Skauti a sousedé nosí seniorům nákupy, studenti míchají dezinfekci

Události: Skauti a sousedé nosí seniorům nákupy (zdroj: ČT24)

Skauti budou pomáhat starším lidem, kteří požádají o pomoc na bezplatné Lince seniorů. Linku s číslem 800 200 007 dlouhodobě provozuje organizace Elpida. Informace z ní bude přebírat web skautskapomoc.cz, kde se dobrovolníci budou moct přihlásit k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí. Kromě skautů pomáhají ostatním i jednotlivci.

Linka seniorů v současné situaci spolupracuje se skauty, kterých se k pomoci ostatním za první hodinu přihlásila stovka. Skauti nakupují seniorům potraviny nebo léky, donáší hotová jídla a organizují call-centra pro přijímání poptávek pomoci. 

Spolupracují rovněž s dobrovolníky z iniciativy Pomáháme Praze, kterou organizuje Český červený kříž se spolkem Život 90 a pražským magistrátem.

„Okamžitě jsem si řekl, že do toho jdu, bez rozmýšlení. Jenom jsem čekal na formulář, abych se zaregistroval. Budu to dělat, dokud to bude nutné,“ říká jeden z dobrovolníků Jan Lebeda. Dostal seznam, peníze i tip na nejbližší obchod, zpátky přinesl základní potraviny i hygienu. Zabralo mu to asi dvacet minut.

Vedle toho organizují skauti podle své mluvčí Barbory Trojak řadu dalších aktivit, kterými se v současné situaci kolem koronaviru snaží pomoct. V obcích roznáší infoletáky, šijí a distribuují roušky nebo míchají dezinfekci, uvedla.

Omezení pohybu dopadlo hlavně na seniory a lidi s handicapem

Linku pro seniory má také spolek Život 90, a to na čísle 800 157 157. Podle manažerky komunity Život 90 Terezie Šormové je linka bezplatná. „Běží pro všechny osamělé seniory, handicapované osoby a další potřebné občany,“ zdůraznila.

Omezení volného pohybu osob v době nouzového stavu dopadlo především na osaměle žijící seniory a lidi s handicapem. Už v pondělí vláda doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi zakázala opouštět areál těchto zařízení.

Pomoci těmto lidem se snaží i další dobrovolníci a instituce. Například brněnské Akademické centrum studentských aktivit spustilo celostátní portál s názvem chcipomoct.cz, kde se mohou přihlašovat dobrovolníci a zároveň lidé či organizace, které potřebují kvůli důsledkům šíření nemoci COVID-19 pomoct.

Studenti připravují dezinfekci

Přibývá i lidí, kteří se zapojili na vlastní pěst. Například Vojtěch Vašák roznáší po domovském sídlišti v Brně letáky, kde nabízí kontakty s pomocí. „Aby se mi mohli ozvat, když mě znají. Že bych jim šel nakoupit, vyvenčit psa nebo vynést koš. Viděl jsem výzvu na Facebooku, aby lidé informovali své sousedy, kteří třeba nemají přístup k internetu – a přijde mi to docela přirozené,“ řekl.

Naopak Vysoká škola chemicko-technologická je sice pro výuku zavřená, ale studenti do ní stále chodí. Laboratoře se totiž otevřely dobrovolníkům, kteří v nich vyrábí dezinfekci podle receptu Světové zdravotnické organizace: směs vody, glycerolu, alkoholu a peroxidu vodíku.

„Potřebují to lidi, záchranáři, doktoři, všude je toho málo, prostě to byla jednoduchá cesta, jak jim pomoct,“ říká studentka Veronika Rečková. Za pár minut namíchala dvacet litrů dezinfekce, při současné spotřebě je to ale jen kapka.

  • 1212