Hygienici kvůli koronaviru uzavřeli Litovel, Uničov i Červenku na Olomoucku. Oblast střeží policisté

Události: Hygienici uzavřeli obce na Olomoucku a Vysočině (zdroj: ČT24)

Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli Uničov, Litovel a Červenku včetně všech místních částí, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou území těchto měst a obcí opustit a zakazuje se i pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu, a to minimálně na dobu 14 dnů, vyplývá z nařízení. Opatření se týká i dopravy, na dálnici D35 u Litovle jsou uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253. Olomoucký kraj k pondělnímu odpoledni eviduje 38 potvrzených případů nového koronaviru, v celém Česku bylo ráno potvrzeno 298 nemocných. Kvůli čtyřem potvrzeným případům se dopoledne uzavřela i obec Kynice na Havlíčkobrodsku.

Nařízení mimořádného opatření při epidemii se podle hygieniků týká i vzdálenějších místních částí zmíněných tří obcí: Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle.

Celou oblast, která byla uzavřena kvůli velkému výskytu koronaviru, střeží na 22 stanovištích celkem 160 policistů ve dvanáctihodinovém režimu.

Uzavřené obce v Olomouckém kraji
Zdroj: ČT24

Celá oblast byla uzavřena v pondělí ve tři hodiny v noci. Ráno hygienici na Litovelsku a Uničovsku evidovali 25 nakažených koronavirem. V odpoledních hodinách hejtmanství informovalo o dalších šesti případech, dohromady je tak jenom v těchto dvou regionech 31 nakažených. V celém kraji pak 38.

Uzavření těchto obcí je raritní opatření, uvedl večer náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podobná omezení na úrovni větších městských aglomerací podle něj nebudou.

Zhruba tisíc potenciálně nakažených kontaktů

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je v této lokalitě zhruba tisíc potenciálně nakažených kontaktů. To byl důvod, proč se k opatření přistoupilo.

„Jsou to lidé, kteří byli v kontaktu s infikovanými, což už je velký počet, proto hygienici rozhodli o uzavření. Všichni, kteří jsou označeni za kontakty, musí být v domácí karanténě, nesmí ani chodit do práce, musí být doma 14 dnů,“ řekl Vojtěch ráno Radiožurnálu.

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) potvrdil, že je v oblasti tisíc kontaktů s vazbou na potvrzené případy koronaviru. O rozšíření uzavřených oblastí, například o Olomouc, se podle něj zatím neuvažuje. 

Vjezdy i výjezdy střeží od časného rána policie, armáda zatím nebyla potřeba. „Snažili jsme se, aby byl zabezpečen provoz a zásobování. Hlavní je, aby fungovalo zásobování, a to nejen potravin, ale i dovozu ropných produktů na benzinky, dezinfekčních i drogistických potřeb. Přizpůsobili jsme tomu i vjezdy dodavatelů,“ řekl Okleštěk.

Během dne se podle něj bude opatření ještě upřesňovat a doplňovat tak, aby zásobování bylo stoprocentní. Někteří dodavatelé se totiž nedostali do oblasti, protože je policie nepustila, přiblížil. 

Radnice hledá dobrovolníky na rozvoz jídla

Litovel už zajistila rozvoz potravin pro starší nebo handicapované obyvatele města. Objednávky na dodávku potravin bude přijímat místní pobočka charity od úterních 13:00 na telefonním čísle 585 341 444. „Pověření dobrovolníci přivezou zakoupené zboží občanům. Zboží jim bude ponecháno u vchodových dveří jejich bytu,“ stojí v oznámení radnice.

V souvislosti se zavedením služby pro seniory a lidi s omezenou pohyblivostí radnice v Litovli hledá dobrovolníky, kteří by mohli potraviny těmto obyvatelům dovážet domů. 

Do kraje už dorazilo pět tisíc roušek

Uzavření jednadvaceti obcí na Olomoucku je podle hejtmana preventivní opatření. Má ochránit lidi v daných obcích i obyvatele zbytku kraje. Právě rozsáhlou sítí kontaktů a vazeb odůvodnil Okleštěk i počet uzavřených obcí. Hejtman podle svých slov bude denně zveřejňovat aktuální počet potvrzených případů nového koronaviru v kraji.  

