Krátká návštěva jara. Oteplení přijde po víkendu, vydrží však jen tři dny

Zavřené bary a kulturní zařízení mohou svádět k trávení času venku, na procházky v přírodě se však bude nutno tento víkend ještě teple obléknout. Sobotní noc bude chladná a ani neděle nepřinese výrazné oteplení. Toho se dočkáme začátkem týdne, maxima dosáhnou až 17 stupňů, ale jenom dočasně. Příští víkend teploty zamíří k nule.

Neděle bude po chladné noci již skoro jasná nebo jasná, od severozápadu může být až polojasno. Nejvyšší teploty dosáhnou 6 až 10 stupňů, v Čechách až 12 stupňů. Povane slabý, postupně mírný jihovýchodní vítr, na horách na severu však může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Večer bude vítr v západní polovině Čech slábnout.

Příští týden přijde jaro

V pondělí už bude skoro jasno až polojasno, večer na severu se objeví ojedinělé přeháňky. Nejnižší noční teploty dosáhnou 2 až minus 2 stupňů, nejvyšší denní teploty 9 až 13 stupňů, v Čechách místy až 15 stupňů. V západní polovině Čech bude vát mírný jihovýchodní až jižní vítr, k večeru bude slábnout.

V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle můžeme čekat přeháňky, ráno mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až minus 1 stupeň. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 11 až 15 stupňů.

Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle se vyskytnou přeháňky, ráno opět mlhy. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 13 až 17 stupňů. Slabý, přes den mírný západní až jihozápadní vítr bude dosahovat 2 až 6 metrů za sekundu.

Zbytek týdne přinese opět ochlazení. Čeká nás převážně oblačno, občas déšť, přeháňky nebo dokonce sníh. Nejnižší noční teploty se budou zpočátku pohybovat mezi 6 až 1 stupněm, postupně klesnou na 2 až minus 3 stupně. Nejvyšší denní teploty budou zpočátku 11 až 16 stupňů, postupně už jen 2 až 7 stupňů. 

Další tři týdny budou aprílové

V příštích týdnech bude počasí i nadále proměnlivé, meteorologové očekávají výraznější změny počasí a časté střídání teplotně nadprůměrných a podprůměrných dní. V týdnech od 16. března do 5. dubna se průměr maximálních denních teplot bude pohybovat od deseti do 12 stupňů Celsia. 

Pro druhou polovinu března je podle ČHMÚ pravděpodobnější průměrný nebo slabě podprůměrný úhrn srážek, více pršet by mělo na začátku dubna. Poté začne srážek výrazněji ubývat.

Až ve velikonočním týdnu od 6. dubna předpokládají meteorologové ustálenější a teplejší počasí, maximální denní teploty vystoupají v průměru k 15 stupňům.