Nevinní. Soud zprostil obžaloby exprimátora Hudečka i bývalé radní v kauze Opencard

Soud zprostil viny bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka, další dva bývalé radní hlavního města a jednoho úředníka v kauze prodloužení smluv s vlastníkem práv k Opencard. Verdikt není pravomocný.

Státní zástupce žádal pro Tomáše Hudečka, bývalou radní pro IT Evu Vorlíčkovou a exradního pro dopravu Josefa Noska a také pro někdejšího vedoucího IT oddělení pražského magistrátu Jana Tesku podmíněné tresty za rozhodnutí, které město učinilo v roce 2012 v souvislosti s Opencard. Neuspěl však.

Soud, který se kauzou zabýval již potřetí a v minulosti někdejší vedení hlavního města nepravomocně označil vinným, tentokrát všechny zprostil obžaloby. „Nejednalo se o svévolné rozhodnutí jedince nebo několika jedinců, ale o rozhodnutí na základě podkladů odborné povahy,“ konstatovala soudkyně Denisa Durdíková. Kauzou se tentokrát zabýval nový trestní senát. Původní soudce, který obžalované dvakrát shledal vinnými, nyní čelí kárným obžalobám kvůli zkreslení protokolů z hlavního líčení.

Obžalobě původně čelila téměř celá pražská rada za to, že schválila dodatek ke smlouvě s firmou Haguess, a prodloužila tak původní smlouvu na provoz Opencard. Doporučila to hodnotící komise. Podle státního zástupce však byla zakázka předražená. Praha vyčíslila způsobenou škodu na 23,2 milionu korun.

Soudkyně Durdíková uznala, že se veškerá magistrátem vyžádaná odborná stanoviska shodovala na tom, že z hlediska ochrany autorského díla nelze oslovit jiný subjekt než Haguess. „Činnost obžalovaných navazovala na činnost předcházející reprezentace hlavního města Prahy,“ podotkla soudkyně.

Většinu radních soudy již dříve pravomocně osvobodily. Zbývající obžalovaní se hájili tím, že prodloužením smlouvy řešili problém, který jim zbyl z éry předcházejícího primátora Pavla Béma a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak. 

Verdikt zatím není pravomocný, státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlení, zda se odvolá. Obžalování se práva na odvolání vzdali. „Člověk má radost, ale už je tím takovej umlácenej,“ poznamenal bývalý pražský primátor. Připomněl, že se případ vlekl osm let. „Spousta z nás se kvůli tomu zadlužila, peníze na právníky se sháněly leckde,“ dodal.

Kauza Opencard tím ale ještě nekončí – ani tehdy, kdyby se žalobce neodvolal. Obžalovaný zůstává další bývalý primátor hlavního města, Hudečkův předchůdce Bohuslav Svoboda (ODS). Protože je poslancem a sněmovna jej nevydala k trestnímu stíhání, je jeho případ přerušen, dokud mu neskončí mandát.

Události: Zprošťující rozsudek v kauze Opencard (zdroj: ČT24)