Podle hejtmana v pondělí dorazilo do Olomouckého kraje pět tisíc roušek, které budou dovezeny ke starostům obcí s rozšířenou působností, na nich bude poté distribuce. Dalších pět tisíc roušek by podle Oklešťka mělo dorazit v úterý.

Hygienici své nařízení odůvodňují nepříznivým vývojem epidemiologické situace v této oblasti; opatření je podle nich jedním z důležitých předpokladů zamezit šíření onemocnění.

„Je nezbytné zakázat pohyb fyzických osob v rámci těchto katastrálních území, jakékoliv cestování, přemisťování se a shromažďování z místa na místo v rámci území těchto postižených obcí,“ stojí v nařízení hygieniků. Platit bude do doby, než krajská hygienická stanice provede epidemiologické šetření a rozhodne o karanténě.

„Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí své bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí,“ uvedl na webu Uničova starosta Radek Vincour (ODS).

Zaměstnanci pracující v uničovských podnicích a vracející se do svého bydliště mimo Uničov z nočních směn budou na kontrolních stanovištích zaregistrováni a bude jim nařízena dvoutýdenní karanténa v místě bydliště. „Obchody s potravinami, drogerie, lékárny, prodejny krmiv pro zvířata nebo čerpací stanice zůstávají otevřeny,“ dodal Vincour. 

Problémy v Uničově: Chybí prodavači

Redaktor ČT Jiří Šíma zjistil, že uzavření Litovelska a Uničovska způsobilo velké problémy, zejména pak přímo v Uničově. Podle jednoho z místních obyvatel byla v pondělí uzavřena spousta prodejen potravin, a dokonce i lékáren. Někteří zaměstnanci těchto podniků totiž do Uničova dojíždí i ze vzdálenějších obcí, ráno však do města nebyli vpuštěni. To potvrdil i tamní starosta.

Město, ale i kraj chtějí nyní jednat s hygienickou stanicí, aby těmto lidem vstup umožnila. Pravděpodobně však budou muset být v karanténě, do práce do Uničova by však mohli dojíždět i nadále. 

V souvislosti s opatřením České dráhy až do odvolání ukončily železniční dopravní obslužnost obcí Litovel, Červenka a Uničov.

„Ve stanicích a zastávkách Litovel předměstí, Litovel město, Litovel, Červenka zastávka, Červenka, Uničov a Uničov zastávka nebude umožněn nástup a výstup cestujících. Vlaky budou dál jezdit na svých původních trasách a časových polohách z důvodu zajištění dopravní obslužnosti ostatních obcí na jejich trase,“ uvedla mluvčí společnosti Vanda Rajnochová.

Brífink Olomouckého kraje k aktuálnímu vývoji v regionu (zdroj: ČT24)

První uzavřená obec na Vysočině

Hygienici v pondělí dopoledne rozhodli také o úplném uzavření obce Kynice na Havlíčkobrodsku, kvůli čtyřem potvrzeným případům nákazy. Policie uvedla, že lidé nesmějí opustit území obce. Stejně jako na Olomoucku, tak i v okolí obce Kynice stojí policejní hlídky. 

„Musíme na příjezdových trasách zamezit přístupu do obce tak, aby byla vyhláška naplněna,“ uvedla havlíčkobrodská policejní mluvčí Dana Čírtková. Na silnici 130 budou platit objízdné trasy, které stanoví dopravní úřad. Policisté mají ochranné pomůcky, rukavice, respirátory i brýle. Lidé, kteří v obci nemají trvalý pobyt, ji mohou opustit.

Místní mohou do práce, pro potraviny, drogerii, léky, krmiva pro zvířata, za lékařskou a veterinární péčí. Nařízení bude trvat do odvolání, minimálně však dva týdny. V obci s asi devadesáti obyvateli není lékař, škola ani obchod. Momentálně zasedá krizový štáb obce.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Vláda omezila pohyb po celém Česku

V celé republice bylo v pondělí ráno 298 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru

Jako opatření proti šíření nemoci vláda od pondělí 16. března až do úterního rána 24. března zakázala volný pohyb lidí s  výjimkou cest do zaměstnání, nezbytných cest za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři.

Česko je tak po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která k tomuto kroku přistoupila. Kabinet také omezil provoz úřadů, zavedl vnitřní ochranu hranic s Německem a Rakouskem a rozhodl o aktivaci Ústředního krizového štábu.