý svůj provoz v České republice. Autobusy nebudou jezdit až do odvolání, oznámil FlixBus na svých internetových stránkách. Společnost už v minulých dnech přestala jezdit v domovském Německu. Provoz omezují i další tuzemští dopravci.

„Současná situace je pro všechny dopravní společnosti velkou výzvou z ekonomických i provozních důvodů. Lidé v současnosti cestují mnohem méně,“ upozornila mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Letadla vyráží pro pomůcky z Číny

Do Číny odletělo první letadlo společnosti Smartwings. Dopravce pro zdravotnický materiál postupně vyšle sedm strojů do dvou čínských měst. Na vyslání letounů Smartwings se stát dohodl už v minulých dnech, dosud se však čekalo na získání potřebných povolení. Mluvčí společnosti Vladimíra Dufková už dříve řekla, že letadla budou létat postupně – čtyřikrát do města Čchang-ša a třikrát do Šanghaje.

Před polednem rovněž vyletěl z Kyjeva obří letoun Ruslan do Číny pro 106 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu, které dopraví do Česka.

Do Číny míří letadla pro roušky, respirátory a testy na koronavirus (zdroj: ČT24)

Materiál by měla přivážet i další letadla. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve středu uvedl, že první letoun společnosti China Eastern do Prahy přiletí v pátek ráno. Přiveze 1,1 milionu respirátorů. V sobotu ráno dorazí nákladní letadlo China Eastern s více než sedmi miliony roušek a vypůjčený An-124 Ruslan s více než sto tunami materiálu.

Nakoupit roušky chce také hlavní město. Praha plánuje nákup tří milionů chirurgických roušek a půl milionu respirátorů celkem za 123 milionů korun. Dorazit by měly do konce týdne. Sloužit mají zejména pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách, ale i pro veřejnost.

Ministerstvo vyzvalo krajany z Filipín k návratu domů

Ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil, že Česko dopravilo z Kanárských ostrovů zpět 268 českých občanů, kteří tam uvázli. Spolu s nimi přiletělo i 68 Slováků a 15 Slovinců. Ve čtvrtek by mělo podle Petříčkova dřívějšího vyjádření do Česka přiletět letadlo společnosti Ryanair z Maroka, které přiveze dalších asi 200 Čechů.

Připravuje se i evakuace českých občanů z Filipín, Vietnamu a Latinské Ameriky. Právě k občanům na Filipínách směřovala ve čtvrtek výzva ministerstva zahraničí, aby se co nejrychleji vrátili do Česka. Pokud by otáleli, hrozí riziko, že mohou na Filipínách v souvislosti s omezenou dostupností mezistátních letů a zavedenými opatřeními kvůli šíření koronaviru uváznout na dobu neurčitou.

Poradce premiéra a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda vyzval krajany, kteří se chtějí dostat do Česka, aby se pokusili dopravit co nejblíže Praze. Nejlépe do Evropy. Pomoci jim mohou české zastupitelské úřady, pokud v zemi chybí, tak zastupitelské úřady ostatních zemí Evropské unie.

Dostaňte se co nejblíž Praze, vyzývá krajany premiérův poradce Svoboda (zdroj: ČT24)

Z Prahy ve čtvrtek vyjel mimořádný vlak na Ukrajinu, který tam přepraví její občany pracující v Česku. Další spoj by měl vyjet v sobotu. Stát o tom nyní jedná s ukrajinským velvyslanectvím. Vlaky mají být vedeny v trase Praha–Bohumín–Polsko, přes hraniční přechod Petrovice u Karviné. Ukrajinci patří k nejpočetnějším skupinám cizinců v ČR, podle statistik jich v tuzemsku pracuje přes 120 tisíc. 

Penta dá na boj s koronavirem 400 milionů korun

Skupina Penta Investments vynaloží na boj s koronavirem 400 milionů korun. Peníze použije na nákup speciálního materiálu a ochranných pomůcek, na pořízení rychlých testů na COVID-19 a na okamžité investice do nutných úprav svých zdravotnických zařízení a lékáren

Penta je v regionu střední Evropy jedním z největších investorů ve zdravotnickém sektoru. V jejích zdravotnických zařízeních pracuje přes 30 tisíc zaměstnanců.

V nejbližších dnech by měla Penta do Čech a na Slovensko dovézt přibližně 3,5 milionu kusů ochranných pomůcek, včetně respirátorů FFP3 a FFP2. Také už má objednané testy z Číny, které umožní rychle otestovat 100 tisíc lidí.