Bonsaj v přehradě. Chudobínská borovice je nejkrásnějším stromem v Evropě

Chudobínská borovice v břehu Vírské přehrady se stala Evropským stromem roku. Prestižní ocenění putuje v desetileté historii ankety do České republiky vůbec poprvé. Se ziskem přes čtyřicet sedm tisíc hlasů nechala ostatní soupeře daleko za sebou. Kvůli uzavření evropských hranic se slavnostní vyhlášení ankety přesunulo na internet.

Tři sta padesát let stará Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady. Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže.

Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. Reálně jde spíš o zvuk větru vanoucího svrateckým údolím. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka.

Za hlasy pro borovici vysázejí místní stromy

„Účast v anketě Evropský strom roku nám přinesla ohromné množství příjemných zážitků. Prvním z nich byla příležitost zúčastnit se tohoto prestižního klání, ve kterém se veřejnosti představilo šestnáct nádherných stromů se zajímavými příběhy. Dalším byl samotný průběh ankety, zájem spousty lidí o hlasování i o další aktivity,“ říká starosta Víru Ladislav Stalmach.

Místní z mikroregionu Bystřicko si dali dobrovolný závazek, že za každý hlas, který borovice získá, vysázejí strom do okolí Vírské přehrady.

Vyhlášení se přesunulo na internet

Vyhlášení výsledků, které se mělo tradičně konat v prostorách Evropského parlamentu, letos proběhlo on-line. „Přemýšleli jsme, jak zprostředkovat šestnácti evropským komunitám radost z výsledků. Nakonec jsme spojili příběhy stromů a osobní svědectví prvních tří finalistů do videa, které mohou nyní sledovat a sdílet mezi sebou fanoušci stromů bez ohledu na hranice a karantény,“ říká Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je národním pořadatelem ankety.

Celkové výsledky i záznam z vyhlášení nabízí web www.evropskystromroku.cz.

V populární anketě Evropský strom roku letos pro své favority hlasovalo přes čtvrt milionu lidí. Chudobínská borovice byla s téměř padesáti tisíci hlasy jasným vítězem. Stříbro putuje do Chorvatska pro Jinan z Daruvaru a těsné třetí místo slaví v ruské Kalmycké republice tamní Osamělý topol.

Od 21. března budou moci jednotlivci, školy, spolky i obce, které chtějí pomoci stromům ve svém okolí, nominovat své zelené oblíbence do dalšího ročníku ankety Strom roku prostřednictvím portálu www.stromroku.cz. Z nich pak porota vybere celkem dvanáct, mezi kterými se v on-line hlasování rozhodne, kdo bude zastupovat Česko v dalším ročníku evropské soutěže.