Na horách leží sníh, další ještě připadne, neděle přinese slunečné počasí

Děti z posledních patnácti okresů čekají příští týden jarní prázdniny. Na českých a moravských horách jsou v současnosti stále poměrně dobré podmínky pro lyžování i další zimní sporty. Další sníh připadne v pátek a v sobotu. Neděle navíc přinese slunečné počasí, od pátku do neděle však může místy foukat silnější vítr.

Na většině hor aktuálně sněhová pokrývka leží zhruba od výšky 700 až 800 metrů nad mořem. Tradičně vedou hřebeny Krkonoš, kde je ojediněle přes metr a půl sněhu. Přes metr leží také na hlavním šumavském hřebenu nebo na Lysé hoře v Beskydech.

Drtivá většina lyžařských středisek na českých horách zatím zůstává v provozu, i když často nefungují všechny vleky. Na sjezdovkách leží od 20 do 60 centimetrů sněhu, ještě vyšší vrstvu nabízejí některá výše položená střediska v Krkonoších nebo Jeseníkách. Vesměs se jedná o kombinaci přírodního a technického sněhu.

Výška sněhu na sjezdovkách
Zdroj: ČT24

Další sníh napadne během pátku, i když v Čechách v polohách pod 1000 metry bude zpočátku pršet nebo padat déšť se sněhem. Na Moravě bude chladněji, takže sněžení lze čekat už od středních poloh.

Páteční maximální teploty na horách vystoupí většinou lehce nad nulu. V sobotu se slabě ochladí a přidá se proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami, které k večeru budou ustávat. Neděle přinese spíše slunečné počasí a po ranním mrazu se odpoledne teploty na horách dostanou mírně nad nulu. Po všechny tři dny může občas foukat silnější vítr.

Předpověď pro hory na víkend
Zdroj: ČT24

V nížinách mohou být páteční odpolední teploty blízké deseti stupňům Celsia. V sobotu se pak projeví ochlazení, v neděli se ale opět mírně oteplí.

Během pátku a soboty spadne na horách nejčastěji 10 až 20 centimetrů sněhu. V neděli ale sníh padat nebude. Od pondělí však přijdou častější srážky. Hranice sněžení by se měla v příštím týdnu pohybovat kolem osmi set metrů, přechodně sice může stoupnout nad tisíc metrů, i po neděli ale bude na horách většinou sněžit.