Zeman stále počítá s návštěvou Číny, sdělil Babiš. Kvůli koronaviru se ale o cestě ještě bude jednat

Prezident Miloš Zeman podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nadále počítá s účastí na summitu zemí střední a východní Evropy a Číny. Do země postižené šířením koronaviru by ho měl v dubnu doprovodit vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), politici chtějí cestu probrat na středečním jednání ústavních činitelů.

Babiš uvedl, že s prezidentem mluvil v neděli a ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák ho při té příležitosti informoval, že účast na summitu je potvrzená. „Bude to předmětem debaty nejvyšších ústavních činitelů ve středu na Hradě. Z pohledu pana prezidenta tam není žádná změna, tu cestu plánuje,“ řekl předseda vlády.

Zeman v lednu oznámil, že na summit nepojede, protože se mu nelíbí rozsah čínských investic v Česku. V minulosti sliboval, že dosáhnou mnohamiliardové úrovně, řada projektů ale zůstala jen na papíře.

Zástupci Hradu poté o investicích několikrát jednali s čínským velvyslanectvím a čínskou společností CITIC Group. Výsledkem jednání byl podle informací ČTK výběr několika projektů, které by mohly být v blízké budoucnosti dokončeny.

Hrad poté účast na summitu potvrdil. Součástí delegace by měl být i vicepremiér Hamáček – původně se o něm mluvilo jako o Zemanově náhradníkovi.

„Počkal bych na vývoj situace, klíčové rozhodnutí je na čínské straně,“ komentuje nyní šéf ČSSD možnost cestovního storna kvůli novému koronaviru. „ (Čína) musí vyhodnotit, zda chtějí takovouto akci pořádat či nikoliv. Napřed musí padnout rozhodnutí z čínské strany, potom na to budeme reagovat,“ řekl.

Karanténa pro Mynáře, trestní oznámení pro Nejedlého

Hradní kontakty s Pekingem trvaly bez ohledu na virovou nákazu i v minulých dnech. Na konci února se z Číny vrátil prezidentův poradce Martin Nejedlý, kancléř Vratislav Mynář a lobbista Jaroslav Tvrdík, který v Česku zastupuje čínskou vládní agenturu CITIC.

Podle Hradu do země letěli kvůli poskytované humanitární pomoci a místní tisk jejich cestu interpretoval jako důkaz „hlubokého přátelství české vlády a lidu s Čínou“, po návratu všichni podstoupili testy v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Kancléř i Tvrdík skončili v karanténě, Nejedlého ale fotografie zachytily na pražské Letné.

168 hodin: Karanténa podle Nejedlého (zdroj: ČT24)

Prezidentův poradce popírá, že by se po Praze pohyboval; podle svých slov karanténu dodržuje tak, jak mu ji předepsali lékaři. Student olomouckých práv, který si přeje zůstat v anonymitě, na něj ale podal trestní oznámení. „Opatření by se měla dodržovat tak, jak nám bylo doporučeno,“ vysvětluje. „Pan Nejedlý by to měl dodržovat o to více, že je poradce prezidenta a člověk, který je veřejně i politicky známý.“

Podrobnosti o cestě Nejedlého a Mynáře zajímají také předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Na twitteru vyzval, aby prezidentova kancelář zveřejnila bližší informace. Bartoše zajímají náklady na cestu i kdo je zaplatil, s kým se v Pekingu Mynář a Nejedlý setkali nebo jaká bezpečnostní opatření proti nim byla po návratu uplatňována.