Průzkum pro ČT: Třetina Čechů považuje koronavirus za vážnou hrozbu, pětina se bojí vlastní nákazy

Více než třetina Čechů považuje šíření nového typu koronaviru za vážnou hrozbu. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který si Česká televize nechala zpracovat od agentury STEM/MARK. Dotazování probíhalo ve středu a ve čtvrtek, tedy ještě před ohlášením povinné karantény pro všechny, kteří se vrací z Itálie.

Vlastní nákazy se obává jen pětina dotazovaných, pocit vlastního ohrožení výrazně narůstá s věkem. Stejně tak se nemoci obávají častěji lidé s nižším vzděláním. Naopak žádné větší rozdíly ve vnímání hrozby průzkum nezjistil mezi lidmi na venkově a ve městě.

Pokud jde o přijatá nebo možná opatření proti šíření nákazy, devět z deseti dotázaných souhlasí se zrušením letů do rizikových oblastí. Pro zákaz cestování do nemocí zasažených míst v zahraničí se vyjádřilo 83 procent respondentů průzkumu.

Zavřít hranice ano, nákupní centra ne

Téměř třetina dotázaných také podporuje radikální krok ve formě uzavření hranic. Jen malý počet oslovených by ale akceptoval omezení přístupu do velkých obchodních center.

Výzkumníci upozorňují, že všechna opatření mají větší podporu u žen, mezi lidmi nad 60 let a těmi se vzděláním bez maturity. S uzavřením hranic by oproti zbytku republiky méně souhlasili Pražané. 

Šest z deseti dotázaných se také obává dopadu koronaviru na světovou ekonomiku v podobě hospodářské krize. Bezprostředně je ztrátami nejvíc ohrožená letecká doprava a cestovní kanceláře. Zejména ty, které se specializují na Itálii.