Inspekce případ vykonstruovala, řekl soudu policista obžalovaný z pokusu prodat nosorožčí roh

Z vykonstruování svého případu viní Generální inspekci bezpečnostních sborů policista David Kučera obžalovaný z toho, že chtěl údajně prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh. Spis je podle něj plný lží. Obžalobu odmítl on i dva další lidé, kteří se podle žalobce na pokusu o prodej rohu podíleli.

Policista Kučera se svým známým Oskarem Rouskem chtěli podle státního zástupce prodat horní části předního rohu nosorožce a očekávali, že se tak dostanou nejméně k půl milionu korun. Spolu s nimi stanul před soudem prostředník, kterého údajně oslovili. Transakce se nakonec neuskutečnila, prý proto, že nepřišly uspokojivé nabídky.

Všichni tři obžalovaní to odmítají. Kučera tvrdí, že je případ vykonstruovaný, soudu řekl, že se při vyšetřování dostal do konfliktu s určitými zájmovými skupinami, které ho chtěly odstranit. „GIBS si dělá, co chce, a není za to postižitelný,“ prohlásil policista. Připustil, že zjišťoval, kolik by nosorožčí roh stál, tvrdí však, že to zjišťoval kvůli svému vyšetřování v asijské komunitě. Jeho další postup ale nakonec neschválil nadřízený.

Roh patřil Rouskovi, který ho podle obžalovaného policisty získal legálně. Rousek v přípravném řízení uvedl, že ho jeho manželka zdědila po své matce.

Policista byl jediný, kdo před soudem vypovídal. Rousek i údajný prostředník Lu Sin-Sia neodpověděli na otázky soudu ani státního zástupce. „Neměl jsem důvod nic takového udělat. V Číně za to hrozí trest smrti,“ řekl pouze Lu. 

O rohy nosorožců je zájem především v zemích východní Asie, kde se používají v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán už v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce pytláci tato zvířata dále zabíjejí.