Nejezděte do Lombardie a Benátska, zvažte cesty do ciziny, vyzval Babiš

Kvůli šíření koronaviru po Evropě v úterý večer zasedla Bezpečnostní rada státu. Do Strakovy akademie ji svolal premiér Andrej Babiš (ANO). Čechům doporučuje, aby necestovali do Lombardie a Benátska v Itálii, kde se nákaza šíří. „Je potřeba, aby naši občané zvážili vůbec, jestli chtějí za této situace cestovat do zahraničí,“ dodal premiér. Ministerstvo zdravotnictví i hygienici podle něj dostali jasné úkoly a jsou na výskyt nemoci připraveni.

Čechům, kteří se ze severu Apeninského poloostrova vrací domů a pociťují příznaky nemoci, premiér doporučil, aby neprodleně kontaktovali lékaře, nejlépe telefonicky. „Nepodceňujeme to, je to naše priorita. Jsme v kontaktu s členskými státy Evropské unie, kde se koronavirus vyskytl,“ doplňuje předseda vlády.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upřesňuje, že Bezpečnostní rada státu probírala krizové plány, aby bylo Česko na koronavirus připraveno. „Všechny plány, které jsme prověřovali, jsou v pořádku a připraveny,“ konstatuje. Vicepremiér dal také prověřit připravenost hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému.

Dosud bylo v Česku testováno na koronavirus 98 lidí a všechny výsledky byly negativní, dodává šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Systém funguje tak, jak má, ve spolupráci se všemi krajskými hygienickými stanicemi,“ ubezpečuje a dodává, že Národní referenční laboratoř je v současnosti schopna otestovat sto vzorků denně. Nemocnice podle Vojtěcha ví, jak reagovat a postupovat.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) prosí občany, aby se při cestě mimo Česko registrovali do systému Drozd, jenž umožňuje komunikaci mezi Černínským palácem a krajany v zahraničí v případě mimořádných událostí.

Šířením koronaviru se podle Babišových slov budou vládní činitelé zabývat opět v pondělí.

O situaci jednaly i kraje

Zástupci několika ministerstev, zdravotníků a hygieniků se sejdou kvůli koronaviru ještě ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví už zatím požádal Správu státních hmotných rezerv o nákup desítek tisíc roušek a na případné rozšíření nemoci se začínají chystat i regiony.

„Riziko je stále větší, ostatně koronavirus se objevil u sousedního Rakouska, tak jsem se rozhodl, že svolám koordinační jednání,“ nechal se slyšet například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Podobně v úterý jednal i štáb Jihomoravského kraje a ve čtvrtek se sejde Ústřední epidemiologická komise.

„Momentálně jsme ještě ve fázi připravenosti s tím, že tady je určité riziko,“ shrnuje současnou situaci hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Pokud by se v Česku potvrdil koronavirus, hygienici by začali jednat.

V prvních krocích stejně jako u jiné epidemie – epidemiologové mohou nakaženému například nařídit karanténu s lékařským dohledem a povinnost hlásit se na jejich místní stanici. Mohou také přikázat dezinfekci objektů, omezit veřejné akce, uzavřít školy i nařídit rozšíření infekčních lůžek v nemocnicích.

„Pokud ta situace se dostane do fáze, že už to nejde zvládnout běžnou úřední činností, tak jsou aktivovány mechanismy krizového zákona. Vždycky se to odvíjí od té jednotlivé situace a vyhodnocení například množství lidí, které máte, rychlost šíření a podobně,“ doplňuje Gottvaldová.

Plány pro koronavirus se podobají pandemii chřipky

V případě koronaviru by byly postupy při hromadném výskytu podobné s těmi v pandemickém plánu pro chřipku. Ten počítá například se zajištěním nouzového zásobování obyvatelstva i s nasazením mediků jako pomoci praktickým lékařům. V pohotovosti zůstává i Centrum biologické ochrany.

„Zatím u koronaviru není příliš známa cesta šíření, jeho přežívání. Je to poměrně velké riziko v tom, že může být nakaženo velké množství osob, byť pro toho jednotlivého pacienta to onemocnění příliš závažné být nemusí,“ vysvětluje ředitel centra Michal Kroča.

I když o nasazení speciální nemocnice v Těchoníně v úterý jednal Pardubický kraj, zařízení zůstává v plánu až jako třetí v pořadí, pokud by nestačily kapacity pražské Nemocnice Na Bulovce a infekčních oddělení krajských nemocnic.

Koronavirus se v Evropě šíří zejména v Itálii, která v úterý ohlásila nový případ nemoci na jihu země. O nakažených Italech nebo lidech, kteří v Itálii pobývali, v úterý informovaly úřady Rakouska, Švýcarska, Chorvatska či Španělska. Na Kanárských ostrovech je kvůli jednomu nakaženému v izolaci tisícovka lidí, včetně šesti Čechů.

Hygienici v Jihočeském kraji nařídili preventivní dvoutýdenní domácí karanténu asi pro dvacet lidí, jeden člověk je v karanténě také v Moravskoslezském kraji. Vrátili se z oblastí s nákazou koronavirem, mimo jiné z Itálie. V Nemocnici Na Bulovce už je jedenáct Čechů, kteří se v úterý vrátili z Íránu; k šestici studentů, které odvezli do nemocnice dopoledne, se později přidalo dalších pět lidí.