Chřipka v Česku ustupuje. Nemocnost od minulého týdne klesla skoro o devět procent

Lidí s chřipkou a akutními respiračními onemocněními v Česku ubývá. Na sto tisíc obyvatel v současnosti připadá 1117 nemocných. Je to o 8,9 procenta méně než před týdnem. Chřipková epidemie zasáhla Česko letos koncem ledna.

Chřipková epidemie skončila po sedmi týdnech v Jihočeském kraji. Nyní tam připadá na sto tisíc obyvatel 1264 případů respiračních onemocnění. Je to o šest procent méně než před týdnem. Informovala o tom ředitelka tamní krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nemocných za uplynulý týden ubylo také ve Zlínském kraji. Akutní respirační onemocnění tam má 969 lidí ze sto tisíc. To je o necelých šest procent méně než před týdnem, uvedla krajská hygienická stanice na svých stránkách.

Nemocnost chřipkou se ve srovnání s minulým týdnem snížila o 21 procent na 42 nemocných ze sto tisíc lidí.

Na snížení nemocnosti se výrazně podílely i jarní prázdniny, uvedla ředitelka protiepidemického odboru zlínské krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Klesající tendenci má výskyt akutních respiračních onemocnění i v Moravskoslezském kraji. Po snížení o další čtyři procenta nyní na sto tisíc obyvatel připadá 1186 nemocných. V regionu byly v tomto týdnu hlášeny dva nové případy chřipky se závažným průběhem onemocnění, sdělila krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Ve středních Čechách hygienici evidují 978 případů infekcí dýchacích cest na sto tisíc obyvatel, zhruba o devět procent méně než před týdnem. Nejvyšší nemocnost je v okrese Benešov, nejnižší v okrese Praha-západ, uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Chřipková epidemie zasáhla Česko koncem ledna

V Libereckém kraji aktuálně na sto tisíc obyvatel připadá 1259 nemocných, což je o 17,7 procenta méně než před týdnem. Nemocnost se tak dostala pod epidemický práh, který je podle hygieniků mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. Na Liberecku byly ale v tomto týdnu jarní prázdniny, což mohlo nemocnost zkreslit, poznamenala mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Chřipková epidemie zasáhla Česko letos koncem ledna. Experti ji potvrdili v poslední lednový den. Podle lékařů se s komplikacemi potýkají nejvíc pacienti s chronickými chorobami či senioři, pro které může chřipka s těžkým průběhem znamenat ohrožení života. Odborníci jim proto doporučují očkování, které se lidem nad 65 let hradí z veřejného zdravotního pojištění.