Poslanci se kvůli koronaviru zatím nesejdou, jsou ale připraveni, zaznělo po schůzce šéfů stran s Babišem

Poslanci jsou připraveni sejít se, pokud to bude nutné, ale zatím se nepočítá se svoláním schůze sněmovny, kde by schvalovali opatření proti šíření nákazy novým typem koronaviru. Vyplývá to z prohlášení předsedů politických stran, kteří jednali s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Někteří opoziční politici se ohradili proti způsobu, kterým Babiš ke schůzce přistoupil.

Poslanci předčasně ukončili svou březnovou schůzi a znovu by se měli sejít až v dubnu. V posledních dnech se ale hovořilo o možnosti, že by byla svolána mimořádná schůze, na které by sněmovna ve stavu legislativní nouze zrychleně změnila pravidla pro čerpání ošetřovného a rozšířila ho na živnostníky.

Nestane se to, předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl po schůzce, že se s mimořádnou schůzí již nepočítá. Pravidla pro ošetřovné změní vláda prostřednictvím vyhlášek. 

Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka jsou přesto poslanci připraveni sejít se i dříve než na příští řádné schůzí, bude-li třeba. „Jsme všichni připraveni se sejít neprodleně, jak o to vláda požádá a bude potřebovat pomoc ze sněmovny. To se týká i změny státního rozpočtu na letošní rok,“ ujistil Faltýnek po schůzce zástupců sněmovních stran s premiérem Babišem.

Průběh setkání kritizoval předseda největší opoziční strany ODS Petr Fiala. Babiš si podle něj jednání pletl s tiskovou konferencí. Fiala zároveň upozornil, že ve stavu legislativní nouze mohou poslanci projednávat pouze vládní návrhy, a proto „vláda musí mít sama představu, co chce dělat a jakým způsobem to bude dělat“ s tím, že od Babiše takovou představu neslyšel.

Podle Víta Rakušana (STAN) premiér „neřekl nic víc než floskule, které používá na tiskovce“, také podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové dostali lídři stran od předsedy vlády málo konkrétních odpovědí. 

Šéf SPD Tomio Okamura ale konkrétní odpověď dostal. Zajímal se, jak dlouho potrvá zajištění roušek pro všechny občany. „Na dotaz, kdy budou roušky/respirátory pro všech deset milionů občanů, mi premiér sdělil, že cca do 14 dnů budou zdarma a distribuovány přes místní samosprávy,“ napsal Okamura na Twitteru. 

Rakušan potom uvítal příslib náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že hygienické stanice budou povinně informovat starosty o výskytu koronaviru v jejich obcích. Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na schůzce přislíbil rozšíření programu bezúročných půjček se státní garancí i o půjčky nižší než půl milionu.