Teploty v Česku ve čtvrtek šplhaly na dvacet stupňů. Rekordně teplá byla i noc

Česko zažilo mimořádné teplý den a rtutě teploměry na desítkách stanic pokořily dosavadní rekordy. Vůbec nejtepleji bylo na jihu Moravy, kde naměřili přes jednadvacet stupňů Celsia, vysoké hodnoty hlásilo i Zlínsko. Vysoké hodnoty přitom meteorologové evidovali už v noci, kdy rekordy padly na téměř šedesáti procentech stanic, které měří alespoň třicet let.

Teplotní rekordy byly během čtvrtka pokořeny na 55 ze 154 stanic, které fungují přes třicet let. Nejvyšší teploty zaznamenaly jihomoravské stanice, rtuť teploměrů v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku vystoupala nejvýše, a to na 21,4 stupně Celsia. V Lednici na Břeclavsku naměřili 21,2 stupně a v Pohořelicích na Brněnsku rovných 21 stupňů.

Teplotní rekordy ve čtvrtek padly i na stanicích ve Zlínském kraji. Rekord padl třeba v Kroměříži, kde teploměry ukázaly dvacet stupňů Celsia, přitom dosavadní rekord z roku 2001 činil 17,2 stupně, ve Starém Městě na Uherskohradišťsku meteorologové zaznamenali 18,9 stupně Celsia (dosavadní rekord z roku 1990 tam byl 17 stupňů). 

Rekordy padly i na Kutnohorsku nebo jihu Čech

Pokud jde o střední Čechy, na měřicí stanici v Čáslavi na Kutnohorsku ve čtvrtek padl teplotní rekord z roku 1961, meteorologové tam naměřili 18,1 stupně Celsia. To je podle Marie Odstrčilové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) o 0,6 stupně více než před 59 lety. 

Nejvyšší teplotou naměřenou v regionu bylo 18,3 stupně Celsia v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, rovných 18 stupňů ukázala i stanice v Poděbradech. Jediným teplotním rekordem v rámci stanic měřících déle než třicet let je však pouze hodnota z Čáslavi. Tamní stanice měří déle než 87 let.

V Jihočeském kraji padly ve čtvrtek teplotní rekordy na třech stanicích. Nejvyšší hodnotu naměřili v Třeboni na Jindřichohradecku, kde bylo 18,7 stupně. V Českém Krumlově naměřili 18,2 stupně Celsia a ve Strakonicích 17,8 stupně. Informovala o tom Eva Plášilová z českobudějovické pobočky ČHMÚ. 

Rekordně teplá noc v Praze

Výrazně vyšší teploty zaznamenali meteorologové i v nočních hodinách ze středy na čtvrtek, a to na většině stanic. Nová maxima pro noc ze středy na čtvrtek přepsalo i pět stanic s víc než stoletou historií včetně pražského Klementina, kde naměřili 10,5 stupně Celsia. 

 Hodnotu deset stupňů pokořila i stanice v Klatovech, v Teplicích meteorologové naměřili devět stupňů Celsia. V pátek by se mělo začít ochlazovat, o víkendu by mělo v noci dokonce i mrznout, teploty mají klesat až k minus šesti stupňům.